Di Weekend NYHETER

Serielegendar har gått ur tiden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FARVÄL. Stan Lee, som bland annat skapat Marvel-hjältarna Iron Man, Spindelmannan och Hulken, har gått bort 95 år gammal.

Jordan Strauss

Han skapade Spindelmannen, X-Men och Iron Man och var aktiv i närmare 80 år. Nu har den klassiske serieskaparen Stan Lee gått ur tiden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Redan 1939 inledde den då 17-årige Stan Lee, eller Stanley Lieber som han egentligen hette, sin karriär som assistent på serietidningsförlaget Timely Comics. Han avancerade sedan och började skriva serier för bolaget som så småningom blev känt under sitt nuvarande namn: Marvel.

I slutet av 1950-talet slog superhjältarna igenom i den tecknade världen och Lee var inte sen att hoppa på tåget. Han skrev om en ny typ av karaktärer med särskilda, övermänskliga förmågor, men även med mänskliga brister.

Först ut var Fantastic Four, som han skapade tillsammans med tecknaren Jack Kirby. Därefter följde en strid ström av numera klassiska seriefigurer: Hulken, Thor, Iron Man, Daredevil, X-Men, Doctor Strange och den sannolikt mest kände av dem alla: Spindelmannen, som föddes i slutet av 1960-talet.

När den nya filmatiseringsvågen av Marvels hjältar inleddes gjorde serieförlaget en grej av att alltid inkludera Stan Lee i en så kallad cameoroll. Den sista av dessa är i den fjärde Avengers-filmen som har premiär först nästa år.

Feministisk filmknock

Även om det är oklart exakt hur mycket Stan Lee tjänade under sin karriär råder det ingen tvekan om att han är världens mest framgångsrike serieskapare. Time Magazine uppskattar hans samlade förmögenhet till mellan 450 och 730 miljoner kronor. Själv hävdade Lee att han fattat massor av usla beslut kring sina affärer.

Marvelfilmerna har hittills spelat in över 24 miljarder dollar, motsvarande 219 miljarder kronor, på biograferna. Och när själva Marvel köptes av Disney 2009 för 4 miljarder dollar eller 37 miljarder kronor kammade Lee noll. Han hade, otroligt nog, aldrig blivit delägare i bolaget.

Tragiskt nog avslutades Stan Lees långa karriär med ett storbråk med hans forna kompanjoner. Så sent som i maj stämde han dem på drygt 8,5 miljarder kronor på grund av vad han själv kallade för en ”bluffaffär” när deras gemensamma bolag såldes. Lee hävdade då även att han lurats till att skriva under ett ofördelaktigt kontrakt som han inte kunde ta del av på grund av sin dåliga syn.

Investerar i starka varumärken

Förra året dog Joan, Lees fru sedan 69 år, efter att ha drabbats av en stroke. På måndagen avled Stan Lee själv i hemstaden New York. Han blev 95 år gammal.