Di Weekend NYHETER

Skrev boken de saknade

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

DEBUTERAR. Tiina Nevala och Henrik Karlsson.

Martina Huber

Till vardags är hon pr-ansvarig på ljudboksföretaget Storytel. Han är frilansande bokredaktör. Nu debuterar paret Tiina Nevala och Henrik Karlsson som romanförfattare – med en bok som utspelar sig i förlagsbranschen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

En förlagsredaktör och en litteraturvetare, båda i 30-årsåldern. De möts och kärlek uppstår. Till slut.

Men nej, det finns ingenting självbiografiskt i Tiina Nevala och Henrik Karlsson debutroman ”För såna som oss”. Inte mer än att de har försökt sätta ord på känslor de själva upplevt och dessutom låtit handlingen utspela sig i en miljö de känner väl – den svenska förlagsbranschen.

”Tanken var att skriva om ämnen som ligger oss nära. Att vara i en ålder där man har skapat sig ett liv, en plats i samhället, har utbildning och jobb och kanske känner att det inte väntar så mycket runt hörnet. En situation som kan ge lite livsångest, vilket var en känsla vi försökte fånga”, säger Tiina Nevala.

Men allt bygger på fiktion, betonar författarduon. Romanen är inte inspirerad av verkliga händelser. Karaktärerna är inte baserade på riktiga personer. Men referenser till den reella världen förekommer. Som till exempel att författaren och akademiledamoten Horace Engdahl omnämns – redan på första sidan.

”Allt med Akademin hade inte hänt när vi skrev den meningen för fem år sedan. Då var han mer en symbol för det ouppnåeliga, kanske i bland uppblåsta, i kulturvärlden. Men det var ett lyckat val av referens så här i efterhand”, säger Henrik Karlsson och båda skrattar innan han fortsätter:

”Men att handlingen utspelar sig i bokbranschen var inte något supermedvetet beslut, det var bara det som kändes mest naturligt när vi började skriva.”

FAKTA
Populäraste böckerna just nu

Vecka 25 var de bästsäljande skönlitterära böckerna:

Ett mörker mitt ibland oss – Mari Jungstedt

Syndabocken – Sofie Sarenbrandt

Andarnas labyrint – Carlos Ruiz Zafrón

Vardagar – Ulf Lundell

Kejsaren – Dan Buthler & Dag Öhrlund

Mest lyssnade ljudböckerna:

Annars skjuter jägaren mig – Nele Neuhaus

Dödskaravanen – Mats Erasmie

Min är hämnden – Varg Gyllander

Törst – Jo Nesbø

Ett mörker mitt ibland oss – Mari Jungstedt

Källa: Svenska förläggareföreningen

VISA MER
FAKTA
Tiina Nevala och Henrik Karlsson

Ålder: 48 respektive 39 år.

Bor: Gustavsberg, utanför Stockholm.

Gör: Tiina Nevala är pr-ansvarig på ljudboksföretaget Storytel och Henrik Karlsson är frilansande redaktör.

Aktuella med: Romanen ”För såna som oss”.

VISA MER

I förlagsbranschen har de båda arbetat länge. Intresset för böcker och skrivande fick Henrik Karlsson att ”halka in” på redaktörsyrket efter att ha läst på författarskolan i Lund. Samma intresse drev Tiina Nevala att läsa litteraturvetenskap, skriva litteraturkritik och egna noveller och så småningom börja arbeta på Massolit förlag innan det köptes upp av ljudboksföretaget Storytel som är noterat på Aktietorget. Det var på det förlaget som de båda först träffades och blev ett par för sju år sedan. Två år senare, under en promenad, tog idén till romanen fart.

”Vi gick och pratade om litteratur, som vanligt, och kom in på att vi båda saknade en typ av böcker på den svenska marknaden som innehåller det man i den anglosaxiska litteraturen kallar ’wit’. Så vi bestämde oss för att försöka skriva en bok vi själva ville läsa”, säger Tiina Nevala.

Revolt mot den vita fantasygenren

Boken har de skrivit på kvällar, helger och semestrar eftersom de arbetat heltid under hela skrivprocessen. I början skrev de var sitt kapitel, bytte sedan textstycke och skrev om varandras kapitel. Den gemensamma rösten fick mogna fram, men kom mer naturligt mot slutet av boken.

Att arbeta ihop när man är ett par kan vara tärande. Hur har ni upplevt det?

”Det har varit lättare än vi trodde, men vi hade en vana av att arbeta tillsammans sedan tidigare. Att vi båda såg det som ett jobb och hade en tydlig gemensam vision tror jag hjälpte”, säger Tiina Nevala, och Henrik Karlsson fyller i:

”Det är tveksamt om någon av oss hade fullföljt boken utan den andra. Att skriva tillsammans har varit ett bra sätt att pusha sig och upprätthålla en arbetsmoral när man måste svara mot varandra.”

Du, Tiina Nevala, arbetar på Storytel. Varför blev det en bok och inte ljudbok ni skrev?

”Ljudböcker, och att skriva direkt för ljud, var inte så stort när vi började. Så det var ingenting vi reflekterade över då”, säger hon.

Men under arbetet med boken har paret faktiskt också hunnit med att skriva ljudserien ”Samtal pågår” i tio delar för Storytel original, som kom ut 2016.

»Ormbunke, ljung, utter, gärdsmyg – nu borta«

”Att testa olika skrivformat har varit roligt. Likheter och skillnader blir synliga. I en ljudserie finns till exempel en tydlig dramaturgi, med en cliffhanger i slutet av varje avsnitt”, säger Tiina Nevala.

Trots många år i förlagsbranschen, tycker de att det egna skrivandet gett vissa nya insikter, till exempel en större respekt för alla som jobbar med en bok, från förläggare till omslagsillustratör, innan den ges ut. Men boken har också gett mersmak och redan nu arbetar paret på nästa roman.

”Det är för tidigt att säga vad den kommer att handla om, men det kommer att innebära en lite ny riktning för oss”, säger Henrik Karlsson.