Di Weekend NYHETER

Proffs på fotboll och affärer

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

MÅNGSYSSLARE. När Christopher Brandeborn inte spelar fotboll i Brommapojkarna, som på bilden till höger, är han student på Handelshögskolan och utvecklar en fotbollsapp.

Foto: Jonas Eng och Henke Råssmo (bilden till höger)

Fotbollsproffs, app-entreprenör och heltidsstudent på Handelshögskolan. Christopher Brandeborn har många roller att dribbla mellan. Di har träffat honom mellan matcherna, jobbet och plugget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Träningsskorna är knutna och rocken har han tagit av sig. Med fötterna plockar Christopher Brandeborn upp bollen och så är han i gång. Vänster fot, höger fot, vänster fot.

”Jag har varit skadad i omgångar, så det här har jag tränat på en del kan jag säga”, säger Christopher Brandeborn.

I ett bra tag trixar han med bollen utan att tappa den. Så länge att Di-fotografen Jonas Eng hinner få några bilder han är nöjd med i alla fall. Men sedan får det vara nog.

”Snart får jag nog sluta. Jag vill inte vara svettig på mötet jag ska in på strax.”

För sedan ett drygt år tillbaka är Christopher Brandeborn inte bara mittfältare i Brommapojkarnas elitlag – han är också ekonomichef och medgrundare till appen Just Football. Två tuffa uppgifter han dessutom varvar med att vara heltidsstudent på Handelshögskolan i Stockholm där han just nu skriver sin kandidatexamen.

FAKTA
Tre andra fotbollsföretagare

Cecilia Andrén Nyström: Fotbollstränare och domare som startade organisationen Futebol dá força 2012 i Moçambique, för att genom fotbollen stärka tjejers självförtroende och framtidsutsikter. I dag spelar över 5 000 tjejer i Sverige, Zambia och Moçambique fotboll genom organisationen.

Philip Haglund: Parallellt med fotbollskarriären, där han för tillfället spelar för allsvenskan-laget IK Sirius, driver sedan 2014 också appen Veckopengen som hjälper barn och föräldrar att hantera pengar och sparande.

Zlatan Ibrahimovic: Superstjärnan Zlatan Ibrahimovic ägnar sig sedan flera år tillbaka också åt affärer. Bland annat driver han en medieapp, har ett eget klädmärke, gör parfym och sportdryck och investerar i e-sport.

VISA MER

Hur hinner du med?
”Det har hänt att jag har skrivit en fyratimmarstenta på tre timmar, hoppat in i en taxi utanför skolan, flugit till en bortamatch, åkt buss hem och skrivit en tenta dagen därpå. På det sättet är det en lite speciell skolgång.”

Är det värt det?
”Ja, för jag gör det jag trivs med och jag har turen att ha många omkring mig som förstår och kan hjälpa till. Kurskompisar som kan dela med sig av anteckningar till exempel. Även laget är förstående, så länge jag prioriterar matcher. Och Handels är väldigt tillmötesgående. Så länge man klarar tentorna uppmuntrar de till entreprenörskap.”

Att varva fotbollen med skola och arbete har han en vana av sedan uppväxten i Västerås. Under gymnasiet tränade han redan sex dagar i veckan, men startade som 16-åring också en klädbutik tillsammans med en vän.

”Där lärde jag mig att göra det hårda jobbet och att vända på varje krona, men när jag lämnade Västerås som 20-åring klev jag av.”

När han började på Handelshögskolan hade han inga tankar på att starta ett nytt företag. Men när Joel Fredman Klockar, som i dag är vd, kom med idén till appen Just Football ville han vara med. Med från början var också teknikchefen David Fant och produktchefen Kasper Ljungstrøm Skov.

”Vår grundtanke är att digitalisera fotbollen för det ser vi att ingen har gjort än, trots att det här är en av världens största sportindustrier så ser mycket ut som det alltid har gjort.”

P-appen forskarens nya baby

Hur menar du?
”Själva sporten fotboll har inte förändrats så mycket. I dag spelar man som när jag var liten eller som Nacka Skoglund gjorde för 50 år sedan. Men den stora förändringen är att unga i dag har levt med smarta telefoner hela sina liv. Det innebär att det finns mer saker i dag som stjäl fokus, så det behövs något mer för att göra sporten stimulerande och rolig.”

Tillsammans tog de fyra grundarna därför fram en plattform där man kan hitta medspelare, planera träningar och turneringar samt hålla reda på resultat. Appen har de byggt upp som ett spel, så kallad ”gamification”, där man måste utmana och tävla mot andra spelare vid olika fotbollstillfällen för att själv avancera. I dag finns drygt 800 användare, bara i Stockholm, som testar och är med och utvecklar appen.

”Men man kan bara få poäng genom att spela fysiskt, och ju fler nya motståndare du möter desto mer poäng kan du få. På det sättet kan du i appen bygga en digital fotbollskarriär och få känslan av att vara en professionell spelare, lite som någon i tv-spelet Fifa.”

På bara ett år har appen vuxit från fyra personer till elva medarbetare – lika många som ett fotbollslag. I vintras utsågs Just Football till Sveriges mest lovande start up, i konkurrens med 500 andra bolag, av Almi Invest som också stod för prissumman på 250 000 kronor. Nyligen plockade även inkubatorn Sting upp bolaget i sitt acceleratorprogram. Framgångarna har fått många investerare att bli nyfikna på bolaget, som hittills varit självfinansierat och har en affärsmodell som bygger på sponsorer och köp i appen.

”Eftersom vi använder Sverige som en testmarknad vill vi först lansera här och se hur den tas emot, innan vi tar in riskkapital och tar bolaget utomlands.”

Arbetet med appen gör Christopher Brandeborn till stor del på kvällar. Särskilt nu när fotbollsäsongen har dragit i gång.

”Det är alltid roligt när säsongen börjar igen, det är en speciell känsla när tjälen försvinner, man kommer ut på gräset och det börjar bli grönt igen.”

Kunder blir bollplank

Förra året klev Brommapojkarna, med tränaren, och tidigare landslagsspelaren Olof Mellberg upp från division 1 till Superettan, och Christopher Brandeborn hoppas på ännu en fin säsong.

”Jag tror absolut att vi kan ta oss till slutstriden.”

Tycker kollegerna aldrig att du prioriterar fel, till exempel om matcher får gå före jobbet?
”De tycker mest att jag borde spela på högre nivå”, skrattar han och fortsätter:

”Nej, men de visste förutsättningarna när vi drog i gång och tycker att det är bra att ha med någon som lagt många timmar i sporten och har det perspektivet.”