Hoppa till innehållet

Språk avslöjar psykopaten

Psykopater kan ställa till med mycket elände för ett företag, och kvinnliga psykopater är skickligare på att manipulera verbalt än män.
Det visar en ny bok som sätter ljuset på kvinnliga psykopater.

UPPFÖLJARE. Efter framgångarna med boken ”Psykopater i arbetslivet” ger författarna Mike Florette och Lisbet Duvringe nu ut ytterligare en bok – ”Kvinnliga psykopater”.
UPPFÖLJARE. Efter framgångarna med boken ”Psykopater i arbetslivet” ger författarna Mike Florette och Lisbet Duvringe nu ut ytterligare en bok – ”Kvinnliga psykopater”.Foto: Foto: Joey Abrait

”Den psykopatiska chefen är egentligen bara ett tomt skal, som mest sprider konfliktvirus på kollegernas och företagets bekostnad”, säger författarna Mike Florette och Lisbet Duvringe.

Efter framgångarna med boken ”Psykopater i arbetslivet” ger duon nu ut ”Kvinnliga psykopater” med undertiteln ”Mästare i manipulation på arbetsplatsen”.

Uppföljaren från Ekerlids förlag bygger på internationella forskningsresultat, samarbete med James Fallon, professor i neuropsykiatri, och samtal med ett hundratal svenskar med självupplevda erfarenheter.

Kvinnliga psykopater antar ofta rollen som primadonna eller dramaqueen, enligt författarna.

”Likheterna mellan kvinnliga och manliga psykopater är stora, men uttrycket av psykopati skiljer sig åt. Om man inte har koll på det är det lätt att missa giftiga medarbetare”, säger Mike Florette.

Det signifikanta för psykopater är skickligheten i manipulation. På vilket vis är kvinnliga psykopater bättre på det än manliga diton?

”Kvinnliga psykopater är särskilt duktiga verbalt, vilket är en nyckelfaktor i all manipulation. Kvinnor dominerar dessutom mer subtilt med vad forskare kallar social aggression, i praktiken att få personer att vända sig mot varandra genom smutskastning och skvaller, vilket är svårare att genomskåda. Manliga psykopater dominerar mer genom öppen aggression, som att hota och skälla ut underställda kolleger offentligt”, säger Lisbet Duvringe.

Kvinnliga psykopater utnyttjar dessutom samhällets stereotypa syn på kvinnlighet.

”Enligt hjärnforskaren James Fellow kan kvinnor flörta och erbjuda sex på ett annat sätt än män”, säger Mike Florette.

Forskningen hittills antyder även neurobiologiska skillnader mellan könen.

”Psykopater har lägre aktivitet i den delen av hjärnan som processar moral än icke-psykopatiska personer. Kvinnliga psykopaters aktivitet i moralcentrat tycks ännu lägre än hos männen, men här behövs mer forskning”, säger Lisbet Duvringe.

Det är oftast män som diagnosticeras som psykopater. Det kan enligt författarna bero på att testerna är utformade utifrån manliga beteenden. Forskningen uppskattar manliga psykopater till 1–3 procent av en befolkning, och kvinnliga psykopater runt 1 procent.

”Men då talar vi fullblodspsykopater, med högsta poäng på checklistorna. Talar vi om psykopatiskt beteende ökar siffrorna betydligt”, säger Lisbet Duvringe.

En gemensam nämnare och stark drivkraft är narcissism.

”Psykopaters grandiosa självbild, oavsett kön, gör att de lever i tron att de ska bestämma och leda, trots avsaknaden av impulskontroll och förmåga till planering och långsiktigt tänkande. De ser till att få inflytelserika positioner på arbetsplatsen för att påverka beslut och sprida information till sin egen fördel. De kan vara extremt hemlighetsfulla, ljuga och kränka underordnade samtidigt som de charmar överordnade och uppfattas som beslutsföra och underhållande.

”En psykopat klarar sällan av ledarrollen över tid eftersom de inte kan sätta sig i andra rummet – de kommer alltid först. De får inte mycket gjort men får andra att göra jobbet åt dem, och tar gärna åt sig äran”, säger Mike Florette och Lisbet Duvringe.

Hur genomskådar man en psykopat?

”Språket!”, betonar författarna.

”Psykopater gestikulerar mer än andra och ’pratar’ yvigt med händer och armar, ofta i ansiktshöjd. Såväl kvinnliga som manliga psykopater använder sällan eller aldrig känslor i språket. De liksom travar redogörelser och berättelser på varandra, exempelvis när de skryter om hemska saker som de utsatt andra för”, säger Mike Florette.

Enligt författarna är psykopater bara kapabla till ytliga känslor och helt ointresserade av vad andra känner.

”För dem är andra, även deras egna barn, mest ting som kan användas för att tillfredsställa deras behov av makt, pengar och/eller överlägsenhet”, fortsätter han.

”Kolleger gör klokast i att vara källkritiska, dokumentera händelser, inte vara förtroliga utan hålla emotionellt avstånd och fokusera på jobbet”, råder Lisbet Duvringe.

