Di Weekend NYHETER

Spelutvecklaren växer mitt i krisen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ÖKAR TAKTEN. Spelutvecklaren Avalanche Studios räknar med att rekrytera drygt 100 personer till en ny studio någonstans i Europa. ”Det är stökigt nu med coronakrisen, men jag är ivrig och vill få till det här nu i vår”, säger vd:n Pim Holfve.

Jack Mikrut

Spelutvecklaren Avalanche Studios gjorde i fjol ett rekordresultat och satsar nu 90 miljoner kronor på att växa och öka takten i spelutgivningen trots coronaviruset. ”Vi ska öppna en ny studio och anställa drygt 100 personer”, säger vd:n Pim Holfve.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Spelkoncernen Avalanche Studios visar fortsatt fina siffror. Omsättningen nådde ifjol 581 miljoner kronor och ebit-resultatet landade på 136 Mkr – efter en vinstdelning till personalen på 15 Mkr.

Kassakon för bolaget är jaktspelet ”The hunter: Call of the wild” som genererade störst vinst.

”2019 var första gången som omsättningen i bolaget var jämt fördelad mellan de spel som vi gör åt andra förläggare och de som vi förlägger själva. Våra egenfinansierade spel stod för merparten av vinsten”, säger Pim Holfve.

Bolaget som ägs av Nordisk Film Games, en del av mediekoncernen Egmont, har studior i Stockholm, Malmö och New York. Planen är att expandera ytterligare.

”2020 är ett investeringsår för oss, både rekryteringsmässigt och i teknik. Totalt handlar det om ungefär 90 Mkr”, säger Pim Holfve.

Han är en av få, tillsammans med nyckelpersoner framför allt kopplade till it- och teknik, som är på plats i huvudkontoret på Söder i Stockholm för närvarande.

Majoriteten av personalen jobbar sedan några veckor hemifrån. Studion i New York är tömd på grund av coronaviruskrisen medan de anställda i Malmö i större utsträckning är kvar på arbetsplatsen.

”Det har flutit på förvånansvärt bra. Vi har haft backup med en extra lina ut på internet och fördubblade vårt it-team redan förra året. Min stora oro är om skolor och dagis här i Sverige stänger på riktigt. Det skulle påverka produktiviteten för dem som jobbar hemma och har barn”, säger Pim Holfve.

Dataspelsbranschen har totalt sett ett uppsving i antalet spelare i takt med att viruspandemin gjort att hela länder, regioner och städer stängts ned i världen och folk satts i karantän.

”Vi har sett en ökning av spelare i Kina, men det är för tidigt att dra några slutsatser om det kan förklaras av den rådande situationen eller aktiviteter i spelen kring det kinesiska nyåret”, säger Pim Holfve.

Avalanche har för närvarande drygt 350 anställda, men ska öka kraftigt.

”Vi räknar med att rekrytera drygt 100 personer i år och det är svårt att göra i Sverige eller New York. Vi tittar på andra marknader som passar vår bolagskultur. Det blir någonstans i Europa. Det är stökigt nu med coronakrisen, men jag är ivrig och vill få till det här nu i vår”, säger han.

Ironiskt nog fick bolaget tillgång till ytterligare ett halvt våningsplan vid huvudkontoret på Södermalm i februari.

”Lagom till att folk fick börja jobba hemifrån på grund av coronaviruset”, säger Pim Holfve.