Di Weekend NYHETER

Start för höstens tittarkamp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Illustration: Anna Byström

Sommaren är över och det har blivit dags för seriehösten att ta sin början.
I kriget om tittarnas uppmärksamhet står en rad tv-aktörer för stora tittarsatsningar.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Nordiskt drama. Det är temat när tv-jättarna radar upp nya serier för att fylla svenskarnas tv-höst. SVT, TV4-gruppen och Viaplay har alla ett antal uppmärksammade dramaserier som börjar sändas under hösten.

Att just nordiskt drama är det nya svarta är inte heller någon slump. När kampen med jättar som Netflix och HBO Nordic hårdnar är flera av de svenska aktörerna rörande överens om att eget lokalt material blir allt viktigare.

”För oss är det själva kärnan i det vi gör och det vi står för. Det är så man bygger en identitet och det är så man får en lång relation med tittarna som känner att det här är en kanal som utspelar sig i den värld jag själv lever i. Det finns ett starkt värde i det”, säger Peter Nyrén, programbeställare för SVT Drama.

En av deras serier är ”Vår tid är nu”. Kostymdramat utspelar sig i efterkrigstidens Stockholm och följer familjen Löwander som driver en restaurang, vars verksamhet närmar sig konkursens rand. I rollerna ser vi bland andra Suzanne Reuter, Adam Lundgren, Hedda Stiernstedt och Peter Dalle.

Dramaserien är en av SVT:s största produktioner de senaste åren och trots att serien ännu inte har haft premiär har man redan producerat två säsonger.

FAKTA
Tv-serier i höst (urval)

”Vår tid är nu” säsong ett, premiär 2 oktober, SVT.
”Jordskott” säsong två, premiär 15 oktober, SVT.
”Hassel” säsong ett, premiär 8 september, Viaplay.
”Alex” säsong ett, premiär november, Viaplay.
”Modus” säsong två, premiär hösten 2017, C More.
Gåsmamman säsong tre, premiär 28 september, C More.

VISA MER

”I jämförelse med andra serier vi gör är det här klart mer omfattande och påkostat”, säger Peter Nyrén.

Ett bekant ansikte som kommer att synas i tv-rutan är Moa Gammel. Hon kommer återigen att iklä sig rollen som polisen Eva Thörnblad i ”Jordskott”. Serien har jämförts med klassiska ”Twin Peaks” och har blivit hyllad av engelska the Guardian.

När TV4-gruppens höstserier nyligen presenterades på Cirkus i Stockholm betonade vd:n Casten Almqvist att man ska vara ”genuint svenska” och ”genuint lokala”.

”Det är de svenska serierna som drar mest. När det kommer ett starkt högkvalitativt skandinaviskt drama skjuter intresset hos publiken i höjden”, säger Josefine Tengblad, dramachef på C More och TV4-gruppen.

I säsong två av den uppmärksammade ”Modus” försvinner USA:s president (Kim Cattrall) under ett statsbesök i Sverige. I serien möter vi också Inger Johanne Viks (Melinda Kinnaman) före detta mentor. De båda har ett minst sagt komplicerat förflutet.

Att få arbeta med både en inhemsk och en internationell ensemble har Josefine Tengblad strävat efter länge och nu fick hon chansen.

Hassel rockar loss

”När ’Modus’ blev en stor internationell succé skapade det förutsättningar att kunna locka en internationell ensemble till säsong två. När vi till exempel insåg att Kim Cattrall kände till serien redan innan hon fick frågan om att vara med så kändes det lite overkligt för oss”, säger hon.

Utöver ”Modus” återkommer även ”Gåsmamman”, som produceras i samarbete med Discovery Networks, med säsong tre och dessutom den nya serien ”Enkelstöten”, som är baserad på 1980-talsklassikern ”Dubbelstötarna”. I denna kriminalkomedi följer vi Sissela Kyle och Lotta Tejle i deras försök att råna en bank. Regi står Felix Herngren för.

Att aktörer som Netflix och HBO Nordic har varit med och förändrat förutsättningarna för de svenska tv-aktörerna är ingen hemlighet. Inte heller att de har varit bidragande i att förändra våra vanor att konsumera tv-serier och filmer. Trots att dessa internationella jättar är ett stort hot ser Josefine Tengblad också positiva sidor med att bli utmanad.

”Publiken kräver mycket av oss och de vill ha kvalitet. Vi måste vara bäst om någon ska bry sig”, säger hon.

I dag finns det ett stort intresse för nordiska dramaserier även utomlands.

”Det har absolut ändrats. Vi är väldigt duktiga i hela Norden och det har resten av världen fått upp ögonen för”, säger Fredrik Ljungberg, programdirektör på Viaplay Nordic.

Med nya dramaserier som ”Hassel” och ”Alex” vill Viaplay profilera sig och då är de egenproducerade serierna ett viktigt led i att göra det.

”Det är en otrolig konkurrens ute på marknaden, det är ingen hemlighet. Vi på Viaplay har valt att fokusera på starka egna historier och utöver dessa originalserier så fortsätter vi självklart att investera i köpta serier”, säger Ira Gladnikoff, chef på Viaplay.

»Cityakuten förändrade vårt sätt att titta på tv«

På fredag har ”Hassel”, med Ola Rapace i huvudrollen, premiär. Den som har läst romanerna om Roland Hassel kommer att känna igen sig i karaktären men den här gången utspelar sig historien i ett modernt Stockholm.

Discovery Networks, där exempelvis Kanal 5 ingår, sänder inga egenproducerade dramaserier i höst, men har däremot flera projekt på gång, bland annat ett drama skrivet av Leif GW Persson, med Robert Gustafsson i huvudrollen, som planeras till hösten 2018. Nästa år kommer dessutom Kanal 5 att visa nya säsongerna av både ”Gåsmamman”, som alltså samproduceras med C More, och dramakomedin ”Sommaren med släkten”.

För HBO Nordics del ska man under hösten försöka fylla tomrummet efter senaste säsongen av ”Game of Thrones”. Detta gör man bland annat genom ”The Deuce”, där James Franco gestaltar två tvillingbröder med kopplingar till maffian. Serien utspelas i New York på 1970- och 1980-talet och kommer att fokusera på dåtidens porrindustri.

Netflix å sin sida bjuder bland annat på nya säsonger av knarkeposet ”Narcos”, som hade premiär redan 1 september, samt återigen 1980-talskänsla i nya säsongen av ”Stranger Things”.

För den som vill se något annat än svenska dramaserier sänds även nya säsonger av tittarsuccérna ”Så mycket bättre”, ”Idol”, ”Paradise Hotel” och ”Jills veranda”. En tittargunstling som återvänder efter sju år är humorgruppen Grotesco med ”Grotescos sju underverk” i SVT.