Di Weekend NYHETER

Operakällaren stänger – i fyra år

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

STÄNGER. Anrika Operakällaren tvingas stänga i fyra år under tiden Operahuset renoveras.

Stina Stjernkvist/TT

Operakällaren stänger 2023 och öppnar inte igen förrän fyra år senare, 2027. Det är den planerade ombyggnationen av Kungliga operan som tvingar fram en evakuering av den svenska gastronomins nationalscen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Det är ett stort avbräck, självklart. Å andra sidan får man se det lite positivt också. Det kan bli en nystart”, säger Sandro Catenacci, vd och huvudägare till restaurang- och hotellkoncernen Nobis. 

”Det är inget att sörja, det är ett arbete som måste göras. Operan behöver nya lokaler. Vi ska inte hålla på och bråka. Vi har en bra relation med Statens Fastighetsverk (som äger lokalerna, red anm) och ska hitta en lösning som passar oss. Skulle vi mot förmodan inte göra det får de väl köpa ut oss, men jag utgår från att vi kommer överens.” 

Det var genom köpet av Operakällaren 1987, eller formellt Tore Wretman Restauranger AB, som Sandro Catenaccis karriär tog fart. Nobis verksamheter i Operahuset består förutom stjärnkrogen Operakällaren av Café Opera, Operabaren, Bakfickan och Operaterrassen.

”Dessa verksamheter omsätter cirka 160–170 miljoner kronor av totalt cirka 900 Mkr för koncernen som helhet”, säger Sandro Catenacci, som i dagarna inviger sitt senaste hotell, Blique by Nobis i Stockholm.

Ombyggnationen av Kungliga operan är en verklig långkörare. 2013 fick Statens Fastighetsverk, SFV, och Operan i uppdrag av regeringen att utreda en nödvändig renovering och ombyggnad av operahuset. Tidigast tio år senare, 2023, kan det bli byggstart. Det hänger på om regering och riksdag säger ja till ett projekt vars kostnader har skenat.

Den ursprungliga kostnadsramen var 2 miljarder kronor. Nu är kostnaden uppe i 3,5 miljarder kronor, enligt 2013 års penningvärde.

Det leder tankarna till den stora ombyggnad av Operakällaren som genomfördes under andra halvan av 1950-talet. Den legendariska kocken och krögaren Tore Wretman övertog Operakällaren 1955, men det kom att dröja sex år, till 1961, innan han kunde öppna restaurangen. Kostnaderna skenade och blev ett slags offentlig skandal.

Hotellgruppen utökar menyn

Operakällaren med anor från 1787 är kulturminnesmärkt och kommer att se likadan ut invändigt när den återinvigs 2027. Den enda av Nobis verksamheter som påverkas påtagligt är rivningen av tillbyggnaden av Café Opera.

”Den stora förändringen sker på framsidan mot Karl XII:s torg. Genom den försvinner lagerlunden utanför Café Opera, men den ytan ersätts av en stor lokal under jord med högt i tak”, säger Sandro Catenacci. 

Krogtest: Klassiskt, franskt – och lysande

”Det är en lokal som är lika stor som Café Opera i dag, men vi har inte bestämt oss om det är något vi vill ha.”