Di Weekend NYHETER

Petter Stordalen ny storägare i Stureplansgruppen

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SITTER PÅ STÖRSTA INNEHAVEN. Vimal Kovac och Petter Stordalen äger 50 procent respektive 40 procent i Stureplansgruppen.

Joey Abrait

Den norske hotellmagnaten Petter Stordalen ökar sitt ägande i Stureplansgruppen till 40 procent av aktierna. Därmed kontrollerar han tillsammans med huvudägaren och vd:n Vimal Kovac den svenska nöjeskoncernen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Säljare av aktierna är Johan Bonnier, som ägde 20 procent, och Vimal Kovac som sålt ytterligare 10 procent av sitt innehav till Petter Stordalen, ägare av hotellkedjan Nordic Choice. En aktiepost på 10 procent bytte ägare förra sommaren.

Efter den affären stod det ganska snart klart för Petter Stordalen att han ville öka sitt ägande och så här gick det till:

”Vimal skulle släppa lite till av sina aktier och så skulle jag ge Johan Bonnier ett mycket bra bud. Om man är väldigt angelägen som köpare så befinner man sig i en svår förhandlingsposition och jag hade en väldigt stark önskan att öka mitt ägande”, säger Petter Stordalen, som därmed antyder att priset var högt, men inte vill avslöja hur mycket han betalat.

Att Vimal Kovac och Petter Stordalen verkligen slagit ihop sina påsar framgår av att det är i ägarbolaget Kovac Holding som Stordalen köpt in sig genom sitt investeringsbolag Strawberry Equities. Det numera gemensamägda holdingbolaget Kovac Holding äger 90 procent av Stureplansgruppen. Resterande tio procent ägs av Fredrik Holmström.

Vimal Kovac har på drygt ett år reducerat sitt ägande från 70 procent till 50 procent, ett innehav som liksom Petter Stordalens 40 procent alltså ligger i det gemensamägda Kovac Holding, som säkert snart får ett nytt namn,

”Det är första gången jag går utanför min hotellkoncern i ett gemensamt ägande, där jag dessutom är i minoritet”, säger Stordalen.

FAKTA
Stureplansgruppen

Ägare:

Vimal Kovac, 50 procent.

Petter Stordalen, 40 procent.

Fredrik Holmström, 10 procent.

VISA MER

Huruvida Petter Stordalen kommer att öka sitt ägande ytterligare säger han inte, men att döma av den ömsesidiga beundran som de båda affärsmännen verkar hysa för varandra verkar det troligt.

Vimal Kovac och Petter Stordalen träffades första gången i Oslo för sju, åtta år sedan. Det var Vimal Kovac som tog initiativet till mötet, som inte riktigt förlöpte som han hade tänkt. De diskuterade nämligen allt annat än affärer. Det var först vid en middag på den italienska restaurangen L’Avventura i Stockholm förra sommaren som det blev affär.

Krogtest: Aningen avslaget på Arnolds

”Mellan för- och varmrätt lade Petter fram en servett som han skrivit en siffra på och sa: ’det här betalar jag’. Då var det bara att säga ja rakt av, det var inte ens en diskussion om priset”, säger Vimal Kovac.

Vilket belopp som stod på den servett som Petter Stordalen lämnade över säger de inte, men enligt Stordalen ligger en ”vanlig” värdering av Stureplansgruppen på 600–700 miljoner kronor. Med en ägarandel på 40 procent betyder det att han gått in med minst en kvarts miljard kronor.

Stureplansgruppen och Nordic Choice är två koncerner som närmat sig varandra. Stureplansgruppen började med nattklubbar, expanderar inom restaurangbranschen och ser hotell som nästa logiska steg. De båda företagsgrupperna har konkurrerat om hotellprojekt där Stureplansgruppen dragit det korta strået.

Den svenska koncernen omsatte förra året knappt 1,2 miljarder, Stordalens norska omsatte tio gånger så mycket. Under de senaste fem åren har Stureplansgruppens omsättning inte ökat alls, men under 2018 öppnade gruppen sex nya restauranger och ett hotell, Bank. Det resulterar i att omsättningen i år lyfter till 1,35 miljarder kronor med ett prognostiserat rekordresultat på strax under 100 Mkr (ebita).

”Nu ser vi ut att gå mot två miljarder i omsättning inom fem år”, säger Vimal Kovac.

Bäddat för en skön helg i bankpalatset

Bland konkreta synergier mellan de båda företagsgrupperna nämns inköp och it. Stureplansgruppens kunder kommer att få tillgång till Nordic Choice Hotels lojalitetsprogram.

Ett stort projekt för Stureplansgruppen, som var tänkt att förverkligas denna sommar, är en stor uteservering sommartid på Evert Taubes terrass på Riddarholmen med plats för över 1 000 gäster. Vimal Kovac har hållit på i fyra år för att få alla nödvändiga tillstånd. Nu när allt ser ut att vara klart har så mycket av sommaren redan passerat att projektet får anstå till nästa år.

”Det är intressant att under samma tid som jag hållit på för att få alla tillstånd för Evert Taubes terrass klara så har Petter gjort om hela Brunkebergstorg, där han byggt hotellen Hobo och At Six och restaurang Tak. Förstå hur vi kan utvecklas genom att få in Petter i Stureplansgruppen”, säger Vimal Kovac.