Di Weekend NYHETER

Ölgurun: Bara början

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SVÅRBRYGGT. Brooklyn Brewerys Garrett Oliver vet vilken öl som han tycker är svårast att brygga: ”För att få en pilsner perfekt krävs mycket finjustering”.

Josefine Stenersen

Det New York-baserade bryggeriet Brooklyn Brewerys största marknad utanför staterna är Sverige. ”Minst en svensk kommer till bryggeriet varje dag”‚ säger bryggmästaren Garrett Oliver.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Garrett Oliver var övertygad om att han skulle tillbringa hela livet i filmbranschen. Pappan hade arbetat som art director och gjort tv-reklamer, och Garrett Oliver hade siktet inställt på att regissera film. Han arbetade på både HBO och en advokatfirma i flera år innan han blev bryggmästare för drygt 30 år sedan.

”Öl blir aldrig tråkigt! Det fortsätter att utvecklas hela tiden. Du kan följa historien och kultur genom öl”, säger Garrett Oliver och fortsätter:

”Öl och film är väldigt likt. Det bygger på ungefär femtio procent konst och femtio procent vetenskap. Om du har all kunskap du behöver och en massa kapital så kanske filmen ser perfekt ut. Men då är handlingen dålig och du glömmer filmen. Precis så är det med öl, det gäller att hålla den balansen.”

Brooklyn Brewery grundades 1988 av den dåvarande journalisten Steve Hindy och finansmannen Tom Potter, som sa upp sig från sina jobb för att starta ett bryggeri. Garrett Oliver blev bryggmästare 1994 och är i dag något av ansiktet utåt för bryggeriet. Carlsberg sköter distributionen av ölen i Europa, Storbritannien och Hongkong. Japanska Kirin Holdings äger 24,5 procent av bolaget. 

”Det är viktigt att vi har kontroll över bolaget. Vi har fått många förslag genom åren, vilket är väldigt smickrande såklart. Vår största utmaning är att fortsätta vara relevanta för våra kunder. I USA finns det 8 000 bryggerier, då måste du förtjäna människors respekt.”

FAKTA
Garrett Olivers tre bästa ölbarer i New York

Blind Tiger Ale House: 281 Bleecker Street, New York

Proletariat: 102 St Marks Pl, New York

Beer Street: 413 Graham Ave, Brooklyn

VISA MER

I dag säljs Brooklyn Brewerys öl i 40 länder, där Sverige är den främsta marknaden efter USA. 

”Vi har många svenska besökare. Det är minst en svensk på bryggeriet varje dag.”

Mycket smak med lite alkohol Varför går det så bra för er i Sverige?

”Jag tror att det är för att vi faktiskt har varit på plats personligen. Många exporterar sin öl, men kommer aldrig till landet som de skickar öl till. Det tog oss ett tag att förstå hur det fungerar med Systembolaget, vi hade aldrig hört talas om det när vi etablerade oss här. Men genom Systembolaget har folk lärt känna oss och litar på vår öl. Det blir som en kvalitetsstämpel.” 

Finns det något svenskt ölmärke som du gillar?

”Jag har stor respekt för Nils Oscar, Dugges och Oppigårds bland annat. Det finns många bra svenska bryggerier, det fanns knappt någon hantverksöl när vi började sälja här.” 

Garrett Oliver är en stark förespråkare till att kombinera mer mat med öl, snarare än med vin. Ett tecken på att det blir allt vanligare är, i alla fall enligt honom, att hans bok ”The Brewmaster’s Table” från 2005 säljer bättre i dag än någonsin.

”Öl har en mycket bredare smakpalett att arbeta med. Vin har en ingrediens: en druva.”

Vilket öl är svårast att brygga?

”Traditionell pilsner är faktiskt svårt, för smakerna är så raffinerade. Är något fel så kan man lätt smaka eller lukta det. För att få en pilsner perfekt krävs mycket finjustering. Det är lite som balett, det krävs mycket jobb och man märker direkt om något är fel.”

Ölbryggeriet där biprodukterna spelar huvudrollen

Enligt Garrett Oliver gäller den generella trenden i mat- och dryckesvärlden med naturliga råvaror och intresset för ursprung även för öl. Att marknaden för IPA och mikrobryggerier skulle vara mättad håller han inte med om.

”Vi är på väg ut ur en era av industriellt processad mat, och det märks även i ölvärlden. Därför kommer hantverksöl bara öka. IPA är fortfarande starkt på uppgång. Det är intressant, eftersom bitterhet är en smak som inte är lika accepterat som till exempel syra.”

Du besöker Stockholm minst en gång om året. Vad missar du aldrig när du är här?

”Jag är bra kompis med Marcus Samuelsson och första gången jag var här visade han mig runt. Sedan dess går jag alltid till Rolfs kök när jag besöker Stockholm, jag älskar verkligen deras råraka. Jag har ätit många rårakor, men den är spektakulär. Sedan brukar jag äta en Toast Skagen på Melanders.”