Di Weekend NYHETER

Se upp för Råttans år

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I helgen går vi in i Råttans år, enligt den kinesiska zodiakkalendern. Även om råttan har personlighet som ett typiskt aktieproffs väntas stora utmaningar på börsen – möjligen lika illa som finanskrisen 2008.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Dagens Industris eminenta krönikör Henrik Mitelman spår att förra årets börsfest kommer att fortsätta även i år. Jag vill inte på några sätt ifrågasätt min kollegas kunskaper och erfarenhet gällande aktieinvesteringar. Men jag är rädd att han inte lyssnat till de kinesiska feng shui-mästarnas farhågor över orosmolnen som vilar över marknaderna nu när vi till helgen går in i Råttans år. 

Enligt denna kinesiska pseudovetenskap, som handlar om hur människor, djur och växter påverkas av naturens element, gör man bäst i att sätta på sig både livrem och hängslen i år. Även statistiska bevis säger så, också de kopplade till elementens krafter. 

Att vi lämnar ett år av rekordnivåer på världens börser är inte förvånansvärt alls. Förra året var Grisens år och börsen går alltid som bäst under gris-år. Sedan 1928 har det amerikanska indexet S&P 500 i snitt ökat med 16,5 procent under gris-år, starkare än under något annat stjärntecken, enligt sammanställning av kapitalförvaltningsfirman Rudd International. Se bara på de senaste tolv månaderna där indexet stigit med över 28 procent. 

Råttans år är dock farliga. Den genomsnittliga uppgången har bara varit 3,3 procent, den tredje sämsta av alla stjärntecken. Finanskrisen 2008, gissa en gång vad det var för ett år? Precis, råttans. ”Vad försiktiga med era investeringar, speciellt under tredje kvartalet”, varnade Hongkongbaserade analyshuset CLSA – som varje år (med glimten i ögat) publicerar ett feng shui-index – i januari 2008. Det var under tredje kvartalet Leman Brothers kraschade. 

Förnybart ersätter fossilt

Men precis som i vanliga livet är den pseudovetenskapliga världen full av tvetydigheter. CLSA spår nu att börsen, i alla fall den i Hongkong, kommer stiga försiktigt i år, fast med ett brant fall från augusti till november. Det är framför allt jordrelaterade industrier, som gruvbolag, fastigheter och råvaror, som väntas ha fördel. Anledningen är att det råder harmoni mellan jord och metaller. 

Vissa kommer påverkas mer än andra. Nicolas Aujula, kändisastrolog i Hollywood, säger att de som är födda i Oxens och Apans år har god möjlighet till finansiell framgång i år. Råttan, det första av alla stjärntecken, kommer också ha ett gott år framför sig. Hästar, ormar och tuppar har dock högre risk att hamna i konflikt och dra på sig skulder. 

Råttan beskrivs som slug och envis. När alla stjärntecken skulle tävla om vem som snabbast kunde ta sig över en flod vann råttan – genom att hoppa på de andras ryggar. Rekommenderat jobb: aktieanalytiker. Vår aktiekrönikör Henrik Mitelman är dock Gris och därmed mer lämpad för kreativa yrken. Men även här råder tvetydlighet. Jag själv är Råtta, men skulle aldrig i livet våga mig på att ge aktieråd.  

Författaren om sitt livs värsta dag

”Alldeles oavsett är det upplagt för ett spännande år, både på och utanför de finansiella marknaderna”, skriver Mitelman i sin prognos, ett påstående både feng shui-mästare och vanliga aktiemästare kan enas om.