Vad har rekryterande chefer och företagsledning för ansvar?

”Det här är ett arbetsmiljöproblem som det behöver talas mycket mer om. Psykopater kan utsätta kolleger för mobbning bara för att de har tråkigt och behöver en dopaminkick. De kan manipulera tester, men det centrala är om personen i fråga har antisociala drag. En person med höga poäng i till exempel mörka triaden-testet är olämplig att anställa.”

Innehåll från ÅlandsbankenAnnons

Undvik fallgroparna – så lämnar du över familjeföretaget till nästa generation

De senaste åren har regelverket för att överlåta företag inom familjen blivit mer gynnsamt. 

Men en generationsväxling kommer sällan utan utmaningar. Genom att planera och börja i tid kan du ändå undvika de största fallgroparna, förklarar Ålandsbankens expert.

EXTERN LÄNK: Ålandsbankens experter hjälper dig i komplexa frågor 

Plötsligt är den här – dagen då du känner att det är läge att ta ett steg åt sidan. Kanske har insikten kommit smygande: En dag måste ju företaget överlåtas till någon annan. Antingen till familjens yngre förmågor, eller via ett externt ägarskifte.

Genom att planera och göra rätt saker vid rätt tidpunkt har du möjlighet att stärka ditt företags förutsättningar och bygga en stabil grund för både kontinuitet och tillväxt – och inte minst att skapa så bra förutsättningar som möjligt för nästa generations ledarskap – konstaterar Fredrik Benson som är finansiell planerare på Ålandsbanken.

– Ett generationsskifte i ett familjeföretag väcker en rad olika juridiska frågeställningar, men det är också mjuka värden och känslor involverat i ett sådant beslut. Därför är det viktigt att ta ett helhetsgrepp som innefattar de ekonomiska, juridiska och de familjemässiga aspekterna, säger han.

Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.
Fredrik Benson, finansiell planerare på Ålandsbanken.

Generationsskiftet tar 1-3 år

Fredrik Benson berättar att det viktigaste råd han kan ge är att börja planera i tid. 

– Ett lyckat generationsskifte tar oftast mellan ett och tre år, kanske till och med längre. Men många tror att det räcker med att prata igenom det över en söndagsmiddag. Vid ett ägarskifte måste du ta hänsyn till allas viljor, behov och kunskap – och det tar betydligt längre tid än så.

Gemensamt för många av de mest framgångsrika generationsskiftena ser han i att den tilltänkta efterträdaren har kommit in i verksamheten tidigt och fått lära sig hur det fungerar inifrån. På så sätt förbereds de för uppgiften och får praktisk erfarenhet samtidigt som deras kunskap och ledarförmåga kan sättas på prov. Detta är speciellt viktigt om företaget är centrerat runt den nuvarande ägaren. 

– Vissa företag är uppbyggda kring en enda person och om nästa generation inte har någon erfarenhet från verksamheten kan det snabbt gå utför efter ett ägarskifte. Om det inte finns någon naturlig efterträdare kan det vara bättre att sälja företaget till en extern part, och att göra det när företaget fortfarande har ett högt värde, säger Fredrik Benson.

Bortse inte från mjuka värden

Ingen familj är den andra lik och därför är också varje generationsskifte unikt. En vanlig situation är att det finns flera syskon i familjen, men att enbart ett av dem är intresserat av att ta över familjeföretaget efter föräldrarna. Ska de övriga syskonen kompenseras för det på något sätt? Och i så fall hur? 

Det behöver inte röra sig om företag i hundramiljonersklassen för att en sådan fråga ska skapa irritation och konflikt i en familj, framhåller Fredrik Benson. Därför betonar han att mjuka värden som dessa är viktiga att fundera över, och att det är angeläget att processen fram till skiftet är tydlig och formaliserad så att det inte kvarstår några frågetecken.

– Det finns ingen universallösning utan varje företagarfamilj måste hitta den lösning som passar just deras situation och förutsättningar. Det är också därför vi verkligen betonar vikten av att börja i tid, säger Fredrik Benson.

EXTERN LÄNK: Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad 

Nya fördelaktigare regler

Ekonomiskt har det blivit mer fördelaktigt med generationsskifte inom familjen de senaste åren. Fram till 2019 beskattades, något förenklat, överlåtelser inom familjen nämligen högre än försäljningar till en extern part. Därefter ändrades lagstiftningen och nu gäller samma skatteregler i båda fallen. Överlåtelsen behöver dock uppfylla en rad kriterier för att få beskattas på det här sättet.

– De nya reglerna gjorde systemet betydligt mer rättvist, men reglerna är stenhårda med en rad kriterier som måste vara uppfyllda. Det är således fortsatt viktigt att planera ordentligt. Det här kräver specialistkunskap. Uppfyller du inte alla kriterier går det inte att göra ägarskiftet med de mer gynnsamma skattereglerna och det påverkar hur mycket pengar du får kvar att leva på efteråt, säger Fredrik Benson. 

EXTERN LÄNK: Ålandsbanken hjälper dig att projektleda din ekonomi 

 

Mer från Ålandsbanken

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ålandsbanken och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera