Di Weekend NYHETER

Skattjakt i spelhistorien

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SPELFANTAST. När Jimmy Wilhelmsson skrev ”Boken om Alga” fick han låna massor av gamla spel av Alga.

Daniel Nilsson

Brädspelsälskare får sitt lystmäte stillat med en ny bok. På 195 färgglada sidor blandas anekdoter och gamla bilder med tidigare okänd fakta.  ”Vi vill berätta historier om svensk spelkulturhistoria som aldrig tidigare berättats”, säger Jimmy Wilhelmsson, en av tre bakom ”Boken om Alga”.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sällskapsspel som Monopol och Alfapet har roat familjer i generationer, men få känner till spelens ursprung. I ”Boken om Alga” skriver spelfantasten Jimmy Wilhelmsson, tillsammans med journalisterna Ika Johannesson och Orvar Säfström, om allt de lyckats ta reda på kring historien om det som varit Sveriges största speltillverkare sedan 1940-talet.

Idén till boken föddes när Jimmy Wilhelmsson stötte på Annika Furuvik, som är produktansvarig på Alga, under en liveinspelning av ett radioprogram. Han var där för att prata om svenska sällskapsspel och Annika Furuvik, vars kontor ligger några hundra meter från inspelningsplatsen, satt i publiken.

På bokmässan i Göteborg bestämde sig Orvar Säfström, Jimmy Wilhelmsson och Ika Johannesson för att göra slag i saken och i december släpps coffee table-boken om Alga. 

”Många har påpekat att våra böcker brukar väga över två kilo och är svåra att läsa. Den här ska gå att läsa i sängen och man ska inte bryta näsan om man somnar”, säger Jimmy Wilhelmsson. 

Tidigare har han och Orvar Säfström bland annat släppt böckerna ”Äventyrsspel: Bland mutanter, drakar och demoner” och ”Mutant: Minnen från den förbjudna zonen”. 

I en gammal Alga-fabrik i Vittsjö grävde trion i efter ledtrådar. De hittade över hundra kilo dokument som legat orörda i flera decennier. Bland fynden fanns original av målningar, spelomslag, spelplaner, brev och sedlar från 1940-talet. Jimmy Wilhelmsson beskriver hur det var att hitta stora bruna kuvert som inte öppnats sedan 1950.

FAKTA
Jimmy Wilhelmsson

Ålder: 46 år.

Familj: Fru och ett barn.

Bor: Malmö.

VISA MER
FAKTA
Svenska versionen av Scrabble – Alfapet

Först på 1970-talet började orden Alfa och Pet skrivas ihop i ett ord. Namnet kommer av det påhittade verbet ”alfapeta”, alltså att peta i alfabetet.

VISA MER

”För en nörd som jag var det en smått religiös upplevelse. Jag kände mig som Indiana Jones när jag öppnade kuverten och förstod vad det var.”

I ”Boken om Alga” finns en avdelning för spelen som handlar om ekonomi och pengar. Där berättas historien om världens mest kända sällskapsspel ”Monopol”. I Sverige lanserades spelet 1936 och enligt legenden var det Albert Bonnier Jr som tog med det från USA. Mycket information hittade Jimmy Wilhelmsson i arkiverade annonser och artiklar.

”Jag har varit i Lunds universitetsbibliotek en gång i veckan i sex månader och läst gamla nummer av ’Veckojournalen’”, säger han.

Redan 1903 lämnade amerikanskan Elizabeth Magie in en patentansökan för spelet ”The Landlord’s game” som skulle demonstrera nackdelarna med USA:s fastighetsmarknad.

Spelet hade två uppsättningar regler: en där spelarna skulle slå ut varandra via monopolism och en annan där de skulle samarbeta. 

När Elizabeth Magie förnyade sitt patent år 1924 hade spelet varit oskyddat i tre år. 1935 köpte Parker Brothers rättigheterna till ”Monopoly” av en man vid namn Charles Darrow. Han hävdade att han kommit på spelidén om fastighetsmarknaden hemma vid köksbordet. Charles Darrow blev senare en av världens första miljonärer på spelutveckling. Att spelet från början skapades för att kritisera den oreglerade hyresmarknaden, snarare än att hylla kapitalismen, mörkades i strävan att försvara ensamrätten till varumärket.

I Sverige skapade Martin Marte det Monopol-inspirerade spelet ”Finans”. Alga köpte spelet, men dröjde flera år med att ge ut det. Mycket tyder på att Alga inledningsvis förvärvade ”Finans” för att begrava det och på så sätt undanröja en tänkbar konkurrent till ”Monopol”. 

Än i dag är ”Monopol” ett populärt sällskapsspel men ekonomin i branschen är inte i närheten av vad den var när Alga var som störst. På 1970-talet såldes mellan 60 000–70 000 exemplar av ”Monopol” varje år. 

”I dag är det svårt att göra stora pengar på brädspel, däremot är själva spelen väldigt mycket bättre”, säger Jimmy Wilhelmsson.

Han tror att vurmandet för gamla spel grundar sig i en längtan efter något som går att hålla i och känna på.

”Trots att Spotify finns är det många som samlar på vinylskivor. Det är liten motreaktion på digitaliseringen och den surfar vi som skriver pappersböcker om fysiska spel på”, säger Jimmy Wilhelmsson.

Framtiden för sällskapsspel är svår att förutse. Men enligt Jimmy Wilhelmsson kommer klassiker som ”Monopol” och ”Alfapet” finnas kvar länge till, kanske i nya skepnader. Redan nu finns till exempel ”Spider-man Monopol” och fler tidstypiska varianter lär följa.