Di Weekend NYHETER

Plats på scen för Maggio

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

EN MASSA MAGGIO. Tio dansare, ett liveband på en flyttbar scenflotte och fem sjungande skådespelare tolkar tillsammans Veronica Maggios låtar på Uppsala stadsteater i teaterkonserten ”Eka över hela staden”.

Jack Mikrut

På lördag har en ny teaterkonsert urpremiär på Uppsala stadsteater. En uppsättning sjungande skådespelare, liveband och dansare tolkar tillsammans några av Veronica Maggios låtar i flera fristående berättelser. ”Hon har ett direkt tilltal och en förmåga att poetisera vardagen”, säger regissören Mikaela Ramel.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var i ett samtal mellan regissören Mikaela Ramel och teaterchefen Petra Brylander som tanken formades att skapa något med Veronica Maggios musik som grund.

”Vi tyckte att det vore roligt att göra någonting med hennes musik, men vilken form det skulle te sig i var inte självklart. Vi landade snart i att en teaterkonsert var rätt format för den här showen”, säger Mikaela Ramel.

En teaterkonsert är, till skillnad från en musikal, en konsert där låtarna spelas ut som teater. Den har ingen sammanhängande berättelse som håller ihop uppsättningen, utan varje låt utgör en egen fristående liten story. En novellsamling i sjungen teaterform. För många av de inblandade är det debut inom den allt växande genren.

”Det är spännande att musiken blir en sån bärande del av berättandet”, säger David Fukamachi Regnfors, en av de medverkande skådespelarna.

Att det blev just Veronica Maggios musik som tolkas är ingen slump. Inspirationen kom från musiken själv och Mikaela Ramel berättar att Maggios låtar i sig är som som små berättelser som är tacksamma att iscensätta.

”Hon har ett direkt tilltal och en förmåga att poetisera vardagen på ett sätt som tilltalar mig.”

FAKTA
Veronica Maggios diskografi

2006: Debutalbumet ”Vatten och bröd”. Innehöll debutsingeln ”Dumpa mig”.

2007: Veronica Maggio fick sin första Grammis som Årets nykomling.

2008: Andra albumet ”Och vinnaren är...” sålde platina i Norden.

2011: Tredje albumet ”Satan i gatan”. Låten ”Jag kommer” belönades med en Rockbjörn för Årets svenska låt.

2013: Fjärde albumet ”Handen i fickan fast jag bryr mig”. Innehåller låten ”Hela Huset”, en duett med Håkan Hellström.

2016: Femte albumet ”Den första är alltid gratis”.

2018: Låten ”20 questions” som Veronica Maggio skrivit tillsammans med Jocke Berg från Kent.

VISA MER

Dessutom är den prisbelönta sångerskan född och uppvuxen i just Uppsala, något som snarare är en lycklig tillfällighet än ett aktivt val, förklarar Mikaela Ramel.

Maggios egen relation till hemstaden är komplicerad, något som hörs i låten ”17 år” från 2008. Där sjunger hon att hon inte ”vill va den som blev kvar”. Det blev hon inte heller, numera bor Veronica Maggio i Stockholm. Och hon är inte inblandad i teaterkonserten som sätts upp på Stadsteatern i Uppsala.

Möte med stjärnviolinisten

”Uppsättningen handlar inte på något sätt om Veronica Maggio eller hennes liv. Vi har valt att tolka några av hennes låtar och de berättelser som vi tycker finns däri, men hon är inte inblandad alls mer än att hon gett oss lov att använda hennes musik”, säger Mikaela Ramel.

På scen kommer tio dansare, ett liveband på en flyttbar scenflotte och fem sjungande skådespelare att ta plats för att tolka berättelserna i varje låt. Med så många olika delar på scen har det varit en utmaning att föra samman allt till en show.

”Det är många berättande element som ska fogas samman till en helhet”, säger David Fukamachi Regnfors.

”Så här i slutändan är det en hel del pusslande och logistik, men varje enhet i sig har jag full tillförsikt och känner enorm kärlek till”, fyller Mikaela Ramel i.

Totalt är sjutton av Maggios låtar med i uppsättningen, en blandning av välkända hits och mer okända låtar, enligt Mikaela Ramel som gjort urvalet.

”Jag har bara gått på vad som slår an i mig, som jag tycker kan vara något för oss att gestalta på scenen. Det rimmar ibland med de största hitarna, ibland inte. Jag tycker fortfarande nu efter alla repetitioner att varje låt har sin relevans i showen.”

»Jag hoppas folk vågar lyssna«

Inför lördagen finns den vanliga nerven, premiären är slutsåld. Men att de kommer bjuda publiken på en känslofylld show tvekar ingen av dem på.

”Att Maggio har en sån bred lyssnarskara tror jag är för att det finns en slags tonårsromantik i hennes musik, utan att den blir nostalgisk. Det är på riktigt och det är något vi försökt lyfta i showen. Att publiken får vara i en värld av starka känslor där vi vaggar in dem”, säger Paula Sundberg som även hon medverkar som skådespelare.

David Fukamachi Regnfors håller med och tillägger:

”Maggio och hennes musik är väldigt bra pop. Pop måste både vara ytlig och innerlig samtidigt och det lyckas hon med. Det hoppas jag att vi lyckas förvalta. Det är en lätt och bjussig föreställning, det är inte som om vi går runt och sjunger Norén.”