Di Weekend NYHETER

Pumpafest för miljoner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

HÖGSÄSONG. Drygt 70 procent av alla pumpor som odlas i Löderup varje år säljs som prydnad inför Halloween.

Lars Jansson

Halloween börjar här. I skånska Löderup har 1 500 ton pumpor skördats inför årets läskigaste högtid. Samtidigt växer intresset för matpumpor med den vegetariska trenden.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Pumpatraditionen kring Halloween sägs visserligen härstamma från 1800-talets USA. Men numera inleds det svenska Halloween-firandet här, på fälten runt skånska Löderup. På 56 hektar mark odlar Leif Nilsson mellan 1 500 och 2 000 ton pumpor varje år, där drygt 70 procent säljs som prydnadspumpor i matbutikerna inför Halloween. 

”Det är enormt mycket kapital som ska omsättas på bara några veckor, vilket gör det väldigt riskfyllt. Så egentligen är det ju vansinne att odla pumpor”, säger Leif Nilsson, som driver Kåseberga Lantbruk och Boställets Grönsaker. 

Vädret står för den i särklass största risken. För två år sedan försämrade regnet kvaliteten, i fjol var det för torrt. Och varje år när höstkylan närmar sig kan frosten spränga pumporna över en natt.

”I år kom frosten innan vi hade skördat klart, så den tog en del. Men årets skörd ser ändå ut att bli bra”, säger han.

Leif Nilsson räknar med att omsättningen i år klättrar till över 7 Mkr. Men procentuellt är det matpumporna som ökar starkast. På fälten växer nämligen 50 olika sorter, och bland dessa har ätbara sorter som spaghettipumpa och butternutpumpa blivit allt mer populära i de svenska köken. 

”Dels tror jag att det är många nysvenskar som är vana vid att laga pumpa, som tagit med sig mattraditionen hit. Och allt fler letar också efter vegetariska alternativ till kött. Butternut kan du bara skiva och steka som den är, kryddad med lite chiliflakes. Och spagettipumpan har ett kul, trådigt kött.”

FAKTA
Pumpaåret

Pumpafröna planteras i april och maj. I augusti skärs pumporna av, men får ligga kvar på fälten för att mogna och torka. Skörden pågår under september, fram till mitten av oktober.

Under bara ett par veckor levereras 70 procent av årsskörden som prydnadspumpor inför Halloween. Resten säljs som matpumpor, och en mindre del går också på export.

VISA MER
FAKTA
Pumpaodlingen i Löderup

Pumpaodlingen drivs i företaget Kåseberga Lantbruk, som sedan 2015 ökat omsättningen från 1,6 Mkr till fjolårets 5,9 Mkr. Ensam ägare är Leif Nilsson, och som mest arbetar ett 30-tal säsongsarbetare i verksamheten. Genom bolaget Boställets Grönsaker odlas också en mindre del spannmål.

VISA MER

Det var faktiskt precis så det började för 30 år sedan. Lantbrukaren Leif Nilsson, som då odlade mer traditionella grödor som spannmål och sockerbetor, fick en beställning på spagettipumpor till en restaurang. Efter det tog pumporna successivt över. 

”Vi får det bästa ekonomiska utbytet med pumporna och även volymmässiga fördelar med allt från utsäde till frakter när vi satsar på en sak och blir stora. Dessutom är det ju en väldigt rolig produkt att arbeta med, där man kan vara med och påverka. Det kan man inte med spannmål på samma sätt.”

Säljer ekomat över Twitter

Verksamheten utvecklas ständigt. Numera tvättas alla pumpor innan leverans, och med specialanpassat emballage för de olika kunderna och en stenhård logistik vill man underlätta för butiksledet så mycket som möjligt.

”Det är ju en väldigt skrymmande produkt, och lådorna ska kunna rulla direkt ut på butiksgolvet. Jag hoppas att det här kan ge oss konkurrensfördelar på marknaden.”

Via företaget Grönsaksmästarna hamnar majoriteten av prydnadspumporna i landets Ica-butiker, där Leif Nilssons matpumpor också är en del av det stående sortimentet. En betydligt mindre del av skörden hamnar i den egna gårdsbutiken i Löderup utmed Österlenvägen.

”Men det är en viktig marknadsundersökning. Här kan vi testa olika sorter och vi ser vad som funkar och inte. Dessutom har det blivit något av ett utflyktsmål för många barnfamiljer”, säger han.  

Nyligen har företaget också investerat i en stor lageranläggning på gården, med målet att sprida säsongen över lite fler månader.

Kampen om kokainet

”Här lagrar vi matpumpor och målet är att vi ska kunna leverera till matbutiker och grossister ända fram till april. Annars importeras ofta de pumporna under vintertid. Men det gäller att hålla både temperatur och luftfuktighet på rätt nivå för att det ska lyckas, och det är lite mer komplicerat än vad jag trodde när vi började.”

Leif Nilsson är å andra sidan van vid att testa nya vägar. När Halloween började slå igenom i Sverige under 1990-talet importerades pumporna till Sverige från bland annat Spanien och Portugal. Nu är så gott som allt svenskodlat – med pionjären Leif Nilsson och Kåseberga Lantbruk som en av de absolut största aktörerna.

”Vi har fått lära oss allt från grunden den hårda vägen, och hela tiden testat oss fram vad som funkar och inte. Jag behöver inte läsa deckare. Jag får spänning så det räcker här.”