Di Weekend NYHETER

Sökte 273 jobb utan att få napp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MÅLINRIKTAD. Abel Abraham, chef för samhällsansvar på Hammarby Fotboll är Årets revanschist.

Amanda Lindgren

Akademikern Abel Abraham sökte 273 jobb och fick inte ett enda. I dag är han chef för samhällsansvar på Hammarby Fotboll. ”Vissa föds med ess och kungar på hand, andra föds med tvåor och treor. Det handlar om att spela sina kort så bra som möjligt”, säger han. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På torsdagen tar Abel Abraham emot Anders Carlbergs minnespris i kategorin Årets revanschist, som delas ut av den ideella ungdomsföreningen Fryshuset. Han får priset för sina insatser för barn och ungdomar inom Hammarby Fotboll.  

Han tar emot i klubbens splitternya klubbhus i Årsta. Flyttkartongerna står fortfarande längs väggarna och utanför fönstret brummar grävmaskiner.

Abel Abraham är född och uppvuxen i Rinkeby. Hans föräldrar kommer från Eritrea och de träffades i Sverige på 1980-talet. Då hade pappan deltagit i kriget mot Etiopien i åtta år. I Sverige har pappan jobbat som fastighetsskötare, medan mamman har jobbat som lokalvårdare. 

”Jag var en av de första i min umgängeskrets som pluggade på universitetet och mina föräldrar är inte heller akademiker. De hade inte råd med utbildning i Eritrea, eftersom det kostade mycket pengar. Min mamma gick ut högstadiet och min pappa gick knappt ut mellanstadiet”, säger Abel Abraham.  

”Men de var alltid där för mig och mina syskon och vi fick mycket kärlek. De tog oss till våra träningar och lärde oss att ta ansvar. Jag skulle inte byta bort min barndom i Rinkeby för alla pengar i världen. Visst finns det utmaningar där, men det finns också mycket kärlek, gemenskap och stolthet”, säger Abel Abraham. 

FAKTA
Abel Abraham

Ålder: 30 år.

Familj: Sambo och två barn på fyra och två år.

Bor: I Bredäng.

Bakgrund: En kandidatexamen i Samhälle och kulturanalys och en master i Media och kommunikation från Linköpings universitet. Diverse jobb som fastighetsskötare, lagerarbetare, flyttkarl, fritidsledare, ungdomsledare och fotbollstränare. Jobbar på Hammarby Fotboll sedan 2014.

Favoritspelare i fotboll: ”Thierry Henry och Zlatan Ibrahimovic har varit stora förebilder för mig.”

VISA MER
FAKTA
Anders Carlbergs minnespris

Anders Carlberg (1943–2013) grundade Fryshuset 1984.

Hans minnespris delas ut den 22 november i fyra kategorier.

Årets revanschist är Abel Abraham på Hammarby Fotboll.

Årets påverkare är journalisten och författaren Alexandra Pascalidou, som ger förortens bortglömda en röst.

Årets unga förebild är Greta Thunberg, 15-åringen som skolstrejkade för klimatet utanför Riksdagshuset inför valet.

Hederspris för livsgärning går till Hédi Fried, som kämpar för att Förintelsens offer inte ska glömmas.

VISA MER

Efter tjugo år i Rinkeby läste han in två högskoleutbildningar på Linköpings universitet.

Det låter driftigt att läsa in dubbla examina?

”Ja, jag tycker att jag är en driftig kille, faktiskt.”

Men efter universitetet stötte han på patrull. Han sökte 273 jobb utan att få napp. 

”Jag tror att det finns flera anledningar till det. Jag saknade inte erfarenhet, för jag har arbetat sedan jag var 13 och mitt cv var bra. Jag tror att vi har gått från ett samhälle där utbildning spelar stor roll till ett samhälle som bygger på att man har kontakter, vilket jag inte hade. Jag sökte jobb som hade med min utbildning att göra och där kände jag ingen.”

”Sedan ska man inte sticka under stol med att mitt namn och min härkomst kan ha spelat roll, det vet jag inte.”

En del byter namn i sina ansökningar för att komma på intervju. Funderade du på att göra det?

”Nej, det har jag aldrig gjort. Jag är en väldigt stolt person. Jag dömer inte dem som gör så, men för mig fanns det inte på kartan.”

Hyllad hylla 70 år Hur höll du modet upp när du sökte så många jobb?

”Jag hade jättebra stöd av min familj, min sambo och mina vänner. Att vara omgiven av positiva och kärleksfulla människor gör mycket.”

”Men jag är inte en person som tycker synd om mig själv. Man äger sin egen framgång och man kan inte påverka de förutsättningar man får. Vissa föds med ess och kungar på hand, andra föds med tvåor och treor. Det handlar om att spela sina kort så bra som möjligt.”

Till slut fick han in en fot som ledde vidare på arbetsmarknaden. En bekants mamma som var hr-chef på försäkringsbolaget Storebrand, Anette Segercrantz, brann för att hjälpa unga akademiker att få jobb. När Abel Abraham berättade att han drömde om att få jobba med idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet förmedlade hon en kontakt på intresseorganisationen Svensk Elitfotboll.

”Det ledde till att jag fick en projektanställning på Dam-EM 2013 i några månader. När min chef sedan började på Hammarby Fotboll erbjöd han mig att följa med som timanställd, samtidigt som jag försörjde mig som fritids- och ungdomsledare.”

Det dröjde inte länge förrän Abel Abraham fick fast anställning som biträdande biljettansvarig på Hammarby Fotboll. Idag är han ansvarig för klubbens samhällsinsatser.

Verksamheten, som går under namnet Samhällsmatchen, fokuserar på områdena hälsa, sysselsättning och jämlikhet.

Det inkluderar skolbesök på mellanstadiet med klubbens herr- och damspelare och lågstadielever bjuds in till matcher och rundvandringar på Hammarbys hemmaarena.

Klubben arrangerar också gratis spontanfotbollskvällar i Skarpnäck och Bagarmossen på fredagar och lördagar. Kvällarna riktar sig till ungdomar mellan 13 och 20 år och är öppna för alla. 

Strömstedt: Det var en vanlig gråsparv

Ett nytt initiativ är en karriärdag som hölls på Tele 2 Arena i början av november, där 82 arbetssökande mötte nio företag. På plats var Scandic Hotels, Silja Line, städföretaget Miab, Bo Energi, bemanningsföretagen Performiq och Jobzone, Ahlbom restauranger, Nordisk Idrottsreklam och Arbetsförmedlingen.

”Det här är ett koncept som Malmö FF har kört tidigare. En arbetsgivare anställde två personer på plats, det var fantastiskt. Vi kommer att fortsätta göra detta två gånger per år, och målet är att det ska resultera i 25 anställningar om året”, säger Abel Abraham. 

På hans agenda står nu att lansera ett integrationsprojekt för 50 asylsökande, som syftar till att erbjuda meningsfull sysselsättning fram tills att de asylsökande får beslut om asyl.

”Min ambition är hela tiden att göra mer. Om jag, som är född och uppvuxen i Sverige och har en universitetsutbildning, hade så svårt att få jobb vågar jag inte tänka på hur svårt det är för dem med sämre förutsättningar.”