Di Weekend NYHETER

Rustas för miljarder

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I renoveringsracet Urban Escape binder Regeringsgatan ihop den södra änden på Gallerian förbi NK och ett nytt bostadsprojekt upp till Jakobsgatan med Mood-gallerian och Spotifys nya huvudkontor.

Joey Abrait

Aktien noteras i New York, men musiktjänsten Spotify valde nya lokaler i centrala Stockholm för sitt huvudkontor. Platsen är Gallerian och de fastigheter runt omkring som AMF Fastigheter rustar upp för 5 miljarder kronor. Följ med Di till det gigantiska byggprojektet mitt i hjärtat av staden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den som trodde att det var färdigbyggt i City när Petter Stordalens nya hotell At Six och Hobo i Swedbanks gamla huvudkontor vid Brunkebergstorg invigdes för ett år sedan bedrog sig. Över själva torget vilar förvisso numera ett lugn, men i kvarteren runtomkring kan man räkna till åtta byggkranar.

På Sveavägen är den hittills största kranen på väg upp. Där bygger Vasakronan om SEB:s gamla kontor i hörnet mot Sergels torg, det så kallade Sergelhuset.

Vid Gallerian börjar byggkranarna å andra sidan snart plockas ned när AMF Fastigheters projekt Urban Escape går in i slutfasen. Bygget inleddes 2014 och i slutet av nästa år, 2019, ska det vara helt färdigt.

Det mest påtagliga ingreppet i stadsbilden är rivningen av en stor fastighet i hörnet Hamngatan-Regeringsgatan, som byggdes samtidigt som Gallerian och invigd 1976. Det bara lite drygt 40 år gamla huset ansågs inte längre hålla måttet.

”Det gick inte att uppgradera till den standard som dagens kontorsmiljöer kräver. Det bästa var att bygga ett nytt hus”, säger Henriette Johansson, marknadsområdeschef på AMF Fastigheter när hon visar runt.

Mitt emot Gallerians huvudingång på Hamngatan river Vasakronan en fastighet för att också bygga nytt, det så kallade Hamngatspalatset.

Innan den stora rivningsvågen drog fram för cirka 50 år sedan kantades gatorna häromkring av historisk bebyggelse. I dag återstår bara NK, varuhuset som nyligen firade 100-årsjubileum.

Även gator försvann under rivningsvågen, den så kallade Norrmalmsregleringen. Där ett gångstråk i dag leder genom Gallerian gick tidigare Norra Smedjegatan.

”Vi försöker återskapa gatumiljön inomhus i Gallerian. Det kommer att bli inbjudande entréer från Regerings- gatan och två stora vinterträdgårdar med 18 meters takhöjd. Fasaderna på alla fem fastigheterna kring Gallerian kommer att ha en egen karaktär”, säger Henriette Johansson.

”Dessutom får Gallerian ett nytt golv som ser ut som den bohusgranit vi lagt på Brunkebergstorg. På så sätt försöker vi knyta ihop miljöerna ute och inne.”

Lyxigt och avslappnat i kanalstaden

Urban Escape är ett projekt som ger intryck att vilja rätta till gamla misstag, så gott det går. Det som är rivet går naturligtvis inte att återställa, men ambitionen är att få tillbaka folklivet. De båda hotellen och den prisbelönta restaurangen Tak, av Di Weekend utsedd till Årets affärskrog 2017, bidrar till det. Det går också igen i ”nya” Gallerian.

”Där fördubblar vi ytorna för mat- och dryck”, säger Henriette Johansson.

Butiksytorna utökas, trots de utmaningar som butikshandeln möter med den växande e-handeln.

”Vi tror att det alltid kommer att finnas behov av ett stort utbud av bra shopping i City.”

Det är alltså sammanlagt fem fastigheter som AMF Fastigheter bygger om under namnet Urban Escape. Förutom hotellen märks alltså bland annat Spotifys nya huvudkontor, som ligger längs Regeringsgatan bort mot Jakobsgatan. Utifrån sett ser fastigheten helt ny ut, men det handlar om en total ombyggnad inklusive ny fasad.

Mellan Spotify och det kontorshus som uppförs i hörnet mot Hamngatan byggs en bostadsfastighet med 32 små hyresrätter. I förhållande till den totala ytan, som växer med en tredjedel till 130 000 kvadratmeter, utgör bostäderna en försvinnande liten del. Det är alltså tillfälliga besökare och inte bofasta som förväntas stå för folklivet.

Hotelltest: Vid lägerelden mitt i storstan

Utanför på Hamngatan förlängs spårvagnslinjen och Sergels torg har under en längre tid renoverats. Därtill har Kulturhuset fått en ny glasfasad.

”Det är en total uppgradering av Stockholm City som pågår”, konstaterar Henriette Johansson.

Gallerian kommer att få nya entréer mot blanda annat Regeringsgatan.