Di Weekend NYHETER

Skivbutiker lever upp

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

LADDAR FÖR RUSNING. Pet Sounds i Stockholm ägs av grundaren Stefan Jacobsson. Delägare och styrelseledamöter är också Peter Elam Håkansson, ordförande för East Capital, och Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures.

Foto: Jack Mikrut

I morgon, lördag, är det julafton för landets återstående skivbutiker. Record store day är årets bästa försäljningsdag. Det tioårsjubilerande evenemanget är ett lyckat marknadsföringsgrepp, som lyft tack vare ett ökat intresse för vinylskivor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Idén att hylla och stötta lokala, oberoende skivaffärer väcktes i USA 2007. Året därpå, den 19 april 2008, hölls den första Record store day. Den dagen tillbringade heavy metalbandet Metallica flera timmar på Rasputin Music i San Francisco, där de mötte sina fans.

Sedan dess är det tradition att artister och grupper gästar skivbutiker för signeringar eller spelningar. I år kan man till exempel träffa Veronica Maggio på Bengans på Drottninggatan i Stockholm och Hellacopters signerar skivor på Sound Pollution i Gamla stan.

En annan tradition är att skivbolagen pressar upp speciella vinylutgåvor, som lanseras just den här dagen.

”Skivorna går inte att förhandsboka och de säljs inte på nätet. Det är heligt. Record store day är till för skivaffärerna”, säger Peter Sandberg, delägare till en av Sveriges äldsta skivaffärer, Bengans, grundad i Göteborg 1974.

”Skivor som finns kvar efter helgen kanske vi lägger ut i nätbutiken. Det finns ju de som inte kan ta sig till en skivbutik.”

FAKTA
Hetaste vaxen

Efterfrågade svenska nyutgåvor, enligt Peter Sandberg, Bengans:

The Hellacopters – ”Payin’ the Dues” Gud i Brallan – ”Uti vår hage” Monica Zetterlund – ”Monica” Monica Zetterlund – ”Waltz for Debby”

Och utländska, enligt Stefan Jacobsson, Pet Sounds:

Bruce Spring- steen – ”Hammer- smith Odeon, London ’75”

David Bowie – ”Cracked Actor”

David Bowie – GEM Promo Box

Pink Floyd – ”Interstellar Overdrive”

VISA MER

I år deltar 40 butiker, från Malmö i söder till Umeå i norr. Koncentrationen till södra Sverige är stor, i Norrlands inland deltar inga skivbutiker alls.

Record store day organiseras av de deltagande butikerna och skivbolagen, som förser den lokala marknaden med inhemska specialutgåvor.

”Vi hoppas alltid på så mycket svenskt som möjligt. Det brukar väl ligga kring 20–25 procent av utbudet. Skivbolagen är lyhörda för kundernas önskemål, tycker jag”, säger Peter Sandberg.

Pet Sounds i Stockholm har laddat upp med cirka 120 nyutgivna titlar. Stefan Jacobsson, som grundade Pet Sounds 1979, har varit med på hela resan.

”Första året var det bara en happeninggrej. Då var nog Pet Sounds den enda butik i Sverige som uppmärksammade Record store day. Det fanns inga speciella utgåvor. Vi ringde skivbolagen och bad dem skicka över alla promoplattor de hade. Sedan ställde vi ut en skylt på gatan med reklam för att köpa en skiva och få tio. På den tiden var det bara cd”, berättar han.

Medan Veronica Maggio signerar skivor på Bengans i Stockholm är det konserter med lokala band på flaggskeppsbutiken i Göteborg. Pet Sounds däremot har valt att flytta ut livemusiken ur butiken.

Full snurr på vinylen

”Det blir fullsmockat med folk som vill titta på banden. De kunder som vill köpa skivor kommer inte fram till kassan”, förklarar Stefan Jacobsson.

”Vi kör i stället Record store night på Debaser Strand i Hornstull med livemusik och gratis entré. De skivor som finns kvar tar vi med.”

Record store day startades samtidigt som ett teknikskifte stöpte om hela marknaden. Strömningstjänsten Spotify lanseras 2008, cd-försäljningen rasade och intresset för vinyl hade ännu inte kommit tillbaka.

”Därefter var det kärvt några år”, säger Stefan Jacobsson.

Det pånyttfödda intresset för vinyl har räddat skivhandeln. 2008 såldes ynka 11 000 vinylskivor i Sverige. Förra året ökade försäljningen till över en halv miljon exemplar, 537 000 stycken. Den statistiken avser bara nyutgivna skivor. Begagnatmarknaden är större, men för den finns inga försäljningssiffror.

Under samma tioårsperiod har cd-försäljningen i Sverige rasat från 15,9 miljoner skivor till endast 3,5 miljoner. I dag svarar strömning för 85 procent av musikförsäljningen.

”Det finns kunder som ringer och frågar om vi säljer cd. Det är inte så många butiker som gör det längre. Att vi säljer vinyl anses vara självklart”, säger Stefan Jacobsson.

Ökad försäljning av musik

Vinyl svarar för 75 procent och cd för 25 procent av omsättningen på Pet Sounds.

De båda ledande handlarna i Stockholm och Göteborg är överens om att Record store day blivit betydelsefullt.

”Grejen är att det skapar sådana efterdyningar”, säger Peter Sandberg på Bengans.

”Det är en mycket större andel yngre nu i butiken är för några år sedan, tjejer som är 18–20 år. Förr var det mest medelålders män.”