Di Weekend NYHETER

Ställer ut digitalt mitt i kristiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HYLLAD. Trudy Benson utnämndes nyligen av konstsajten Artsy som en av de unga konstnärer som omdefinierar abstrakt måleri i den digitala tidsåldern. I maj visas hennes verk virtuellt på Loyal Gallery i Stockholm.

Frida Wallnor

Den trendiga konstsajten Artsy utnämnde nyligen Trudy Benson som en av de unga konstnärer som håller på att omdefiniera vad abstrakt måleri i den digitala tidsåldern innebär. Nu ställer hon och maken Russell Tyler ut sina verk i Stockholm, trots coronavirusets intåg.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Trudy Benson tar emot i sin målarstudio i stadsdelen Sunset Park, i Brooklyn. Området tillhör inte New Yorks flottaste, men det är genuint och konstnärstätt.

”Är du allergisk?” frågar hon. 

Katten Lucy följer varje steg Trudy Benson tar i den luftiga, hemtrevliga studion.

Den 35-åriga konstnären bor i samma byggnad, men en våning upp, vilket varit en klar fördel under dessa dagar när New York stängts ned i coronakrisens spår.

 ”Det är verkligen lyxigt att kunna dra sig tillbaka till arbetsplatsen, som vi gjort”, säger Trudy.

Hon syftar på sin man, Russell Tyler, som också är konstnär. Han har sin studio vägg i vägg.  

”Vi är inte konkurrenter”, säger Trudy Benson och betonar att de har varit varandras största fans sedan de träffades på konstskolan Pratt Institute i New York för elva år sedan.

Nu ska de båda ställa ut på Loyal Gallery i Stockholm till och med maj – ett galleri som har särskilt fokus på just amerikanska konstnärer. Russell Tyler kommer in från sin studio och vill visa de målningar som han ska ställa ut i Stockholm.

Studion är fylld av abstrakta skildringar av havet, i olika färgkombinationer. Russell Tyler växte upp på Hawaii och har en bakgrund som surfare. Trudy Bensons verk är också abstrakta, men väldigt olika sin mans skapelser. De tar sin utgångspunkt i ett rutmönster och är uppbyggda i lager med olika typ av färger som bidrar till ett djup i bilderna.

Hon är den av de två som hittills nått den största publiken. Förutom i USA har hon också ställts ut i Paris, Luxemburg och Geneve. Planen har varit att ställa ut både i Stockholm och Saint Etienne under 2020. Men precis som andra konstnärer har Brooklyn-paret tvingats konstatera att deras verk nästan enbart kommer att visas virtuellt som en följd av coronaviruset, inklusive i Stockholm. 

Lena Cronqvist vill inte prata

”Det känns tråkigt, när man har lagt ned sin själ i en utställning”, säger Trudy.

Hon växte upp i Richmond, Virginia och visste redan tidigt att hon ville bli konstnär. En av hennes viktigaste inspirationskällor under karriären är hämtad just från barndomen.

”Efter min premiärutställning började jag fundera på vad som var min första medvetna abstrakta teckning som barn, som jag gjorde med hjälp av ritprogrammet på en dator”, säger hon.

”Så jag började att göra målningar baserade på de här svartvita pixelskapelserna från när jag kanske var åtta år. Det var mycket ränder, schackrutor och mönster. Så den här typen av motiv är lite nostalgi för mig.”

 Sedan dess har hennes verk utvecklats, men relativt sakta. Hon har fortsatt att jobba med olika lager.

”Jag vill att målningarna ska ge en känsla av ett kollage”, säger Trudy Benson, vilket är en annan sak som inspirerar henne.  

”Lite som papperslappar, som satts fast på canvasen. Likt post it-lappar.”

Det ofrivilliga muséet

Hon och maken jobbar efter relativt fasta rutiner med ”normala” kontorstider och avbrott för gemensam lunch och middag.

Ingen av dem har några digitala hjälpmedel. Inte ens en dator skymtar bland sprayburkarna, kattmaten och penslarna. Trudy Benson berättar att hon vid några tillfällen har tagit ett foto av en målning, och sedan tillfört ett ytterligare digitalt lager via telefonens ritprogram, vilket blev en print.

”Men det slutade jag med.” 

Så mycket för den digitala tidsåldern.