Di Weekend NYHETER

Säkerhet på en ny nivå

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I SÄKRA HÄNDER. Gilad Goldstein, vice vd i israeliska R-MOR, Per Berglund ägare av R-MOR Nordic samt Max Donatello, operativ chef i svenska bolaget.

Martina Huber

Oron för it-brottslighet öppnar för nya affärer. Entreprenören Per Berglund tar nu en israelisk mobiltelefon, kallad världens säkraste, till den nordiska marknaden. ”Alla pratar om cybersäkerhet, men väldigt få gör någonting”, säger han.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Per Berglund är finansmannen som startat ett tjugotal bolag. Nu marscherar den tidigare Arvidsjaur-militären in i it-säkerhet. Han äger 100 procent i nystartade R-MOR Nordic. Bolaget fungerar som lokalkontor åt det israeliska cybersäkerhetsbolaget R-MOR med avtal dels för mobiltelefonen, dels cybersäkerhetslösningar.

”Jag är ingen expert på it-säkerhet, men telefonen förstår jag och den finns det ett behov för just nu som folk kanske inte fattar riktigt. Speciellt på corporate-sidan. Vi säljer inte till privatpersoner utan bara till företag”, säger Per Berglund.

”En av anledningarna att jag nu gått in i säkerhet är att jag tycker att det är en jäkligt obehaglig situation i Sverige”, säger han och berättar, utan att gå in på detaljer, om en god vän vars barn varit på väg att bli kidnappade.

Samtidigt visar en rapport från it-säkerhetsföretaget Verizon att sannolikheten för att höga chefer inom näringslivet ska utsättas för hackerangrepp på bara ett år har blivit tolv gånger högre än sannolikheten för andra grupper. Angreppen har dessutom blivit nio gånger fler hittills i år jämfört med motsvarande period förra året.

Har du själv varit utsatt för hot?

”Inte personligen, men jag tycker att det eskalerat den senaste tiden, vänner som varit utsatta för hot. Men jag får ju en viss tårtbit av verkligheten eftersom jag har vänner inom militären och mycket kontakter med säkerhetsbolag.”

FAKTA
Miljardär i bakgrunden

Intactphone tillverkas av israeliska Communitake och säljs av cybersäkerhetsbolaget R-MOR i Norden, som riktar sig framför allt till stora företag och myndigheter.

R-MOR ägs av den amerikanske miljardären Jack Rosen, som även är ordförande för American council for world jewry, en judisk intresseorganisation.

Intactphone kostar drygt 72 000 kronor för ett 36 månaders licensavtal för it-säkerhetspaketet, vilket motsvarar en månadskostnad på 2 000 kronor. Vanligt sim-kort kan användas.

För att undvika att säkerhetsmobilen hamnar i fel händer görs bakgrundskontroll av kunderna.

VISA MER

Mobilen Intactphone marknadsförs bland annat med att den är avlyssningssäker, anonymiserar och döljer spåren av dataförbrukning med hjälp av stark VPN och kryptering samt att den är försedd med ett proaktivt antivirus för att parera kända cyberhot.

R-MOR kontrollerar hela kedjan, där mobilen bara är en länk i cybersäkerhetslösningen.

”Vi har utvecklat och designat hårdvaran och operativsystemet själva samt applikationerna som gör det möjligt att kommunicera och dela data och filer anonymt och säkert. Vi lagrar ingen information utan förmedlar krypterad information mellan krypterade ändpunkter”, säger Gilad Goldstein, vice vd i R-MOR.

Han uppger att R-MOR samarbetat med Ericsson inom cybersäkerhet, men vill inte avslöja vilka svenska företag som i dag använder deras system.

Hur många mobiler har ni sålt?

”Tusentals, men vi är inte telefonförsäljare. Vi säljer ekosystem för cybersäkerhet till framför allt organisationer och myndigheter för att hjälpa dem skydda värdefull information. Jag kan inte prata om våra kunder, men den argentinska regeringen är en av dem.”

Mobilen finns i två modeller, en smäckrare affärsmodell och en kantigare stryktåligare version.

”Affärsfolket vill ha den tuffare varianten medan militärer och säkerhetspersonal hellre väljer den smidigare och lättare businessmodellen”, säger Gilad Goldstein.

Per Berglund har arbetat i finansbranschen i över 20 år, först på Carnegie och sedan Söderberg Partners där han under sin verksamma tid var en av de största aktieägarna. På senare tid har han bland annat byggt upp Nordiska kreditmarknadsaktiebolaget tillsammans med Mikael Gellbäck, en tidigare kollega från Söderberg Partners.

”Under resans gång har jag startat ett tjugotal bolag i massa olika branscher, men jag försöker att inte synas i så många bolag.”

Han skapade emellertid rubriker efter att ha köpt Dannemoragruvan 2016, ett projekt som han dock inte är beredd att tala om i nuläget. Indirekt har den affären dock lett in i it-säkerhetsbranschen.

”I några av bolagen som jag startat var säkerhet viktigt eftersom vi skulle handla med ädelmetaller, guld och silver, och tittade på förvaring – high security storage. När jag såg hur de kommunicerade i bolaget insåg jag att mobiler är enkla att avlyssna och att sms kan hamna fel liksom mejl.”

Per Berglund låter sig, motvilligt, fotograferas och vill helst inte alls vara med i tidningen eller på nätet.

”Jag gillar inte att synas och är inte med i några sociala medier och har ingen Linkedin, ingen Facebook. Jag har bara en Uber-app och Whatsapp i min mobil.”

Hans egen inlärningskurva inom cybersäkerhet har varit brant.

”De senaste 18 månaderna har jag blivit skimmad fem gånger. Så, ja, jag är paranoid i det här sammanhanget.”

Mycket talar för att it-säkerhet tar allt större del av hans tid framöver.

”Jag tycker att jag är tillräckligt kapitalstark för att vi ska kunna växa med mobildelen, men cybersäkerhetsdelen är en mycket större fråga och kräver helt andra delägarskap. Det är för tidigt nu, men inom två till tre år så. Vi har inte bråttom.”