Hoppa till innehållet

Så tar du konflikten

Elaine Eksvärd sätter ord på det svåra samtalet
Svenskarna är konflikträdda – i stället för att prata med varandra är vi passivt aggressiva.
Det vill retorikern Elaine Eksvärd ändra på.

BOKAKTUELL. Retorikern Elaine Eksvärd är aktuell med boken ”Vi måste prata – lätta lösningar på svåra samtal”.
BOKAKTUELL. Retorikern Elaine Eksvärd är aktuell med boken ”Vi måste prata – lätta lösningar på svåra samtal”.Foto: Joey Abrait

Vad som är ett jobbigt samtal varierar. Vissa tycker det är svårt att ta upp konflikter, andra vill inte prata om sina fördelar då det kan uppfattas som skryt och en del vaknar upp kallsvettiga bara av tanken på ett lönesamtal med chefen.

På uppdrag av retorikbyrån Snackasnyggt har Novus undersökt vilka samtal vi svenskar tycker är allra jobbigast att ha. Resultatet mynnade ut i boken ”Vi måste prata – lätta lösningar på svåra samtal”, skriven av författaren och retorikern Elaine Eksvärd, vd för Snackasnyggt. Boken tar upp en rad sociala situationer och hur man på bästa sätt kan hantera dessa.

Elaine Eksvärd har velat skriva om kommunikationsproblem i tolv år.

”Jag har länge varit besatt av att mäta Sveriges största samtalsutmaningar. Det började med att jag blev dumpad 2005 på ett väldigt snyggt sätt. Jag tänkte på varför inte alla kunde sköta det så snyggt? Så jag började undra vad folk tycker är svårt att prata om och försöka hitta de retoriska verktygen för att hjälpa dem”, säger hon.

Enligt en undersökning som gjordes av tidningen Chef 2016 är svenskarna de i Europa som mår sämst på sina arbetsplatser. En stor anledning handlar om konflikträdsla. Många vågar inte ta konflikter vilket leder till att vi går runt och är passivt aggressiva i stället.

”Vi tror att en konflikt innebär att bråka medan resten av världen ser det som att lösa något. Jag tror att många knutar på våra trådar finns helt i onödan. Konflikter fördjupar relationer för att man lär känna varandras gränser och det behöver inte sluta i skrik eller bråk utan man kan samtala sig igenom en konflikt”, säger Elaine Eksvärd.

Varför tror du att vi är så konflikträdda i Sverige?
”Jag vet inte riktigt. Det kanske är jante, men vad är det för fel med att säga ’aj’ om någon trampar på din fot och det gör ont?”

Samtidigt finns det tillfällen när det inte är bra att ta en konflikt. Elaine Eksvärd menar att tajmingen är väldigt viktigt för hur samtalet kommer att tas emot. Hunger, trötthet och stress är viktiga saker att ta i beaktning när man väljer huruvida man ska ta det där jobbiga samtalet eller inte.

”Hur ett budskap landar är ibland bara en spegling av hur du levererar det. Om man känner att det här kommer bli jobbigt kommer den energin att speglas hos den andra. Många vill inte förstöra stämningen när man har trevligt, men de bästa förutsättningarna är när båda mår bra.”

Nummer tio på listan över de jobbigaste samtalen är att prata fördelaktigt om sig själv. Många upplever det som att man i stället skryter över sina bedrifter. Enligt Elaine Eksvärd är tricket att rapportera vad man har gjort utan att lägga en värdering i det.

”Du ska inte berätta att du är bra utan bara informera om vad du har gjort. Värdera aldrig dig själv, det ska andra göra. Du ska bara rapportera regelbundet – det kommer ge dig högre lön och mer uppskattning. Även om du jobbar och är flitig är det viktigt att du också berättar vad du gör”, säger hon.

Att regelbundet rapportera vad du presterar kommer även att vara en fördel när man diskuterar lön med chefen.

”Anledningen till att folk avskyr lönesamtal är för att det oftast är koncentrerat skryt på ett och samma tillfälle. Det är därför du ska rapportera vad du gör varje vecka under året så att chefen har koll på vad du faktiskt gör. Vid själva tillfället är det viktigt att ha argument med dig, men även att ha koll på chefens argument”, säger Elaine Eksvärd.

Varför tycker du att det behövs en handbok för jobbiga samtal?
”För att svåra samtal dyker upp för alla och då är det lika bra att ha verktyg för att hantera dem snyggt.”

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera