Hoppa till innehållet

Pimpar skorna med trendiga snören

I kölvattnet på den stora sneakerstrenden har det poppat upp företag för att pimpa skorna på olika sätt.

Svenska Lush Laces specialiserar sig på trendiga skosnören och kan ha slagit hastighetsrekord på kuppen.

SNABB AFFÄR. Det är bara åtta månader sedan Jannike Arpi och Cornelia Molin startade Lush Laces, specialiserade på trendiga skosnören. Men utvecklingen har gått i rasande takt.
SNABB AFFÄR. Det är bara åtta månader sedan Jannike Arpi och Cornelia Molin startade Lush Laces, specialiserade på trendiga skosnören. Men utvecklingen har gått i rasande takt.Foto: Foto: Jonas Eng

Jannike Arpi och Cornelia Molin kände knappt varandra för ett år sedan. De var kolleger på ett säljföretag, men en idé om skosnören fick dem att starta företag ihop.

”Cornelia hade köpt ett par skor som både var för små och ganska fula, så hon hade inte använt dem. Men när hon hittade dem i en flytt märkte hon att skosnörena var snygga – någon hade tänkt till lite extra och gjort dem guldiga och med mönster.”

En affärsidé föddes och när hon ventilerade den på jobbet spann kollegan Jannike Arpi vidare på den och insåg att man kunde göra något med kollektioner i små exklusiva upplagor.

I april startades företaget Lush Laces och bara några dagar senare ställde man upp i en entreprenörstävling i Uppsala. På 45 sekunder skulle duon pitcha sin affärsidé i tv-serien Företagsänglarna Uppsala inför en panel av riskkapitalister och entreprenörer bestående av Maria Mattsson-Mähl, Thomas Sonesson, John Lundqvist, Magnus Hasselteg och Kaija Carlsson. Vid det laget hade Jannike Arpi och Cornelia Molin bara en utskriven plansch att visa upp, men de gick vidare till andra omgången och fick 10 minuter på sig att pitcha igen och sedan ytterligare en gång för att visa upp en konkret affärsplan, design på förpackningar med mera. Finalen var i juli och även om de inte vann har de ändå programmet att tacka för mycket.

”Vi var tvungna att gasa på rejält. Vi är båda säljare i botten och tävlingsinriktade och vi hade inte tagit oss så pass långt på kort tid om vi inte hade varit tvungna att ta tag i alla praktiska moment för tävlingen”, säger Jannike Arpi.

Dessutom fick de en investering på 400 000 kronor av affärsänglarna, mot 20 procent av företaget. Redan efter en månad var deras skosnöresbolag alltså värderat till 2 miljoner kronor.

I juli kom första kollektionen av skosnören från Kina, 13 olika modeller i olika material, bredder och mönster. I oktober kom andra kollektionen. Designen har de gjort själva på datorn och skickat till tillverkaren. Försäljningen sker både via deras egen webbshop men även via återförsäljare.

”Det har gått bra. Vi har inget att jämföra med, men vi är jättenöjda. Vi har gått break even på båda kollektionerna och bara fått positiv feedback från kunderna.”

Som för många andra mode- och skönhetsrelaterade produkter är sociala medier den viktigaste marknadsföringskanalen. Lush Laces har använt sig av så kallade influencers för att nå ut och synas så mycket som möjligt, bland annat Lisa Anckarman.

Fokus just nu ligger på att få fler återförsäljare, framför allt fysiska butiker. Jannike Arpi hoppas på att knyta till sig någon kedja med butiker över hela landet, typ Åhléns. I samband med tredje kollektionen till våren kommer företaget också att byta namn till The Shoelace Brand Stockholm.

”Det har gått framåt snabbare än vi trodde och nu är vi redo att sadla om och stryka Lush Laces. Stockholm är ett starkt varumärke i sig och det nya namnet känns mer unisex. Man måste hela tiden försöka tänka större än man är”, säger Jannike Arpi.

Inom tio år ska The Shoelace Brand Stockholm finnas i 67 länder – via Instagramstatistiken kan man redan utläsa att många kunder finns i Italien, Tyskland och USA.

I USA är sneakerstrenden så klart gigantisk, och där har även trenden att byta skosnören – så kallad lace swap – och snöra på fantasifulla sätt vuxit sig starkare de senaste åren.

”Det här är snarare en modeaccessoar än ett skosnöre. Istället för att köpa nya skor fräschar man upp dem med nya snören, matchar med färgen på handväskan eller något annat. Och inte bara på sneakers utan till alla skor med hål, även vinterkängor och mer dressade skor”, säger Jannike Arpi.

Det finns ytterligare sätt att pimpa sina skor. Berlocker, så kallade sneaker charms, träs på snörena för att signalera mer om vem man är. Och för den som gillar högklackat finns det broscher, kedjor och klackringar att dekorera skorna med.

Innehåll från Nobel BiocareAnnons

Svensk innovation för ökad livskvalitet

Årligen får omkring 40 000 personer i Sverige tandimplantat. Även om tandhälsan är god är det långt fler som saknar en eller flera tänder. På Nobel Biocare har man sin kärna i tillverkning och utveckling av tandimplantat.

Företagets filosofi bygger på över 70 år av kontinuerlig innovation, baserad på forskaren och läkaren Per-Ingvar Brånemarks engagemang i problemen för en helt tandlös patient år 1952. Med tiden ledde det till hans banbrytande upptäckt av osseointegrationen år 1962, vilket gav möjligheten till behandlingar med tandimplantat. Idag är Nobel Biocare ett globalt bolag där merparten av produkterna exporteras och därmed resulterat i att miljontals patienter fått Nobel Biocares implantat. 

– Att ersätta förlorade tänder kan göra en enorm skillnad för en persons livskvalitet. Och det är just det som driver oss; att varje dag ge personer tillbaka både funktion och leende. Företagets ledord är ”Pioneering the past. Leading the future”. Nobel Biocare var först och banbrytande och vi slutar aldrig att utvecklas; innovation finns liksom i vårt DNA, säger Emma Arestrand, Marknadschef i Norden på Nobel Biocare.

Väldokumenterat och digitala innovationer

Med över 4500 kliniska studier, högkvalitativa produkter och innovationer i framkant, kan Nobel Biocare erbjuda kunder och patienter säkra och effektiva lösningar. Med en växande marknad satsar företaget ständigt på utveckling av sina olika affärsområden för att leda kvalitativa produkter framåt, inte minst inom det digitala arbetsflödet.

–Våra produkter tillsammans med det unika digitala ekosystemet skapar ett arbetsflöde som verkligen gynnar användare och patienter. Med vårt arbete vill vi bidra till att växa och utveckla kunder här och nu och in i framtiden, för att kunna hjälpa fler patienter med en säker behandling, avslutar Andreas Wallgren, Commercial Director i Norden på Nobel Biocare.

Om Nobel Biocare:

1978 tillverkades det första tandimplantatet i Karlskoga av företaget som idag heter Nobel Biocare AB. En stor del av världens produktion av tandimplantat sker på företagets fabriker i Karlskoga där även Nobel Biocare N1 system, det senaste utvecklade tandimplantatet tillverkas. Bolaget, är en del av Envista koncernen som består av 30 dentalföretag med 12 700 anställda globalt, där Nobel

Biocare globalt har 2 500 medarbetare, varav 350 i Sverige. 

Läs mer på www.nobelbiocare.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nobel Biocare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera