Di Weekend NYHETER

Så som i himmelen även som musikal

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SJUNGER UPP. Tuva B Larsen och Philip Jalmelid har huvudrollerna i musikalen ”Så som i himmelen”.

Mats Backer

För 14 år sedan lockade den över en miljon svenskar till biosalongerna. Nu har ”Så som i himmelen”, Kay Pollaks prisbelönta film, premiär som musikal på Oscarsteatern i Stockholm.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ett sammanbrott får världsdirigenten Daniel Daréus att plocka ner taktpinnen i väskan och flytta hem till barndomsbyn i Norrland. Men det dröjer inte länge innan den plockas fram igen och Daniel Daréus tar över den lokala kören där han också lär känna en rad nya personer som vänder livet upp och ner. Så följer handlingen i Kay Pollaks prisbelönta film, med Michael Nyqvist i huvudrollen, som nu sätts upp i musikalform.

”Det känns som att många har väntat på att filmen skulle bli en musikal”, säger nykomlingen Tuva B Larsen, som spelar Lena, Frida Hallgrens roll i filmen.

När filmen hade premiär 2004 lockade den 1,4 miljoner svenskar till biosalongerna och satte därmed svenskt publikrekord. Dessutom nominerades den till åtta Guldbaggar och en Oscar för Bästa utländska film. Det är med andra ord mycket som står på spel när Tuva B Larsen axlar rollen som Lena.

Hur hanterar du pressen?

”Jag försöker att inte tänka på den och litar på det arbetet vi lagt ned. Sedan gör ju vi en musikal, det är ett helt annorlunda medel än film.”

Manus är skrivet av Kay Pollak, som också regisserade filmversionen, och hans fru Carin Pollak. Regin står Markus Virta för, som tidigare i år regisserat Gentlemannen med bland annat Henrik Dorsin och Suzanne Reuter på samma teater.

FAKTA
Musikalpremiär

”Så som i himmelen” sätts för första gången upp som musikal på Oscarsteatern.

Premiären är i dag, den 13 september, och musikalen spelas till den 15 december.

22 miljoner kronor har produktionen hittills kostat.

50 000 biljetter har sålts innan premiären.

VISA MER

Genom de tunna väggarna i logen kan Tuva B Larsen höra sina kolleger sjunga upp inför föreställningen.

”Oscarsteatern är ju en ganska gammal byggnad och väggarna är inte så tjocka. Det är en kakofoni av uppsjungningar från alla håll genom ventilerna här. Både Malena och Anders … det är ganska roligt när man står mitt i det och det kommer från alla håll.”

Hon vill få oss att gå på bio i jul

Hon delar scenen med bland annat operastjärnan Malena Ernman, relativt okände Philip Jalmelid och skådespelaren Anders Ekborg. Björn Kjellman ersätter sjukskrivne Morgan Alling, som opererat för förstorad njure, fram till november.

Musiken är skriven speciellt för musikalen av melodifestivalsesset Fredrik Kempe. Men Gabriellas sång, som blev så populär när filmen kom att den höll sig kvar på svensktoppen i 68 veckor, har fått följa med.

Guldläge för svenska filmparet Hur laddar du upp inför premiären?

”Jag antar att jag kommer vara ganska orolig. Trampa fram och tillbaka i lägenheten. Jag får lita på det vi har och tänka att vi har en underbar kväll. Sedan kommer mamma och pappa in från Norge. Klockan halv åtta gäller det.”