Hoppa till innehållet

”Oerhört lustfyllt att skriva fiktion”

Större delen av sitt yrkesliv har Per Schlingmann arbetat med politisk kommunikation. Men nu är den före detta moderatchefen i stället aktuell som romanförfattare. I boken ”I maktens öga” vill han avslöja tjuvknepen och maktstriderna i rikspolitiken.

FÖRFATTARE. Att skriva en skönlitterär bok har varit lärorikt, säger Per Schlingmann. ”Det ställer krav på ens egen disciplin.” Med romanen ”I maktens öga” vill han avslöja tjuvknepen och maktstriderna i rikspolitiken.
FÖRFATTARE. Att skriva en skönlitterär bok har varit lärorikt, säger Per Schlingmann. ”Det ställer krav på ens egen disciplin.” Med romanen ”I maktens öga” vill han avslöja tjuvknepen och maktstriderna i rikspolitiken.Foto: Foto: Amanda Lindgren

I nära tio år tillhörde Per Schlingmann den innersta kretsen av Moderaterna. Inte sällan beskrevs han som arkitekten bakom partiets nylansering och valvinst 2006, samtidigt som många meningsmotståndare kallade honom för Alliansens propagandaminister.

Nu berättar han själv om rikspolitikens cyniska intriger i boken ”I maktens öga”. Men det handlar inte om en självbiografi – utan en ren spänningsroman.

”Det är oerhört lustfyllt att skriva fiktion. Men det ställer också krav på ens egen disciplin. Vid ett tillfälle tog jag bort de hundra första sidorna i boken. Det har varit en otroligt lärorik resa”, säger Per Schlingmann om sin skönlitterära debut.

Handlingen är centrerad kring en prestigefylld maktkamp mellan två ministrar, med den fiktiva näringsministern David Ehrling som huvudkaraktär. Konflikten utspelar sig bakom kulisserna, långt från den polerade yta som presenteras för väljarna.

”När man har läst boken kommer man att fråga sig om det verkligen är så här det går till inom makten och politiken. Är det så här mycket intriger? Tänker man så kyligt och cyniskt? Är man så beräknande? Mitt svar på frågorna är ja, att varje enskild del i boken hade kunnat hända i verkligheten”, säger Per Schlingmann.

Han drar paralleller mellan handlingen i ”I maktens öga” och den situation som nu blossat upp inom Liberalerna, där Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten.

”En konflikt inom ett parti går mycket mer in på skinnet. Det blir genast personligt, vilket passar bra för skönlitteratur. Sedan finns det också en väldigt komplex lojalitetsstruktur inom partierna som jag också försöker gestalta i min bok”, säger han.

Boken är skriven i korta sekvenser där hela händelseförloppet utspelar sig under Almedalsveckan i Visby. Valet av just denna skådeplats har betydelse för att visa på det komplicerande förhållandet mellan medierna och politikerna, menar Per Schlingmann.

”Almedalsveckan är ett oerhört romantiserat fenomen. Men när jag har var där i rollen som makthavare så upplevde jag det snarare som en väldigt knepig och jobbig plats. Det går inte att styra kommunikationen som man vill, med tanke på att journalisterna har större tillgång till makthavarna.”

Per Schlingmann har redan nu sålt filmrättigheterna till sin roman till Fundament Film. Samtidigt förs diskussioner med flera tv-bolag om att få sända filmatiseringen, berättar Schlingmann. Han hoppas dessutom på att skriva fler böcker i samma serie, vid sidan av sitt jobb som fristående konsult inom kommunikationsbranschen.

Men Per Schlingmann har inga planer på att i närtid ge sig in i politiken igen. Från distans kan han i stället konstatera att läget för hans gamla parti Moderaterna är ”allvarligt” med sviktande opinionssiffror och interna avgångskrav mot partiledare Anna Kinberg Batra.

”Hittar man tillbaka till en politik som står stark på egen hand finns möjlighet att överraska positivt, i och med att förväntningarna är så lågt ställda och att sökarljuset är riktat mot partiet”, säger Per Schlingmann, och tillägger:

”Men då gäller det för Moderaterna att tydligare visa för väljarna att man drivs av ett mål att göra gott, precis som huvudkaraktären i min bok kämpar med.”

Innehåll från LINK MedicalAnnons

CRO-företaget tar den nordiska pålitligheten ut i världen

Sissel Lønning Andresen, vd på LINK Medical.
Sissel Lønning Andresen, vd på LINK Medical.

Stora nog för att kunna driva internationella studier inom vitt skilda terapiområden, och tillräckligt små för att vara agila och erbjuda flexibla lösningar. CRO-företaget LINK Medical har hittat ”the sweet spot” på marknaden, menar vd:n Sissel Lønning Andresen.

När vd:n ska beskriva LINK Medical är det flexibiliteten som först kommer på tal. Att vara lagom stora innebär i det här fallet att företaget kan jobba med uppdrag av olika omfattning, från fullservice studier till mindre ”stand alone”-uppdrag, allt efter vad kunden behöver. LINK Medical är också stolta över att ha en av de större regulatoriska avdelningarna i Norden. 

– Till skillnad från många mindre CRO:er finns vi i sex länder och har möjligheten att ta oss an internationella uppdrag, berättar Sissel Lønning Andresen.

Företaget driver mellan 10–20 fullservicestudier samtidigt, och cheferna har kännedom om samtliga. Samtidigt är företaget tillräckligt stort för att kunna resurssätta och plocka in ersättare till projektens teammedlemmar om det skulle behövas. 

Kvalitet och lokal närvaro viktigt

I dag finns de flesta av de cirka 150 medarbetarna i Skandinavien. Den nordiska närvaron och kulturen är framgångsfaktorer, menar Sissel Lønning Andresen.

– Många av våra kunder uppskattar att få en lokal kontaktperson. Den nordiska kulturen är dessutom förknippad med pålitlighet och lojalitet. Kvalitet och lokal närvaro är viktigt i den här branschen, och det uppskattas av både läkare och patienter som deltar i studier. 

Bland kunderna finns mindre biotechbolag och startups, som inte sällan har stora utmaningar med finansiering. Det här är LINK Medical väl medvetna om.

– Vi sätter stort värde i att inte överprisa oss. Vi har alltid en dialog med kunden kring vad som ska ingå i offerten, och sedan följer regelbundna ”governance”-möten för att säkerställa att den följs och att studien går som planerat. Vi jobbar som ett team tillsammans med kunderna, ”their pain is our pain”. Vi vill vara mer än en tjänsteleverantör – vi vill vara en partner, säger Sissel Lønning Andresen.

Läs mer om LINK Medical här.  

Om LINK Medical 

LINK Medical har sedan bolaget grundades 1995 supporterat nästan 600 kliniska studier och gett regulatorisk support till startups, biotech-, pharma- och medtechbolag samt till andra CROer. LINK Medical har anställda i alla nordiska länderna, samt i UK och Tyskland och erbjuder även resurser inom projektledning, sponsor oversight, medical writing, data management, statistik samt regulatoriska tjänster, QA, market access och pharmacovigilance.

 

Mer från LINK Medical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LINK Medical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera