Di Weekend NYHETER

Poesin tänjer på gränserna

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

ÖPPNAR SINNENA. Madeleine Grive är grundare av och konstnärlig ledare för Stockholms internationella poesifestival som hålls på Konstakademien den 15–16 november.

Jesper Frisk

Hitta hem i ett nytt land, i sig själv eller på ständig flykt. Årets internationella poesifestival utforskar alla möjligheter och begränsningar. ”Jag har lyckats få hit flera av mina favoritpoeter”, säger tidskriften 10tals chefredaktör tillika festivalens konstnärlige ledare Madeleine Grive.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Stockholms internationella poesifestival går av stapeln för tjugotredje gången under helgen på Konstakademien. Festivalen anordnas precis som tidigare år av tidskriften 10tal, som nästa år byter namn till 20tal, och årets tema ”Hitta hem” är brännande aktuellt. Madeleine Grive säger att festivalen alltid varit politiskt laddad, men att den kanske blir extra laddad i år. Bland de poeter som bjudits in återfinns bland annat chilenske Raúl Zurita.

”Han brukar kallas för de försvunna och de torterades poet, han är en av Latinamerikas mest betydelsefulla poeter. Han har också en stor roll i Chile, han har protesterat mot Pinochets militärdiktatur och suttit i fängelse. Han startade också en radikal konstnärsgrupp i Chile.”

Raúl Zurita bjöds in innan protesterna i Chile tog sin nuvarande form. Protester som bland annat lett till att president Sebastián Piñera sagt att han ska ombilda regeringen och klimatmötet COP25, som skulle hållas i huvudstaden Santiago, har flyttats.

”Nu är Raúl Zurita i Santiago och protesterar. Så det är ett extra intressant läge när det är fullt av demonstrationer och upproriska protester i Chile. Det är revolutionsstämning”, berättar Madeleine Grive.

Raúl Zurita kommer att framföra sina dikter på spanska. Men översättningar på engelska och svenska kommer att projiceras samtidigt så att alla, oavsett språkkunskaper, kan ta del av hans verk.

”Han är helt otrolig på scen, han lämnar ingen oberörd. Jag älskar att höra honom läsa och framföra sina dikter”, säger Madeleine Grive.

FAKTA
Stockholms internationella poesifestival

Anordnas årligen av tidsskriften 10tal. I år äger festivalen rum den 15 och 16 november på Konstakademien.

Invigdes 1997.

Årets tema: Hitta hem.

Några av årets deltagare: Raúl Zurita, Maria Stepanova, Golan Haji, Carolyn Forché, Kayo Chingonyi, Sylva Fischerová, Maja Lee Langvad, Carolina Pihelgas, Iman Mohammed, Slowgold, Saga Becker.

VISA MER

Under festivalen deltar uppåt 40 konstutövare, mellan 18 och 89 år gamla.

”Oavsett vem man är och var man kommer ifrån så söker alla människor en plats där man vill och kan känna sig hemma och trygg. Eller så strävar man efter att bli hemma i sig själv, sin identitet, sin plats på jorden. Det är vad alla människor letar efter”, säger hon.

De väcker liv i totalfiaskot

En annan högst aktuell poet som kommer att medverka under helgens festival, är kurdiske Golan Haji från Syrien.

”Han har levt i flykt i hela sitt liv, vilket är centralt i hans dikter. Medan vi höll på att arbeta med festivalen och redan hade bjudit in honom marscherade Turkiet in i Syrien”, säger Madeleine Grive.

Stockholms internationella poesifestival har sedan starten 1997 varit en plats för poesi i alla dess former. Madeleine Grive beskriver festivalen som en korsbefruktning mellan konstarter och säger att poesi kan finnas överallt.

”Festivalen är ett möte mellan olika generationer, konstnärliga uttryck och poeter från olika delar av världen. Jag är väldigt lycklig över årets poesifestival, jag har lyckats få hit flera av mina favoritpoeter”, säger hon.

På den svenska sidan finns bland annat den göteborgska artisten Slowgold, som kommer att framföra låtar som hon tycker passar temat. Även skådespelerskan och transaktivisten Saga Becker, som 2015 vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Nånting måste gå sönder”, kommer att delta. Hon har under året släppt boken ”Våra tungor smakar våld” skriven på lyrisk prosa.

”Hon är på festivalen som författare. Hon ska framföra en text och gör performancekonst utifrån den”, säger Madeleine Grive.

Stolt så in i Norden

Madeleine Grive säger att det finns många blandade känslor i årets tema.

”Många kommer aldrig tillbaka till sitt ursprungliga hem. Och för dem som migrerar till ett annat land så kan det vara så att man bygger upp ett nytt hem och på så sätt ändå lyckas komma hem”, säger hon.

Stockholms internationella poesifestival pågår under fredagen och lördagen på Konstakademien. Efterfesten på lördag kväll håller till på Hobo hotell på Brunkebergstorg.