Di Weekend NYHETER

Pimpar skorna med trendiga snören

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SNABB AFFÄR. Det är bara åtta månader sedan Jannike Arpi och Cornelia Molin startade Lush Laces, specialiserade på trendiga skosnören. Men utvecklingen har gått i rasande takt.

Foto: Jonas Eng

I kölvattnet på den stora sneakerstrenden har det poppat upp företag för att pimpa skorna på olika sätt.

Svenska Lush Laces specialiserar sig på trendiga skosnören och kan ha slagit hastighetsrekord på kuppen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Jannike Arpi och Cornelia Molin kände knappt varandra för ett år sedan. De var kolleger på ett säljföretag, men en idé om skosnören fick dem att starta företag ihop.

”Cornelia hade köpt ett par skor som både var för små och ganska fula, så hon hade inte använt dem. Men när hon hittade dem i en flytt märkte hon att skosnörena var snygga – någon hade tänkt till lite extra och gjort dem guldiga och med mönster.”

En affärsidé föddes och när hon ventilerade den på jobbet spann kollegan Jannike Arpi vidare på den och insåg att man kunde göra något med kollektioner i små exklusiva upplagor.

I april startades företaget Lush Laces och bara några dagar senare ställde man upp i en entreprenörstävling i Uppsala. På 45 sekunder skulle duon pitcha sin affärsidé i tv-serien Företagsänglarna Uppsala inför en panel av riskkapitalister och entreprenörer bestående av Maria Mattsson-Mähl, Thomas Sonesson, John Lundqvist, Magnus Hasselteg och Kaija Carlsson. Vid det laget hade Jannike Arpi och Cornelia Molin bara en utskriven plansch att visa upp, men de gick vidare till andra omgången och fick 10 minuter på sig att pitcha igen och sedan ytterligare en gång för att visa upp en konkret affärsplan, design på förpackningar med mera. Finalen var i juli och även om de inte vann har de ändå programmet att tacka för mycket.

”Vi var tvungna att gasa på rejält. Vi är båda säljare i botten och tävlingsinriktade och vi hade inte tagit oss så pass långt på kort tid om vi inte hade varit tvungna att ta tag i alla praktiska moment för tävlingen”, säger Jannike Arpi.

Dessutom fick de en investering på 400 000 kronor av affärsänglarna, mot 20 procent av företaget. Redan efter en månad var deras skosnöresbolag alltså värderat till 2 miljoner kronor.

I juli kom första kollektionen av skosnören från Kina, 13 olika modeller i olika material, bredder och mönster. I oktober kom andra kollektionen. Designen har de gjort själva på datorn och skickat till tillverkaren. Försäljningen sker både via deras egen webbshop men även via återförsäljare.

Firar framgångarna med nytt butikskoncept

”Det har gått bra. Vi har inget att jämföra med, men vi är jättenöjda. Vi har gått break even på båda kollektionerna och bara fått positiv feedback från kunderna.”

Som för många andra mode- och skönhetsrelaterade produkter är sociala medier den viktigaste marknadsföringskanalen. Lush Laces har använt sig av så kallade influencers för att nå ut och synas så mycket som möjligt, bland annat Lisa Anckarman.

Fokus just nu ligger på att få fler återförsäljare, framför allt fysiska butiker. Jannike Arpi hoppas på att knyta till sig någon kedja med butiker över hela landet, typ Åhléns. I samband med tredje kollektionen till våren kommer företaget också att byta namn till The Shoelace Brand Stockholm.

”Det har gått framåt snabbare än vi trodde och nu är vi redo att sadla om och stryka Lush Laces. Stockholm är ett starkt varumärke i sig och det nya namnet känns mer unisex. Man måste hela tiden försöka tänka större än man är”, säger Jannike Arpi.

Inom tio år ska The Shoelace Brand Stockholm finnas i 67 länder – via Instagramstatistiken kan man redan utläsa att många kunder finns i Italien, Tyskland och USA.

Sneakerstrenden har nått nya höjder

I USA är sneakerstrenden så klart gigantisk, och där har även trenden att byta skosnören – så kallad lace swap – och snöra på fantasifulla sätt vuxit sig starkare de senaste åren.

”Det här är snarare en modeaccessoar än ett skosnöre. Istället för att köpa nya skor fräschar man upp dem med nya snören, matchar med färgen på handväskan eller något annat. Och inte bara på sneakers utan till alla skor med hål, även vinterkängor och mer dressade skor”, säger Jannike Arpi.

Det finns ytterligare sätt att pimpa sina skor. Berlocker, så kallade sneaker charms, träs på snörena för att signalera mer om vem man är. Och för den som gillar högklackat finns det broscher, kedjor och klackringar att dekorera skorna med.