Di Weekend NYHETER

Så kan nya städer få smarta duschar

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

INSPIRERAD AV NASA. Orbital Systems har utvecklat teknik som minskar vattenåtgången i en dusch med upp till 90 procent. Vattnet renas medan duschen är igång och kan återanvändas. ”Allt började när jag insåg vilket absurt sätt vi hanterar vatten på. Vi spolar toaletter med dricksvatten”, säger företagets grundare Mehrdad Mahdjoubi.

Jesper Frisk

Det har kallats både ”duscharnas Tesla” och ”Nasa-duschar”. För Orbital Systems grundare Mehrdad Mahdjoubi handlar det dock inte om en nischad lyxprodukt, utan om ett nytt sätt att hantera vatten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Att ha både Skype-grundaren Niklas Zennström och H&M-familjen som investerare hjälper förstås till när ett uppstartsbolag ska få genomslag för en teknisk innovation som handlar om att ändra sättet vi renar, distribuerar och använder vatten på. Men första stegen togs på Ingvar Kamprad Designcentrum vid Lunds tekniska högskola.

”Allt började när jag insåg vilket absurt sätt vi hanterar vatten på. Vi renar dricksvatten flera mil utanför städerna och tappar massor av vatten i läckor på vägen. Sen spolar vi bort 20 procent i toaletterna. Vi spolar alltså toaletter med dricksvatten”, säger Mehrdad Mahdjoubi och skakar på huvudet.

Han är grundare och vd för Orbital Systems, som föddes ur ett ex-jobb under studierna i Lund. Då väcktes idén att det borde finnas smartare sätt att hantera vatten på än de traditionella lösningarna.

Mehrdad Mahdjoubi hade fått unika insikter i frågan under en studieperiod han tillbringade vid Nasa, som tvingas hantera vattenfrågan under extrema begränsningar när astronauter skickas upp i rymden. Det är också därifrån epitetet Nasa-duschar kommer, även om lösningen alltså utvecklades först senare när han var tillbaka i Lund.

”Det var inte ett företag jag startade först. Den dag jag bolagiserade projektet var det för att jag behövde något att stoppa in externt kapital i för att kunna få fart på det. Jag kunde ju inte ha pengarna på mitt eget konto.”

Och pengar har det blivit, stora pengar. Fram till årsskiftet hade Orbital systems tagit in närmare 300 miljoner kronor i riskkapital från privata investerare, däribland Skypes grundare Niklas Zennström och H&M:s vd Karl-Johan Persson.

FAKTA
Impact investing i Almedalen

På Di-scenen i Almedalen diskuteras under onsdagen hur Sveriges ska kunna bli bäst i världen på impact investing och hållbart företagande.

Medverkar gör representanter från Orbital Systems, Kognity, Deedster, Nordic Capital, Backing Minds och Summa Equity.

Arrangemanget börjar kl 14 och hålls på Strandvägen 4.

VISA MER
FAKTA
Det här är Impact Summit

Sverige står i centrum för en ny rörelse inom hållbart företagande. Det handlar om socialt entreprenörskap, där affärsidén är att skapa största möjliga effekt genom att både lösa samhällsutmaningar och samtidigt ge ekonomisk avkastning.

Di och stiftelsen Norrsken gör en gemensam storsatsning, där Di arrangerar konferensen Impact Summit Stockholm under Norrskens Impact Week i mitten av september.

Fram till konferensen kommer Di att lyfta fram företag som jobbar med impact-investeringar och socialt entreprenörskap för att nå de 17 hållbara utvecklingsmålen i FN:s Agenda 2030.

Allt om serien: di.se/ amnen/ impact- summit

VISA MER

Kontakten med Skype-grundaren uppstod när Mehrdad Mahdjoubi vann ett års mentorskap genom ”Zennström Green Mentorship Award” som stöttar entreprenörer inom miljöteknik. När Orbital behövde kapital gjorde Niklas Zennström en första mindre investering privat.

Utöver privata investeringar har Energimyndigheten gett ett utvecklingsstöd på 20 Mkr och Europeiska Investeringsbanken beviljat ett lån på 150 Mkr för att Orbital Systems ska kunna växla upp tempot i tillverkningen.

Supertalangen som vill rena haven

Med bolagets teknik går det att minska vattenåtgången med 90 procent och energiåtgången med 80 procent, eftersom vattnet renas medan duschen är igång och kan återanvändas.

Hittills har ett antal hundra duschar installerats och ytterligare flera tusen är beställda.

Bland kunderna finns så här långt hotellkedjor och tillverkare av husbilar, men den stora utmaningen i vattenfrågan ligger i städer som växer. De fortsätter att investera i nya reningsanläggningar och system för att transportera vattnet, när frågan istället borde handla om vad vattnet ska användas till, menar Mehrdad Mahdjoubi.

”Vi reflekterar inte kring det, för när vi öppnar kranen kommer vattnet ut. Vi använder 200 liter vatten per dag, men det är bara tre–fyra liter som behöver vara dricksvatten. Och eftersom vi hanterar det centralt låter vi det dyraste vattnet vara riktlinje.”

Själv har han halverat sin dagliga vattenförbrukning till hundra liter, genom att använda bolagets teknik eftersom han duschar när han kommer till jobbet.

Den stora visionen för Orbital Systems handlar duschar i enstaka hotell, utan om att duscharna ska byggas in i helt nya stadsdelar eller hela städer.

Okänd turistmagnet kinesernas favorit

”I Kina bygger de städer från ”scratch” som är större än Malmö. Min förhoppning är att man ska bygga med de allra smartaste lösningarna från början, på samma sätt som man inte bygger bensinstationer, utan laddstationer i stället”, säger Mehrdad Mahdjoubi.

Förutom att duschvattnet då inte behöver skickas ut i avloppet, utan kan renas lokalt medan man duschar, har Orbitals lösning fördelen att den minskar risken för att bakterier sprids via vattnet eftersom reningen sker i omedelbar anslutning till användningen i stället för vid en central anläggning och sen pumpas ut i ett stadsnät.

”Risken med ett centralt system är att det finns en ”single point of failure.”