Di Weekend NYHETER

Smarta idéer prisas

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LYCKAT KONCEPT. Företaget Galy har utvecklat en teknik för att odla bomull i laboratorium och belönas med drygt 3 miljoner kronor av stiftelsen H&M Foundation.

Alek Ribet 2015 - All rights reserved.

Stiftelsen H&M Foundation delar för femte året i rad ut Global Change Award till modevärldens mest hållbara idéer. På grund av corona blir det ett annorlunda 5-årsjubileum när vinnarna inte kan resa till Sverige. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Vi har givetvis fått göra en hel del justeringar när det gäller upplägget, det är en balansgång i de här tiderna. Det är fortsatt viktigt att stötta innovatörerna, men vi får göra det på ett annorlunda sätt och försöka se vad vi kan få till nu och vad som blir av senare i år”, säger Diana Amini, global chef för H&M Foundation.

För att påskynda skiftet till en cirkulär modeindustri startade H&M Foundation innovationstävlingen Global Change Awards 2015. Tävlingen görs i samarbete med it-konsultbolaget Accenture och KTH och syftar till att stödja innovatörer med idéer som främjar minskad konsumtion av resurser genom nya material, processer och affärsmodeller. 

Fem vinnare delar på 1 miljon euro, drygt 10 miljoner kronor, och i priset ingår även ett ettårigt acceleratorprogram. Programmet är utformat för att koppla samman vinnarna med modeindustrin och snabba på processen med att få ut deras innovationer på marknaden.

Acceleratorprogrammet brukar rivstarta med en vecka i Stockholm, men på grund av rådande omständigheter kan vinnarna från Frankrike, Brasilien, USA och Indien inte ta sig till Sverige. Samma vecka brukar de prisas vid en ceremoni i Stockholms stadshus, som också ställts in. I stället startar acceleratorprogrammet digitalt. 

”Vi går in i ett tidigt skede och stöttar dem. De är ju start-ups och är kanske mest sårbara för den ekonomiska utvecklingen. Nu mer än någonsin känns det viktigt att stötta dem, deras innovationer är otroligt viktiga för modeindustrin”, säger Diana Amini.

Utöver arbetet med Global Change Award har H&M Foundation donerat 500 000 dollar, drygt 5 Mkr, till Covid-19 Solidarity Response Fund som upprättats av WHO. De 100 hotellnätter som skulle nyttjats av pristagarna har stiftelsen i stället gett bort till vårdpersonal. 

Maria Östblom klär miljoner kvinnor varje dag

”Vi försöker göra något bra av situationen. Det blir en win-win, både för hotellen som har en svår situation, och för vårdpersonal som arbetar tunga, långa pass”‚ säger Diana Amini. 

Initiativtagare till Global Change Award är H&M Foundation, som finansieras av familjen Persson. Tillsammans med en namnkunnig jury har stiftelsen valt ut vinnarna av de 5 893 bidrag som skickats in i år. 

”Världen har tio år på sig att uppnå FN:s globala mål för hållbar utveckling. För att lösa utmaningarna vi alla står inför behövs nya lösningar och de behövs snabbt. Global Change Award hittar och stöttar tidig innovation från världens alla hörn som kan snabba på den cirkulära omställning som nu sker i modeindustrin. I dag presenteras årets fem vinnande idéer och det ger hopp att se så mycket kreativitet och vilja att vara med och förändra en av världens största industrier”, säger Karl-Johan Persson, styrelsemedlem i H&M Foundation. 

Finansprofiler gör upp i SM

De fem innovationer som prisas i år är bland annat tyg som skapas av dna-protein, polyester som tillverkas av koldioxid, blockkedjeteknik som spårar hållbara textilfibrer och ny teknik för att separera giftigt spillvatten. Den största prissumman på 300 000 euro, drygt 3 Mkr, går till företaget Galy, som utvecklat en teknik för att odla bomull i laboratorium.

”Att vinna Global Change Award är en bekräftelse på att vi har en vision som kan åstadkomma förändring, det öppnar nya dörrar för oss när det gäller partnerskap och teknologiutveckling med hela industrin. Vi kommer att jobba hårt för att förverkliga vår vision och vi tror att den här vinsten är ett av de viktigaste stegen för att åstadkomma det”, säger Luciano Bueno, grundare och vd på Galy.