Hoppa till innehållet

Slår ett högt slag för racketsporten

Stockholm är på väg få ett nytt nav för tennis- och padelspelare.
Fastighetsutvecklaren Index Residence har långt framskridna planer på exploatering av ett område i Kista för bostäder, hotell, restauranger och långtidsboende ovanpå ett sportcentrum med plats för ett idrottsgymnasium.

TENNISPLANER. Rickard Haraldsson, vd för Index International som äger veterantävlingen Kings of Tennis som spelas den här veckan i Waterfront congress centre i Stockholm.
TENNISPLANER. Rickard Haraldsson, vd för Index International som äger veterantävlingen Kings of Tennis som spelas den här veckan i Waterfront congress centre i Stockholm.Foto: Foto: Amanda Lindgren

Projektet Playce omfattar en yta motsvarande 100 000 kvadratmeter, eller femton fotbollsplaner, utmed E4:an nära Kistamässan. I dagsläget handlar det om ett projekt värt drygt 3 miljarder kronor.

”Vi har jobbat med det här i tre år. Grundidén till Playce har tennis som bas men projektet har utvecklats över tid”, säger Rickard Haraldsson, vd för Index Residence.

Det består av två torn, det ena 45 våningar högt för lägenheter, det andra 35 våningar för hotell och långtidsboende. Det högsta tornet planeras bli närmare 160 meter högt och skulle bli ett nytt givet blickfång för alla som passerar på E4. I närheten finns redan hotellet och kontorshuset Victoria Tower som även det har ritats av Wingårdh arkitektkontor.

Vid tornens fot ges plats för sex tennisbanor samt en centercourt med 1 300 publikplatser. Dessutom ingår lokaler för gym, yogalokaler, tolv padeltennisbanor och utrymmen för andra sporter som inomhusfotboll eller innebandy.

”Hälsotrenden är väldigt stark i dag och folk vill kunna idrotta där de bor. Vi vill skapa en destination, det här ska inte vara en sluten värld utan en levande plats med ett torg med restaurang, kafé och matvaruaffär.”

I planerna finns även ett idrottsgymnasium. Lokaler för skolverksamhet på 4 500 kvadratmeter ingår i nuvarande skisser.

”Vi diskuterar med flera tänkbara privata aktörer, men jag kan inte avslöja vilka. Vi har inte pratat med Tennisförbundet ännu men har samtalat med en del tennisprofiler. Det är dock inte klart om någon av dem kommer att delta.”

Projektbolaget Playce har tre delägare. Utöver Index Residence är det Executive Invest Stockholm vars ställföreträdare Malin Härenstam är gift med SVT:s sportkommentator Chris Härenstam. Den tredje delägaren är SSM Sport Management som företräds av Christofer Sjöstrand.

Index Residence grundare och ägare Bjarne Borg och Fredrik Alama är båda hängivna racketsportare och äger tennisturneringen Kings of Tennis som pågår den här veckan i Waterfront congress centre i Stockholm. Bolaget arrenderar även grustennisbanorna Djurgårdsbrunns Tennis på Djurgården, en anläggning man länge planerat att utveckla men ännu inte lyckats få kungliga Djurgårdsförvaltningens välsignelse för.

Satsningen i Kista har lång väg kvar innan det blir verklighet. Projektbolaget Playce har en markhänvisning, men området kräver en ny detaljplan, vilket lär göra att projektet kommer att ändra utseende under resans gång.

”Vi har inte fastställt hela kostnadsmassan men säkerligen rör det sig om uppemot 3 miljarder kronor. Finansieringsfrågorna måste lösas. Vi har en kontinuerlig dialog med många parter. Vi måste ha en hotelloperatör och hyresgäster till de kommersiella lokalerna och skriva kontrakt med den som ska driva sportanläggningen. Det här är ett stort och komplext projekt, detaljplanen kan vara klar 2019. Vi hoppas att det här ska stå färdigt 2023, men om det blir så är svårt att svara på nu”, säger Rickard Haraldsson.

Index Residence beskriver sig som en oberoende bostadsutvecklare och gjorde i fjol en vinst på 281 Mkr. Fokus ligger på bostadsutveckling i Sverige. Totalt har koncernen en så kallad projektportfölj med närmare 2 500 bostäder, varav cirka 1 500 i systerkoncernen Index Investment Group i nuvarande projekt i Florida, USA, bland annat Florida Keys Country Club.

”Vi har en stark balansräkning för koncernens svenska del på 2,1 miljarder kronor, ett eget kapital på 1,3 miljarder kronor och en soliditet på 65 procent. Det vi är bra på är att hitta rätt byggrätter och utveckla områden”, säger Rickard Haraldsson.

Index Residence har tidigare bland annat exploaterat Alvik Strand och Hornsberg på Kungsholmen i Stockholm. För närvarande har bolaget två stora bostadsprojekt i Norrtälje. I ett av dem har man dock hamnat i blåsväder efter att planerade hyresrättslägenheter i stället blivit bostadsrätter.

