Di Weekend NYHETER

På besök i Apple Park

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VISIONEN. När Apple Park står färdigt kommer det vara över 700 000 kvadratmeter stort och vara arbetsplats för över 12 000 anställda.

Det ska bli världens mest attraktiva arbetsplats, kostar runt 5 miljarder dollar att bygga och ska husera 12 000 Apple-anställda.

Men bygget av techjättens rymdskeppslika campus är försenat. Di Digital har besökt Apple Park.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Hettan ligger tung över Cupertino, Kalifornien, och några byggarbetare försöker hitta svalka i skuggan under några träd framför Apple Park. Det är namnet på Apples nya campus – en rund rymdskeppsliknande byggnad som är över 260 000 kvadratmeter.

Idén till byggnaden kommer från Apples medgrundare och förre vd, den avlidne Steve Jobs, som redan 2006 lade fram till stadsrådet i Cupertino att han ville bygga ett andra campus. Apple Park kommer att bli bolagets nya huvudkontor istället för det befintliga campuset 1 Infinite Loop.

Det var meningen att bygget skulle dra igång 2013, men förseningar gjorde att det dröjde till hösten 2014. Apple Park öppnades officiellt för anställda i april i år, och bygget ska färdigställas efter sommaren om man får tro ett pressmeddelande från Apple i februari.

Enligt pressmeddelandet kommer det att ta sex månader att flytta in de 12 000 Apple-anställda som ska ha sina kontorsplatser här.

Vi står på en väg framför Apple Park, där det hela tiden kommer lastbilar och kör in i en tunnel under byggnaden. Det råder full aktivitet och från en person som dirigerar trafik på plats får vi veta att det är folk som jobbar på bygget sju dagar i veckan, tolv timmar om dagen.

FAKTA
Fakta om Apples nya campus när det öppnar

Campusområdet är över 700 000 kvadratmeter.

Kontorsbyggnaden är över 260 000 kvadratmeter, och är fyra våningar hög på höjden och har tre våningar ner i marken.

Apple har ersatt över 460 000 kvadratmeter asfalt och cement med gräsmattor och träd

På campus finns 9 000 träd och promenadstigar på 3,2 kilometer.

De anställdas gym är över 9 000 kvadratmeter.

9 000 bilar kan parkera på campus.

1 000 elbilar kan laddas på samma gång.

1 500 cyklar finns tillgängliga.

15 000 luncher serveras på campus varje dag.

17 megawatt av elen kommer från solpaneler på taket av byggnaden, vilket gör Apple Park till en av de största installationerna i världen med solenergi.

Bygget beräknas kosta 5 miljarder dollar, motsvarande över 40 miljarder svenska kronor.

Källa: Apple

VISA MER

Han säger också att bygget är två år försenat och att bolaget han jobbar för har kontrakt i ett och halvt år till, det vill säga till i slutet av 2018.

Sked ska avgöra striden mellan mobiljättarna

Enligt honom är en av nio delar inne i byggnaden klar, men det är oklart om några anställda har börjat flytta in där, även om det är den informationen som har gått ut från Apple.

På slänten framför byggnaden planteras det träd för fullt. När campuset är klart är det meningen att det ska finnas 9 000 träd på plats.

Förutom träd kommer de anställda att kunna träna i ett 9 000 kvadratmeter stort gym och i parken på området går det att springa eller gå på stigar som mäter 3,2 kilometer. Steve Jobs var ett stort fan av möten som hölls under promenader, och man kan tänka sig att han beställde promenadvägar.

Träden bestämmer när de vill tappa sina löv

Det kommer även att finnas ett forsknings- och utvecklingscenter på området och en teater dedikerad till Steve Jobs minne – Steve Jobs Theater.

Det är troligt att det kommer att hållas Apple-event på teatern i framtiden.

Själva campuset är dock stängt för allmänheten, men på ena sidan byggs det besökscentrum, en Apple-butik och ett kafé som är öppna för alla.