Di Weekend NYHETER

Professorns nya mål

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SIFFERTRILLARE. David Sumpter, professor i tillämpad matematik, har ett favoritcitat från den engelske mittfältaren Paul Gascoigne: ”Jag förutspår aldrig någonting och kommer aldrig att göra det.”

Foto: Jesper Frisk

Till vardags studerar Uppsalaforskaren David Sumpter fågelflockar och myrkolonier.

Nu tar han matematiken till hjälp för att lösa några av fotbollens gåtor.

Tyvärr är han skeptisk till Sveriges chanser i EM.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Ångströmslaboratoriet i Uppsala kan tyckas vara en udda plats för utforskandet av fotboll. Men här sitter David Sumpter, professor i tillämpad matematik, som gjort en djupledsrusch i ämnet och skrivit boken ”Mer än en sport – fotbollens matematik”. Den släpps lagom till EM i Frankrike och de drygt 350 sidorna går att sträckläsa eller skummas igenom i halvtidsvilorna ända fram till finalen.

”För några år sedan skrev jag en rapport om gruppbeteende i fågelflockar och myrsamhällen och en liten del av den tog upp fotboll och passningsnätverk. Jag uppmanades skriva mer om sporten och där föddes idén”, säger David Sumpter.

Den nu 42-årige engelsmannen beskriver sin egen spelförmåga med orden: ”Jag har två vänsterfötter”.

Intresset för världens största sport sitter dock i från barnsben. Han fick en tjock lunta fullspäckad med tabeller och målresultat i julklapp i åttaårsåldern. David Sumpter letade efter konstiga resultat: favoriterna var 4–3 och 5–2.

Att skriva ett eget epos var dock knepigare än väntat.

FAKTA
David Sumpter

Gör: Professor i tillämpad matematik, Uppsala universitet.

Aktuell: Ger i dagarna ut boken ”Mer än en sport – fotbollens matematik”, på Volante förlag.

Bor: Uppsala.

Familj: Gift med Lovisa, docent i matematikdidaktik, barnen Elise, 13 och Henry, 11 år.

Fritid: Pojklagstränare i Uppsala IF 15 timmar i veckan.

Favoritlag: Liverpool och Uppsala IF P05.

VISA MER

”Jag underskattade hur svårt det skulle bli, men fick hjälp av en redaktör i England. Jag har med resultat från datasimuleringar som aldrig gjorts tidigare, men man måste inte vara matematikintresserad för att läsa den”, säger han.

Det stämmer. Inte ens ett sifferstint kapitel om Zlatans världsberömda cykelsparksmål mot England blir trist.

Spoiler alert: Allt som krävdes var att slå i väg bollen i 16 meter per sekund i en vinkel på 40 grader. David Sumpter lånade en skottsimulator som Nasa använt vid forskningsprogram om bollaerodynamik för att lösa ekvationen.

Hans specialintresse att kombinera fotboll och matematik har gett fina medieuppdrag. Daily Mirror bad honom skriva om Real Madrids passningsmönster inför Champions League-finalen.

Nu till EM har The Economist bett honom grotta ned sig i matematiken bakom vadslagning. Där har David Sumpter en tumregel:

”Tricket med spel är inte att ’välja ut vinnare’ utan att maximera sin förväntade vinst.”

Den enkla generella matematiska regeln för om man ska satsa eller inte, ser enligt David Sumpter ut så här: Om man uppskattar sannolikheten för att ett lag ska vinna till p och de europeiska oddsen är o så ska man satsa när p>1/o.

”Beräkningen tar bara några sekunder att göra. Bestäm sannolikheten för ett visst utfall. Besök en bettingsajt och kolla oddsen. Tryck ’1’ och sedan på ’delat med’ och knappa in oddsen och tryck på ’lika med’. Om den siffra som kommer upp är mindre än den egna sannolikheten kan man spela på matchen. Om inte bör man ta sig en funderare.”

Vid spel om pengar gäller det att hålla huvudet kallt.

”Du behöver stort startkapital, en hel del tålamod, goda matematiska kunskaper och ett kyligt förnuft.”

På tre månader lyckades David Sumpter öka sitt kapital med 25 procent.

”Att satsa på oavgjort i matcher mellan jämna lag som Arsenal och Manchester united var det jag tjänade mest pengar på. Där är oddsen oftast lite bättre än de borde vara. Men det gäller inte generellt, jag undersökte bara Premier League.”

David Sumpter spelar normalt inte på fotbollsresultat. Hans hustru Lovisa däremot kan ståta med att ha fått tretton rätt på stryktipset. Hon är docent i matematikdidaktik och har en hemmasnickrad variant.

”Hon avslöjar inte hur hon gör så när jag tar hjälp av henne kallar jag den strategin för ’Fråga min fru’.”

De flesta toppklubbar har egna sifferexperter. Utmaningen ligger i att tolka statistik och göra den begriplig för laget.

”Jag har världens bästa jobb här på universitetet, men det är klart att en säsong som analytiker hos Liverpool vore spännande och jag diskuterar faktiskt med West Ham om att föreläsa för dem.”

David Sumpter har inte granskat lagen som är med i EM i Frankrike med statistisk lupp, men tvivlar ändå på Sveriges chanser.

”Att bara ta sig vidare från gruppspelet handlar mycket om slumpen. Motståndet är väldigt tufft, Belgien är otroligt bra och Italien vinner ofta med 1–0. Matchen mot Irland blir avgörande för att få spela vidare.”