Di Weekend NYHETER

»Öppna plånboken för AI-forskning«

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VINNARE. Google är ett av de företag som satsar enorma pengar på artificiell intelligens. Nyligen lyckades dess dotterbolag DeepMind konstruera ett AI-program som besegrade världens kanske bästa Go-spelare, Lee Sedol.

Foto: TT

AI har tidigare varit något av den fula ankungen i den akademiska världen, skriver Peter Lundegårdh, reporter på Di Weekend, i en krönika.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I dag startar kursen DD2427 på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm. Den handlar om ”metoder för klassificering av data med speciell inriktning mot igenkänning av objekt i bilder”. Eller enklare: en del i artificiell intelligens, AI.

Att 110 blivande civilingenjörer anmält sig avslöjar att suget är stort att lära sig mer om AI. Fjolårets kurs lockade 70. Många av dem har dessutom inte datavetenskap som huvudämne utan läser exempelvis maskinteknik.

För Stefan Carlsson, professor i datavetenskap vars doktorander håller i undervisningen, är det förstås fantastiskt. Men när vi åt lunch tidigare i våras satt han med rynkad panna och undrade om lokalerna skulle rymma alla och om lärarkapaciteten var tillräcklig.

Det ser ut att vara ett generellt problem på de tekniska skolorna i landet. Efterfrågan är större än tillgången.

AI har tidigare varit något av den fula ankungen i den akademiska världen. Det har inte lockat finansiering i någon större utsträckning från vare sig näringslivet eller forskningsråd som Vetenskapsrådet.

Stiftelsen för strategisk forskning är undantaget som utlyst anslag för projekt om ”Smarta system” och ”Big data” på sammanlagt en halv miljard kronor. Som jämförelse kan nämnas att Sydkorea nyligen satsade drygt 7 miljarder kronor på AI-forskning.

Krasst uttryckt är Sverige inte med i AI-matchen. Det finns några få stjärnspelare, men vi harvar på fotbollsspråk i division 1 norra. Champions league pågår inom Google, Facebook och Baidu som i fjol pumpade in närmare 70 miljarder kronor i AI, enligt The Economist.

Det förvånar att svensk AI-forskning inte står högre i kurs i näringslivet och i de akademiska finrummen. Eller som Fredrik Heintz, docent i datalogi på Linköpings universitet, formulerar det:

”AI är ett område där det finns stort utrymme för tillväxt och som har stor potential. Det är viktigt för svensk industri att hänga med i den snabba utvecklingen.”