Di Weekend NYHETER

Skivbutiken där tiden står still

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SAMLAR MUSIKMINNEN. Roger Miles har som mål att samla in alla 900 album som spelades in eller mixades i Olympic Studios åren 1966–2009 – hittills har han fått tag på cirka 400.

Jack Mikrut

På Church Road 66 i sydvästra London ligger en guldgruva för musikälskare. En affär som samlar alla skivor som spelats in i den legendariska skivstudion Olympic Studios tvärs över gatan. ”Den här butiken är som en jukebox för musikminnen”, säger innehavaren Roger Miles.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stadsdelen Barnes, som ligger vid en krök av Themsen på andra sidan Hammersmithbron, känns mer som en engelsk småstad än storstadshets. Huvudgatan Church Road kantas av små specialbutiker där det både finns slaktare, fiskhandlare, osteria, vinbutik, bageri, fruktbutik och en mycket speciell skivaffär. Läget nummer 66 är valt med omsorg.

”Olympic Studios startade 1966 så därför är adressen extra passande”, säger Roger Miles som öppnade affären i somras.

I skyltfönstret står rader med skivkonvolut och skvallrar om vilka storheter som lockats till inspelningsstudion som fram till 2009 låg i det pampiga tegelhuset på andra sidan gatan. I över 40 år var Olympic Studios platsen där en rad klassiska album spelades in eller mixades.

Bland de första var Jimi Hendrix och bland de sista var Björk. Däremellan Rolling Stones, David Bowie, Queen, Depeche Mode, Madonna, Eric Clapton och många fler. Beatles, som mest spelade in i Abbey Road Studios, hade några inspelningsdagar även i Olympics Studios. Det finns också svensk koppling till studion eftersom Europe spelade in sitt ”Out of the world”-album där och Joey Tempest sitt självbetitlade soloalbum. Sångaren bor numera i Barnes och är en kund i affären.

”Ja, han har varit här några gånger. Det var roligt eftersom andra kunder inte kände igen honom och vi pratade om hans musik. Han köpte en skiva med Elton John som han kom ihåg att han fått av sin bror som liten och som han gärna ville ha igen”, berättar Roger Miles.

FAKTA
Olympic Studios

Olympic Studios var inspelningsstudio 1966–2009. Uppköpt av Virgin 1987.

Byggnaden på Church Road i Barnes uppfördes i början av 1900-talet. Fungerade bland annat som biograf och tv-inspelningsstudio innan den blev en musikstudio. Efter att studion lagts ner byggdes den om till en lyxbiograf.

Ett axplock av artister som spelat in i studion: U2, Madonna, Europe, Led Zeppelin, BB King, Barbra Streisand, Björk, Cat Stevens, David Bowie, Deep Purple, Depeche Mode, Duran Duran, Eagles, Ella Fitzgerald, Elvis Costello, Elaine Paige, Eric Clapton, Joe Cocker, Nick Cave, Oasis, Peter Gabriel, Pink Floyd, Prince, Queen, Quincy Jones, Slade, Spice Girls, Steve Miller Band, The Cure, Jimi Hendrix, Rolling Stones (hela sex album), The Who, Londons Symphony Orchestra, Van Morrison. Flera film- och musikalalbum har också spelats in där som Tim Rices och Andrew Lloyd Webbers ”Evita” och ”Jesus Christ Superstar” samt Monty Pythongängets ”Life of Brian”.

VISA MER

Vinylalbumen har den egenheten att locka fram berättelser från folk.

”Många blir nostalgiska när de känner igen ett omslag och berättar vad de gjorde när de köpte eller fick skivan och vad den betydde för dem. Min tid här i affären handlar mycket om att lyssna. Jag har inte butiken för att göra så bra affärer som möjligt utan jag ser den som del i ett konstprojekt”, säger Roger Miles.

Han har inget emot strömmad musik, men tycker att vinylskivorna ger så mycket mer.

”Jag lyssnar på Spotify som alla andra, men inget går upp mot en vinylskiva och all den extra information man får på omslaget. Jag har alltid gillat omslagen. Titta här – det här går inte att göra med en ljudfil på datorn”, säger han och tar fram en skiva med bandet Man.

Han vecklar ut omslaget och det blir som en tredimensionell karta över Wales – bandets hemvist.

Roger Miles har målet att samla alla 900 album som spelades in eller mixades i Olympic Studios. Hittills har han fått tag på runt 400 stycken. Endast de som han har dubbletter av säljs vidare. Tanken är att albumen från Olympic Studios ska bli en museisamling i butikens källare.

”Det är fantastiskt att intresset för vinyl har blivit stort igen. Efterfrågan finns både bland äldre och yngre. De som är i min ålder kan ha förlorat sina skivsamlingar i en skilsmässa eller flytt och de yngre tycker det är häftigt med vinyl”, säger Roger Miles.

Fyllda 61 år är han något så udda som en konstnär med en bakgrund som revisor.

”Jag var revisor i 32 år innan jag bestämde mig för att börja på Konstskola. De senaste nio åren har jag varit fri konstnär”, säger han.

Förutom att samla skivor inspelade i Olympic Studios vill Roger Miles ha ett brett sortiment av vinyl second hand. Ibland tar han in hjälp för värderingen. Det kan skilja mycket i pris mellan olika pressningar.

”Jag hade två Beatlesalbum Rubber Soul där den ena var första pressningen och värd 150 pund (drygt 1 700 kronor) och den andra var andra pressningen och värd 50 pund (cirka 600 kronor)”, säger han.

För att spinna vidare på siffran 66 har Roger Miles valt att skriva skyltarna till varje album på en Olympia Splendid 66 och han har också börjat sälja gamla skrivmaskiner.

”De blir allt mer populära. Många kreativa människor vill använda dem för att slippa bli störda av sociala medier och mejl”, säger han.

När Roger Miles hörde talas om att Hollywoodstjärnan Tom Hanks lovat sin fru att göra sig av med några av de över 250 skrivmaskiner som han samlat såg han en chans att få tag i en raritet.

”Han hade sagt att han letade efter ett bra hem för sina skrivmaskiner så via min svåger som jobbade för Steven Spielberg kontaktade jag honom och jag fick svar att jag fick ta över en av hans skrivmaskiner.”

Tom Hanks skrivmaskin står nu i butiken och alla kunder får skriva en hälsning till honom som han senare ska få ta del av.

”Många skriver saker med referenser till filmerna som den här: ”Dear Mr Tom Hanks – Just keep running.”

Själv fortsätter Roger Miles samlandet.

”Jag hoppas att jag snart får tag på alla 900 inspelningar. Det går framåt hela tiden.”