Di Weekend NYHETER

»Pontus Schultz stiftelse har en stark plattform«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sara Öhrvall.

Sara Öhrvall är ordförande för Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv. I år är femte gången priset delas ut.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Den närmaste månaden kan man nominera personer till Pontus Shultz pris för ett mänskligare näringsliv. Det är femte gången priset delas ut, brukar ni få in många förslag?
”Ja, vi får många initierade förslag både via öppna kanaler och via våra egna nätverk och från personer som varit på våra event tidigare.”

Personen ska ha ”utmanat och utvecklat näringslivet inom något eller flera av områdena jämställdhet, mångfald och hållbarhet”. Vilka förebilder har du själv?
”Alla våra tidigare fyra pristagare förstås (Antonia Ax:son Johnson, ägare och tidigare ordförande för Axel Johnson, Karl Johan Persson, vd för H&M, Martin Lundstedt, vd för Volvo och Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio) för allt vad de har åstadkommit genom långsiktigt arbete som prioriterat hållbarhet, mångfald och jämställdhet.”

Vem utanför Sverige skulle du ge en sådan här utmärkelse?
”Jag skulle vilja lyfta fram brittiskan Ellen MacArthur som grundat en stiftelse om cirkulär ekonomi. Hon har fått många följare och lyckats inspirera företag att ställa om sina verksamheter.”

»Företagen måste ta över stafettpinnen«

Prisutdelningen sker i oktober. Hur ser framtiden ut för stiftelsen och priset?
”Vi känner att vi har en stark plattform och en stor publik. Nu är det dags för nästa nivå – handling, att konkret hjälpa företag att förflytta sig. Men exakt hur detta ska se ut kommer vi att lansera i oktober.”

Vinnaren får förutom äran en statyett formgiven av konstnären Thomas Broomé, var skulle du ställa den om du själv blev utnämnd?
”Jag skulle bygga en krona och spänna fast den på skallen, ha ha. Men jag vet att våra pristagare har den på platser där de kan se den ofta och både få inspiration och inspirera andra. Det är ett fantastiskt konstverk.”