Di Weekend NYHETER

Okänd turistmagnet kinesernas favorit

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FLYTER PÅ. Efter en tur med isbrytaren är det dags för resans höjdpunkt – att flyta omkring i isrännan i orange överlevnadsdräkter.

Jens Kärrman

Det kinesiska nyåret står för dörren. Det innebär högsäsong för Sveriges mest okända turistmagnet – isbrytaren Polar Explorer i Kalix skärgård.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Till tonerna av Abbas ”Waterloo” strömmar de förväntansfulla turisterna ut på bryggan. I bussar och bilar har de anlänt till kajen i Båtskärsnäs i norra Bottenviken. De flesta kommer hit med en finsk researrangör och har åkt de två timmarna från Rovaniemi på morgonen.

Gästerna får armband i olika färger och samlas ihop i grupper med varsin guide. 

Från sin plats på övre däck ser kaptenen Frank Hammerø hur grupperna börjar gå ombord på isbrytaren. 

”Vi kommer att bli 144 stycken på förmiddagsturen. I dag kör vi dubbla turer och det gör vi nästan alla dagar de kommande veckorna”, säger han. 

Mellan den 24 och 30 januari infaller det kinesiska nyåret. För Jasmin Liu innebär det bråda dagar. Hon är ursprungligen från Taiwan, men bor i Sverige. De tre senaste vintrarna har hon skött kontakterna mellan Marine Group, företaget som driver isbrytaren, och den finska researrangören som tar hit merparten av turisterna. Många kommer från just Kina. 

”Det kommer att bli hektiskt. Kineserna passar på att resa under nyårshelgen och förlänger gärna ledigheten lite. Kommande tre veckor är det fullt på nästan alla turer”, säger hon. 

De kinesiska turisterna kommer oftast via Finland, som ligger långt före Sverige när det gäller vinterturism. Ett inte ovanligt upplägg är att turisterna besöker Helsingfors innan de åker till Rovaniemi. Där blir det besök hos jultomten och sannolikt en tur med hundspann. 

Allt fler vill också ge sig ut på det istäckta havet. 

”Många har aldrig sett snö, än mindre gått på is. Det är därför de kommer hit”, säger Jasmin Liu. 

När isbrytaren lägger ut och börjar ta sig fram i rännan i fjärden åker kamerorna fram. Det uppstår trängsel i fören, där de bästa selfieplatserna finns. 

Under färden genom isen samlas de olika grupperna och visas runt av respektive guide. Även om en stor andel av de som åker med Polar Explorer är från Kina lockas även människor från andra länder hit. Den här dagen är en stor grupp italienare på plats, liksom ett gäng från Turkiet. 

Ombord på superlyxkryssaren

Efter ungefär 45 minuter stannar isbrytaren och resenärerna strömmar ut på isen. Ännu fler bilder tas. Någon skottar frenetiskt bort snön för att nå ner till själva kärnisen. 

”Det här är en stor upplevelse för oss, något man kanske bara gör en gång i livet. När vi ser att havet är fruset, det är bara wow”, säger Gönül Taz som kommer från Istanbul. 

I aktern har höjdpunkten för många av turisterna inletts. Under mycket skratt tar de på sig orange överlevnadsdräkter. Dessa är inte bara vattentäta, de flyter också, en förutsättning då grupp efter grupp kliver ner i det bokstavligen iskalla vattnet. 

”Det är enklare i dag när det är många från Italien här. De är simkunniga och mer vana att vara i vatten”, säger Kim Innala, som lotsar i grupperna ner i vattnet. 

Flera av italienarna tar en liten simtur i rännan innan de kommer upp och värmer sig med någon varm dryck i det lilla kaféet på isbrytaren. 

När grupperna från Asien kommer i vattnet visar det sig att även i en överlevnadsdräkt är det svårt att simma om man inte kan simma. För att lösa det har fartyget en anställd, en rysk extremsportare, vars främsta uppgift är att vara i vattnet och hjälpa folk till stegen. 

Även denna dag är det några som behöver assistans tillbaka till fartyget.

Men humöret är på topp.

Så kan nya städer få smarta duschar

”Helt otroligt, fantastiskt”, utbrister en ung kvinna från Shenzhen när hon kommer upp ur vattnet. 

Efteråt köper många av turisterna fotografier av deras dopp i det istäckta havet.

”Det kan vara lite läskigt att få kallt vatten i ansiktet, men min upplevelse är att de allra flesta har jätteroligt”, säger Kim Innala. 

Sedan starten vintern 2016 har antalet turister som åker isbrytare flerdubblats. I år är målet att 15 000 ska åka turerna. Många av grupperna kombinerar besöket med lunch på restaurangen vid Kukkolaforsen norr om Haparanda. 

”Men utmaningen för oss i Tornedalen och Norrbotten är att få dem att stanna ytterligare någon dag i Sverige”, säger Kim Innala.