Di Weekend NYHETER

Sätter maktens män i gynstolen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

NYFIKEN PÅ MAKT. Konstnären Anna Odell har intervjuat män med makt på temat feminism och jämlikhet.

Joey Abrait

I konstnären Anna Odells nya film ”Undersökningen” ber hon elva manliga makthavare genomgå en gynundersökning. ”Jag tror att hon vill demaskera den manliga kaxigheten”, säger Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall och medverkande i filmen. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den 25 januari premiärvisas filmen ”Undersökningen”, ett verk som är specialgjort för Göteborgs filmfestival 2020. Anna Odell är bland annat känd för sina tidigare filmer ”Återträffen” och ”X & Y”.

”Vi bad Anna Odell göra något på temat feminism och jämlikhet, och vi nappade direkt när hon kom med den här idén. Det börjar med att hon bjuder in elva tungviktare i olika sektorer till enskilda samtal om jämställdhet. Sedan avslutas varje samtal med att hon frågar om de vill gå igenom en gynekologisk undersökning, vilket ungefär hälften av de elva männen gör”, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.

”Jag uppfattar det som en solidaritetshandling av dem som ställer upp, att visa sig så sårbar är en empatisk gest gentemot kvinnan. Här uppstod också väldigt spännande diskussioner kring ämnen som sårbarhet, svaghet, styrka, empati och manligt/kvinnligt” fortsätter han.

Ishockeylegendaren Börje Salming är en av dem som ställde upp på att sitta i gynstolen.

”Det kändes inte så roligt. Att spreta med benen så där rakt ut i luften och visa hela härligheten, det kan inte vara så kul för er kvinnor. Nu förstår jag vad ni går igenom”, säger han.

Mårten Castenfors, chef för Liljevalchs konsthall, ställde upp för att det var Anna Odell som frågade.

”För mig var det naturligt att ställa upp på ett konstprojekt för en begåvad konstnär. Eftersom jag är i konstbranschen är jag van vid sådana här konstiga saker, så jag kände mig inte så utsatt. Det var lite som att gå till tandläkaren eller som att ta ett blodprov”, säger han. 

Dödligt ideal

”Men jag kan tänka mig att kontrasten var stor. Först fick vi medelålders vita män sitta och lägga ut texten och vara kaxiga och balla, sedan tappade säkert många av oss ansiktet när frågan om gynstolen kom”, fortsätter han. 

Författaren och journalisten Jan Guillou var en av dem som tackade nej till gynundersökningen. 

”Anna Odell är en intressant konstnär, så jag ställde upp i filmen av ren nyfikenhet. Men min gräns gick vid gynstolen. Om jag hade ställt upp på det skulle Expressen ha använt den bilden på mig resten av mitt liv”, säger han.

Regissören och teaterchefen Stefan Larsson avstod också från att sätta sig i gynstolen. 

”Det kändes bara olustigt. Det var ett för enkelt sätt att visa sårbarhet, jag ville inte vara någon halvfjantig kändis som ställer upp i ett spektakel. Jag är lite stolt att jag vågade tacka nej. Men samtalet som vi hade om sårbarhet och utsatthet var en väldigt fin stund. Anna Odell är en intressant och begåvad konstnär”

Caroline Farbergers år efter könskorrigeringen

I en kommentar säger Anna Odell att ingen av männen kände sig bekväm i situationen.

”Å andra sidan tänker jag att ställningen borde vara ganska bekant för många män. Män sitter ju ofta med särade ben och tar stor plats. Ställningen i en gynstol är i princip densamma, man bara tippar stolen lite bakåt”, säger hon.