Varför väljer ni Kista?

”Det är ett expansivt område, en tillräckligt stor fastighet och att det är möjligt att bygga högt. Radarmasten i Bällsta har varit ett orosmoment, men det ser ut att kunna lösa sig att bygga så högt som vi önskar utan att påverka den.”

Stockholm saknar emellertid inte tennisprojekt. Tennisakademien Good to Great med tidigare tennisproffsen Niklas Kulti, Magnus Norman och Mikael Tillström bygger redan Catella Arena, en ny tennishall i Danderyd tillsammans med Serneke Group. Det har en totalbudget på 120 Mkr och ska stå färdigt senare i år. Den ska ha 14 tennisbanor, varav hälften utomhus, samt sex padeltennisbanor och samt gym, restaurang och skollokaler och 18 övernattningsrum. Anläggningen är på totalt 120 00 kvadratmeter.

Rickard Haraldsson ser dock inte ex-proffsens bygge i Danderyd som en konkurrent.

”Svensk tennis behöver fler banor och fler träningsmöjligheter, särskilt i Stockholm. Med ett tennisgymnasium i Stockholm ökar naturligtvis förutsättningarna ytterligare.”

Innehåll från ZymIQAnnons

Innovativ enzymteknik för ökad hälsa och välbefinnande

Michael Edelborg Christensen, vd och grundare ZymIQ och Mats Clarsund, CTO och grundare ZymIQ.
Michael Edelborg Christensen, vd och grundare ZymIQ och Mats Clarsund, CTO och grundare ZymIQ.

Antibiotikaresistensen förväntas öka i hela världen vilket gör den till ett av de allvarligaste globala hälsoproblemen vi står inför. Företaget ZymIQ bemöter hotet genom att erbjuda antimikrobiella behandlingar via smart enzym- och fagteknik för både människor och djur. ZymIQ’s strävan är att förbättra människors och djurs hälsa och välbefinnande såväl idag som i generationer framöver.

ZymIQ är ett innovativt Life Science företag, grundat år 2020 av forskare, veterinärer och entreprenörer. ZymIQ fokuserar på smart enzymteknologi i hälsoprodukter avsedda för både människor och djur. Företaget har tagit fram två unika forskningsplattformar som öppnar upp för utveckling av produkter avsedda att antingen skydda hud och slemhinnor från mikroorganismer eller utrota specifika patogener, samtidigt som mikrobiomet hålls friskt och intakt. Med möjlighet till unika synergieffekter har plattformarna potential att leverera produkter som kan ersätta konventionell antibiotikabehandling och därmed minska risken för antibiotikaresistens.

– Att bekämpa antibiotikaresistens är en stor del av vårt uppdrag på ZymIQ. Vi utvecklar helt nya enzymbaserade antimikrobiella medel med kapacitet att ersätta eller komplettera nuvarande antibiotikabehandlingar, Michael Edelborg Christensen, vd och grundare ZymIQ.

Konsumentprodukter på marknaden

ZymIQ utvecklar även snabbrörliga, enzymbaserade konsumentprodukter inom kosmetik av vilka flera redan finns på marknaden. DentaPrev är ett nyskapande varumärke inom tandvård som använder enzymer för att förhindra elakartade bakterier att orsaka plack, tandsten och dålig andedräkt. Kalzyme, för oral och dermal hälsa hos djur, förhindrar mikrobiell vidhäftning och irritation på hud och slemhinnor samt påskyndar läkningsprocessen. I portföljen ryms även det uppmärksammade hudvårdsmärket fjör, baserat på ett hydrolytiskt enzym, utvecklat av ZymIQ. 

Fortsatt utveckling och nya innovationer

ZymIQ äger även en tidigare läkemedelsprodukt baserat på fagterapi som gett goda 

resultat vid behandling av stafylokockinfektioner. Planen är att åter ta denna produkt till marknaden, inledningsvis riktad främst mot djur. Bolaget arbetar ständigt med att stärka sina olika affärsområden och har, som ett steg mot en börsnotering i slutet av 2024, en planerad emission under våren. 

– Vi har en otroligt spännande tid framför oss. Vårt stora intresse för hälsoprodukter som bygger på enzymteknologi, samt det aktuella problemet med antibiotikaresistens, gör att vi kommer att stärka vår närvaro på marknaden ytterligare. Med fortsatt utveckling och forskning hoppas vi att fler ska uppmärksamma oss och vårt arbete - såväl konsumenter som samarbetspartners och investerare, avslutar Mats Clarsund, CTO och grundare ZymIQ.

Om ZymIQ Technology

ZymIQ Technology AB är ett innovativt Life Science företag som fokuserar på smart enzym- och fagteknologi i hälsoprodukter avsedda för både människor och djur. ZymIQ har sitt huvudkontor på Medicon Village i Lund, Sverige, och har dessutom kontor i Virginia, USA, samt i Singapore och Malaysia. 

www.zymiq.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ZymIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera