Di Weekend NYHETER

Skräp i hav blir kläder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

UNDER VATTENYTAN. I Joakim Odelbergs utställning i FN-högkvarteret visas en film men också denna bild där Joakim Odelberg ställt frihetsgudinnan på den skräpiga bottnen i Smögens hamn. Bilden är beskuren.

Foto: Joakim Odelberg

I dagarna arrangerar Sverige FN:s havskonferens i New York. På plats i den svenska delegationen finns tre ministrar. Men också flera svenska innovationer som ska bidra till att rädda världshaven.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Varje år hamnar åtta ton plastskräp i havet – motsvarande en lastbil full med plastskräp per minut.

Den siffran har FN:s miljöprogram UNEP tagit fram i samband med att man lanserade en stor satsning för att minska plastskräpet i haven. Och just marin nedskräpning, tillsammans med utfiskning och klimatförändringar, är några av de viktigaste punkterna på agendan när världens länder träffas i FN i dagarna för en stor Havskonferens som Sverige arrangerar tillsammans med Fiji.

På plats i New York för att driva på det politiska arbetet finns Sveriges klimat- och utvecklingsminister Isabella Lövin, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och miljöminister Karolina Skog.

Men det är inte bara politiker som tar plats på konferensen. Även svenska innovationer har fått en central roll för att inspirera till nya samarbeten och smarta lösningar för att rädda världshaven.

”Det finns många goda exempel på hur svenska företag jobbat med miljömedvetenhet och cirkulär ekonomi. Några av dem har vi samlat för att belysa problematiken med marin nedskräpning”, säger Magdalena Ellfors, projektledare på Svenska institutet.

FAKTA
FN:s havskonferens

Havskonferensen pågår mellan den 5 och 9 juni i FN-högkvarteret i New York. Det är den största FN-konferensen Sverige arrangerar sedan 1972.

Syftet med konferensen är att havsmålet (mål 14) i FN:s Agenda 2030 uppmärksammas av världens länder och att alla aktörer ska bidra till att uppnå målet.

2 juni publicerade Di Weekend en stor intervju med klimat- och utvecklingsministern Isabella Lövin (MP) inför konferensen. Läs den på weekend.di.se eller di.se/e-tidningen.

VISA MER

I samband med havskonferensen har Svenska institutet, på uppdrag av bland annat Utrikesdepartementet, tagit fram en utställning. I den visas filmer som Joakim Odelberg, fotograf och programledare för ”Mitt i naturen” i SVT, har skapat där han filmat skräp han hittat i hav och längs kuster. Den kommer även att visas i Sverige senare i höst, bland annat på Clarion Post i Göteborg.

Ministern går till botten med sin hjärtefråga

Samtidigt ställs tre svenska produkter ut.

En klänning ur klädjätten H&M:s senaste Conscious collection i polyester gjord av återvunnet kustskräp.

En regnjacka tillverkat av gamla fiskegarn som Tretorn tagit fram tillsammans med Naturkompaniet.

Här odlas den nya julmaten

En Fjällrävenryggsäck som har fått namnet Re-Kånken, tillverkad av återvunna plastflaskor. Ryggsäcken har dessutom färgats av det svenska företaget Spindye som tagit fram en hållbar metod för att färga textilier.

”Förhoppningsvis kan utställningen locka till nya lösningar och att man pratar om hållbarhet på ett annat sätt”, säger Magdalena Ellfors.