Di Weekend NYHETER

Rymdsagans alla miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Eric Jamison

I veckan har den senaste Star Wars-filmen ”The Rise of Skywalker” haft världspremiär. De tidigare filmerna i sviten har spelat in 87 miljarder kronor och allt talar för ännu en sanslös miljardrullning på världens biografer.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”The Rise of Skywalker” är den avslutande delen i originalsviten på nio filmer, som inleddes redan 1977 med ”Stjärnornas krig”. Utöver detta har det spelats in ett par fristående filmer som utspelar sig i samma universum som lockat miljontals besökare till vita duken. Den senaste av dem, ”Solo” om hjälten Han Solos bakgrund, blev dock en oväntad flopp ifjol.

Enligt nöjestidningen Variety löper inte ”The Rise of Skywalker” samma risk. Analytiker spår att filmen drar in cirka 200 miljoner dollar, 1,9 miljarder kronor, enbart på den nordamerikanska marknaden under premiärhelgen, som är just nu i helgen.

Förnya eller försvinn Disneybossens motto

Det är dock inte det enda stället som färgas av ”Star Wars” just nu. Samtidigt som ”The Rise of Skywalker” intar biosalongerna har den första icke-animerade tv-serien med Star Wars-tema, ”The Mandalorian”, haft premiär på den nya streamingtjänsten Disney Plus.

”The Force Awakens” från 2015 ligger fyra på listan över filmerna som har spelat in mest pengar globalt genom tiderna: över 19 miljarder kronor. Endast ”Avengers: Endgame”, ”Avatar” och ”Titanic” har spelat in mer pengar på biograferna. 

Succén har fått en uppföljare

Sammanlagt har Star Wars-filmerna genererat intäkter på 87 miljarder kronor, enbart på bio. Bland filmserier är det endast Marvels filmer, som utspelar sig i samma universum men med olika huvudpersoner i respektive film, som har lyckats dra in mer pengar än Star Wars genom åren. Det är ett oerhört framgångsrikt koncept. Enligt statistiksajten The Numbers, som sammanställer filmdata, har Star Wars-filmerna sammanlagt kostat cirka 13,8 miljarder kronor att producera.

FAKTA
Så mycket har Star Wars-filmerna spelat in

miljarder kronor

Ett nytt hopp (Stjärnornas krig) (1977) 7,3

Rymdimperiet slår tillbaka (1980) 5,2

Jedins återkomst (1983) 4,5

Det mörka hotet (1999) 9,7

Klonerna anfaller (2002) 6,2

Mörkrets hämnd (2005) 8

The Clone Wars (2008) 0,65

The Force Awakens (2015) 19,4

Rogue One (2016) 9,9

The Last Yedi (2017) 12,5

Solo (2018) 3,7

The Rise of Skywalker (2019) Precis haft premiär

Totalt: 87

Källa: The Numbers. Siffran avser globala biljettintäkter

VISA MER

Samtidigt har Star Wars-skapare George Lucas blivit förmögen på sin skapelse. Filmbolaget Lucas Films, som han grundade redan 1971, såldes 2012 till nöjesjätten Disney för motsvarande 38 miljarder kronor i pengar och aktier.