Hoppa till innehållet

Skarsgård vann prestigefullt pris

Under Emmygalan regnade priserna över den dystopiska framtidssagan Handmaid’s tale.
Men även HBO:s miniserie Big Little Lies blev en av kvällens stora vinnare. Svenske Alexander Skarsgård blev historisk när han belönades för rollprestation som kvinnomisshandlaren Perry Wright.

PRISAD. Alexander Skarsgård vann en Emmy för bästa manliga biroll för sin roll i Big Little Lies.
PRISAD. Alexander Skarsgård vann en Emmy för bästa manliga biroll för sin roll i Big Little Lies.Foto: TT

Natten till måndagen hölls en av tv-världens viktigaste tillställningar, Emmygalan, där flera prestigefyllda priser delas ut till produktioner, skådespelare, regissörer och manusförfattare. En av galans stora vinnare var den redan hyllade Handmaid’s tale som i kategorin drama tog hem priserna för bästa dramaserie, bästa kvinnliga huvudroll, bästa kvinnliga biroll samt bästa manus och bästa regi.

Även HBO:s miniserie Big Little Lies fick ta del av kvällens prisregn och gick hem med fem utmärkelser. Däribland kammade den favorittippade Alexander Skarsgård hem priset för bästa manliga biroll, med sin prestation som den manipulativa kvinnomisshandlaren Perry Wright.

Big Little Lies baseras på Liane Moriartys roman med samma namn och är en mörk komedi om mord, vänskap och osämja i den välmående kuststaden Monterey i Kalifornien. Den stjärnspäckade HBO-produktionen som är regisserad av Jean-Marc Vallée har, förutom Skarsgård, tunga skådespelarnamn som Nicole Kidman och Reese Witherspoon i huvudrollerna. Serien ska ha haft en relativt blygsam budget, men var redan från starten i våras en succé med miljontals tittare på varje avsnitt.

”Jag vill tacka kvinnorna i serien som har gjort så att den här killen har känt sig som en av tjejerna. På tal om fantastiska kvinnor vill jag också tacka min mamma, som flugit hela vägen från Stockholm för att vara här i kväll”, sa Alexander Skarsgård i sitt tal under Emmygalan.

Alexander Skarsgård fick sitt internationella genombrott år 2008, då han var aktuell som sergeant Brad Colberti i militärdramat Generation Kill och som vampyren Eric Northman i HBO:s produktion True Blood. Därefter har han haft huvudrollen i Tarzan, spelat mot Kirsten Dunst i Lars von Triers Melancholia och medverkat i det uppmärksammade komedidramat The Diary of a Teenage Girl.

Han har tidigare tagit emot priser på bland annat Satellite Awards och Scream Awards och har även varit guldbaggenominerad för sin roll i Hundtricket. Men att som svensk skådespelare få ta emot en Emmy är han först om, även om svenska skådespelare som Max von Sydow och Lotta Tejle tidigare har varit nominerade.

Big Little Lies vann i kategorin för miniserie och tv-film och fick även ta emot pris för bästa mini-serie, bästa kvinnliga biroll och bästa regi. Alexander Skarsgårds motspelarska Nicole Kidman vann priset som bästa kvinnliga huvudroll för sin insats som Celeste Wright.

”Vi uppmärksammar misshandel i hemmet. Det är en komplicerad, smutsig sjukdom. Den existerar i högre grad än vad vi vill tillåta oss att veta. Den är fylld av skam och hemligheter”, sa Nicole Kidman i sitt tal.

Big Little Lies var från början tänkt som en miniserie på en säsong, men efter framgångarna överväger nu HBO att producera ytterligare en säsong.

Tidigare i förra veckan delades Emmypriset ut till en bredare del av tv-branschen. Bland vinnarna fanns svenska specialeffektbolaget Important Looking Pirates för sitt arbete med serien Westworld.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera