Di Weekend NYHETER

Salvador Dalís statyer intar huvudstaden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I.A.R. Art Resources

Möjligheten att bokstavligen lägga handen på en äkta Dalí, en av surrealismens frontfigurer, öppnar sig under Antikmässan i februari. Till minne av konstnärens död 1989 ställs några av originalskulpturerna ut i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Utställningen består av ett fyrtiotal verk på Antikmässan i Älvsjö och tre monumentala skulpturer som placeras ut i Stockholms stad. Den största skulpturen ”Persistence of memory” kommer kunna ses på Brunkebergstorg. De båda andra skulpturerna kommer stå på Norrmalmstorg och i Kungsträdgården.

”Just ”Persistence of memory” härstammar från hans målning med samma namn, den visades första gången 1931 i Paris, och är ett av hans mest kända verk. Hans målningar upplevs ofta som bisarra och smått groteska medan skulpturerna känns vackrare på något vis”, säger Johan W Hauffman, utställningsansvarig vid Mollbrinks konst i Uppsala som hjälpt till att ta Dalís konst till Sverige.

Samtliga skulpturer kommer stå öppet. Det går därför bokstavligen att lägga handen på en Dalí eller att köpa ett exemplar. Den största skulpturen kostar kring 20 miljoner kronor, de minsta från 45 000 kronor och uppåt. Utställningens totala värde ligger kring 72 miljoner kronor.

Det var sommaren 2017, då Mollbrinks höll en mindre utställning av Dalí i Kungshamn, som fröet till en större utställning i Stockholm såddes. Stockholmsmässan och Stockholms stad hakade snabbt på vilket ledde till intensiv planering. Att frakta tre ton tung och fem meter hög (”Persistence of memory”) skulptur är lättare sagt än gjort. En sådan måste fraktas liggande i en typ av docka, tänk torrdocka för båt.

Mons Kallentoft om konsten att leva i Palma

Salvador Dalí inspirerades av sin samtid, Sigmund Freuds teorier om psyket och själen, och av Einsteins relativitetsteori. Karaktäristiskt för hans skapande är figurer med lådor, en allegori för psyket och själens mysterier, men även de ”flytande” klockorna och religiösa motiv som änglar. Förutom konst producerade han två surrealistiska filmer ihop med Luis Buñuel, ”Den andalusiska hunden” och ”Guldåldern”, samt böcker. Däribland kokboken ”Dinéerna med Gala: Salvador Dalis kokbok” ihop med sin fru Gala.

FAKTA
Salvador Dali

Född i Figueres, Spanien, 1904.

Dog 1989 i Figueres.

Hans konst influerades av sin samtid med Sigmund Freud och relativitetsteorin.

Dalí lär ha sagt ”Jag är surrealismen” och att han älskade sin fru mer än pengar.

VISA MER

Kärlekshistorien med Gala är dramatisk. Hon övergav sin då elvaåriga dotter, Cécile, när hon träffade Dalí 1929. Han ska även ha köpt ett slott till henne, Púbol Castle, som han själv inte fick besöka utan Galas tillstånd.

»Stötta konstnärer en del av uppdraget«

”Mitt eget intresse för Dalí började i tonåren och fördjupades när jag läste konstvetenskap. Han var en mycket speciell konstnär, men även speciell person, något som bidrog till hans konst. Han sökte ständigt uppmärksamhet. Då han var döpt efter sin bror, som dog endast tre år gammal, kunde han se gravstenen med sitt namn på varje dag. Han brukade säga att ’han var sin bror i en annan kropp’”, säger Johan W Hauffman.