Di Weekend NYHETER

Siktar på ung demokrati

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

PÅ DE UNGAS SIDA. Sara Damber startar nu sin tredje ideella organisation Youth 2020.

Joey Abrait

Sara Damber lämnade jobbet som skolchef efter en kraftig konflikt med politikerna. Nu har hon startat Youth 2020 för att hjälpa barn och ungdomar att ta tillbaka lite makt från just politiker. Den första finansiären är familjen Stenbeck.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Sara Damber är mest känd som kvinnan bakom antimobbningsorganisationen Friends, som hon grundade 1997 som 19-åring. 2006 grundade hon även Reach for Change, som stödjer sociala entreprenörer att utveckla innovationer som förbättrar barns tillvaro. Organisationen finansieras bland annat av Stenbecks stiftelse med Sophie Stenbeck och Kinnevik i spetsen.

I början av 2017 hoppade Sara Damber på en ny karriär, som skolchef i Båstad kommun. Men redan efter ett år sa hon upp sig.

”Jag ville jobba kommunalt för det är där man är närmast barn och ungdomar och kan påverka mest. Men det blev en ohållbar situation mellan mig och den högerpopulistiska lokalpolitiken, till exempel tyckte man inte att det var viktigt med värdegrundsfrågor, så det fanns inget annat alternativ”, säger Sara Damber.

Konflikten födde dock idén till Youth 2020, som bara har funnits i två månader. Plattformen ska främja barn och ungdomars inflytande och delaktighet i de demokratiska processerna. Orsaken är att bara 50 procent av ungdomarna i Europa anser att demokrati är det bästa styrelsesättet.

”Det betyder att hälften inte alls har förtroende för demokrati. Vad händer när glappet blir för stort mellan ungdomarnas stora engagemang för samhället och bristen på struktur ör att ta vara på det? Vi ser i hela världen hur högerpopulistiska rörelser växer sig starkare.”

Sara Damber ser det som en självklarhet att barn och ungdomar måste få vara med och bestämma i frågor som rör dem själva.

FAKTA
Sara Damber

Ålder: 40 år.

Bor: Höganäs.

Yrke: Social entreprenör.

Bakgrund: Startade antimobbningsorganisationen Friends 1997, har arbetat på Regeringskansliet och Arbetsförmedlingen. 2009 startade hon Reach for Change. Arbetade som skolchef på Båstad kommun 2017-2018.

Aktuell: Driver nystartade satsningen Youth 2020.

VISA MER

”Det finns ett stort demokratiskt underskott i systemet. Man måste vara 18 år för att rösta, så är man under 18 år kan man inte göra sin röst hörd. Och kommuner och regioner saknar ungdomsperspektiv och kunskap om hur man jobbar med barn och ungdomar”, säger Sara Damber.

”De flesta fritidspolitiker är mellan 50 och 70 år, så pensionärer har större makt över hur skolorna utformas än eleverna själva.”

Under torsdagen hölls den första konferensen, som samlade 100 svenska barnrättsaktivister och ungdomar, i Stockholm. En av talarna var Ola Rosling, en av grundarna till stiftelsen Gapminder som arbetar för att sprida faktabaserad kunskap om hur världen ser ut.

”Vi har diskuterat strategier, verktyg och vad vi konkret kan göra för att återuppfinna demokratin för en ny tid och en ny generation. Vi ska också sammanställa en kravlista inför valet som ska överlämnas till barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren”, säger Sara Damber.

Under torsdagen offentliggjordes också nyheten att Stenbecks stiftelse går in med nio miljoner kronor till Youth 2020, pengar som ska fördelas till olika projekt under tre år.

”Det är jätteroligt. Sophie Stenbeck är superengagerad i barn- och ungdomsfrågor och de ville verkligen backa upp och bidra till att vi inte bara pratar utan även kan omsätta orden till handling. Ska man få något gjort behövs det resurser, framför allt inom mindre organisationer.”

Youth 2020 kommer också att uppvakta andra familjeägda stiftelser att bidra.

”Det finns en rad familjestiftelser som gör fantastiskt arbete. Ofta stöttar olika stiftelser samma organisationer, men de borde gå ihop och samarbeta mycket mer, för i dagsläget är det många olika öar av initiativ.”

Tanken är att pengarna ska pytsas ut i bidrag om 50 000–500 000 kronor till projekt som antingen leds av unga eller där unga medverkar, och som är samarbeten mellan två eller fler organisationer. Youth 2020 ser också gärna att projekten samarbetar med kommunal verksamhet.

Hur gör man för att lyckas etablera organisationer på det sätt du har lyckats med flera gånger?

”Du måste alliera dig med andra. Jag hade aldrig kunnat bygga upp Reach for Change på nio år utan stöd av näringslivet. Och så handlar det mycket om att bygga en organisation som inte är beroende av mig och min historia, utan kan stå för sig själv när grundaren kliver av. Sedan har jag haft bra timing. När jag startade Friends var mobbningsfrågan eftersatt, det fanns lite forskning, metod eller kunskap. 20 år senare har Friends satt frågan på agendan och lett utvecklingen.”