Di Weekend NYHETER

Siktar på klimatpositiv festival

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Karl Törnros.

Fem frågor till Karl Törnros, festivalgeneral för elektronikmusikfestivalen Department som arrangeras för tredje gången i Stockholm den 25 maj där bland annat Adam Beyer, Culoe De Song, Fatima Osman och Gerd Janson står på scen. I år siktar man på att bli världens första helt klimatpositiva musikfestival.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Varför vill ni skapa en klimatpositiv festival?

”Vi har inget val, alla måste göra det som går för att minska utsläppen. Vi befinner oss i ett läge där folk inbillar sig att vi ska klara klimatmålen, men det finns ingenting som tyder på det. Tar vi inte vårt ansvar så kan jag inte se mina barn i ögonen. Genom att ta ett helhetsgrepp hoppas vi inspirera andra festivaler”. 

Hur mäter ni festivalens klimatavtryck?

”Vi mäter alla utsläpp som har koppling till festivalen, från att vi åker på jobbet på dagarna under året inför festivalen, till hur en enskild besökare tar sig till och från festivalen. Vartenda mål mat, varenda öl eller glas champagne som säljs på plats kommer att klimatkompenseras.” 

Hur blir festivalen klimatpositiv?

”Att bli klimatpositiv kan sammanfattas i tre steg: först analyseras festivalens klimatfotavtryck, sedan arbetar vi för att minska utsläppen så långt det går och till sist klimatkompenseras utsläppen till 110 procent. Klimatkompensationen genomförs i projektet Bujang Raba på Sumatra i Indonesien där tropisk regnskog skyddas från avskogning.  

De väcker liv i totalfiaskot Hur märker man som besökare av att festivalen är klimatpositiv?

”Delvis genom att vi behöver lite information från våra besökare vid entrén om transporter till festivalen. Vi kommer ha olika aktiveringar och information om klimatkompensationsprojekten på området. Vi har källsortering på plats och vi serverar endast vegansk kost. I övrigt tror jag inte att man kommer märka det så mycket.” 

Hur påverkas biljettpriset av detta?

”Biljettpriset har inte förändrats nämnvärt utan ligger på samma nivå som förra året för att vi vill lansera projektet. Klimatkompenseringen kostar givetvis och i framtiden kan det bli dyrare. Men vi märker att publiken och artister stödjer detta och vi hoppas att fler festivaler följer efter och blir klimatpositiva.”