Di Weekend NYHETER

”Oerhört lustfyllt att skriva fiktion”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

FÖRFATTARE. Att skriva en skönlitterär bok har varit lärorikt, säger Per Schlingmann. ”Det ställer krav på ens egen disciplin.” Med romanen ”I maktens öga” vill han avslöja tjuvknepen och maktstriderna i rikspolitiken.

Foto: Amanda Lindgren

Större delen av sitt yrkesliv har Per Schlingmann arbetat med politisk kommunikation. Men nu är den före detta moderatchefen i stället aktuell som romanförfattare. I boken ”I maktens öga” vill han avslöja tjuvknepen och maktstriderna i rikspolitiken.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

I nära tio år tillhörde Per Schlingmann den innersta kretsen av Moderaterna. Inte sällan beskrevs han som arkitekten bakom partiets nylansering och valvinst 2006, samtidigt som många meningsmotståndare kallade honom för Alliansens propagandaminister.

Nu berättar han själv om rikspolitikens cyniska intriger i boken ”I maktens öga”. Men det handlar inte om en självbiografi – utan en ren spänningsroman.

”Det är oerhört lustfyllt att skriva fiktion. Men det ställer också krav på ens egen disciplin. Vid ett tillfälle tog jag bort de hundra första sidorna i boken. Det har varit en otroligt lärorik resa”, säger Per Schlingmann om sin skönlitterära debut.

Handlingen är centrerad kring en prestigefylld maktkamp mellan två ministrar, med den fiktiva näringsministern David Ehrling som huvudkaraktär. Konflikten utspelar sig bakom kulisserna, långt från den polerade yta som presenteras för väljarna.

”När man har läst boken kommer man att fråga sig om det verkligen är så här det går till inom makten och politiken. Är det så här mycket intriger? Tänker man så kyligt och cyniskt? Är man så beräknande? Mitt svar på frågorna är ja, att varje enskild del i boken hade kunnat hända i verkligheten”, säger Per Schlingmann.

FAKTA
Andra politiker som har skrivit skönlitterärt

Christer Nylander

Titel: ”Maktens offer” (2012) (Bra Böcker).

Sagt om böckerna: ”Värre rövarroman var det längesen jag läste” (Kvällsposten), ”Politik och religion är två av de ämnen som ventileras” (Kristianstadsbladet).

Den liberala riksdagsledamoten Christer Nylander släppte spänningsromanen ”Maktens offer” under 2012. Ett nytt parti, Frihetspartiet, tar sig över riksdagsspärren och den något udda, men karismatiske politikern Oscar Schiller, hamnar i hetluften i berättelsen. Handlingen berör ämnen som svartsjuka, maktbegär och religiös fanatism, i en tid då hoten mot de folkvalda ökar och blir allt allvarligare.

Thomas Bodström

Titlar: ”Rymmaren” (2008), ”Idealisten” (2009), ”Lobbyisten” (2010) och Populisten (2013) (Norstedts).

Sagt om böckerna: ”En bladvändare” (Aftonbladet), ”Bodström lyckas få till så väl spänning som överraskande vändningar i handlingen” (Skånska Dagbladet), ”En välbearbetad intrig” (Kristianstadsbladet).

Sålda exemplar: 500 000, alla fyra titlarna.

Den tidigare S-toppen Thomas Bodström blev efter sin politiska tjänstgöring en hyllad romanförfattare. Sveriges tidigare justitieminister debuterade 2008 med deckaren ”Rymmaren”, som senare fick tre uppföljare i samma bokserie. Det gemensamma persongalleriet i de intrigtäta böckerna inkluderar en socialdemokratisk advokat, en polis och en borgerlig justitieminister.

Jonas Sjöstedt

Titlar: ”Sammanflöden” (2009), Sahara (2010) och Spanska brev (2010) (H:ström Text Kultur).

Sagt om böckerna: ”Sjöstedt är tydlig i sina val av ämnen och intrig (...) Sjöstedt ritar upp en nästan övertydlig värdekarta i sina romaner över vad som är gott och ont” (Aftonbladet).

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt har skrivit tre kriminalromaner, där debuten ”Sammanflöden” i serien släpptes 2009. Berättelserna utspelar sig till större del i EU-parlamentet i Bryssel, där Sjöstedt själv var invald i elva år, och porträtterar nutidens byråkrati och politikers skiftande lojaliteter. Samtidigt kopplas flera mordfall samman med korruption, lobbyism, och maktmissbruk.

Gustav Fridolin

Titel: ”Morfar skrev inga memoarer” (2013) (Forum förlag).

Sagt om boken: ”En fascinerande berättelse” (GP), ”En levande, välskriven berättelse” (Aftonbladet), ”En varm och ömsint bok” (Expressen).

Sålda exemplar: 30 000.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin släppte under 2013 boken ”Morfar skrev inga memoarer”. Det är en biografisk roman där Sveriges nuvarande utbildningsminister skriver om sin morfars, namnen Gustavs, livshistoria. Läsaren får följa med på en klassresa i 1900- talets Sverige, ett porträtt över en resa från ett arbetarliv på landsbygden till en sökande tillvaro i storstaden Malmö.

VISA MER

Han drar paralleller mellan handlingen i ”I maktens öga” och den situation som nu blossat upp inom Liberalerna, där Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten.

”En konflikt inom ett parti går mycket mer in på skinnet. Det blir genast personligt, vilket passar bra för skönlitteratur. Sedan finns det också en väldigt komplex lojalitetsstruktur inom partierna som jag också försöker gestalta i min bok”, säger han.

Högt politiskt spel

Boken är skriven i korta sekvenser där hela händelseförloppet utspelar sig under Almedalsveckan i Visby. Valet av just denna skådeplats har betydelse för att visa på det komplicerande förhållandet mellan medierna och politikerna, menar Per Schlingmann.

”Almedalsveckan är ett oerhört romantiserat fenomen. Men när jag har var där i rollen som makthavare så upplevde jag det snarare som en väldigt knepig och jobbig plats. Det går inte att styra kommunikationen som man vill, med tanke på att journalisterna har större tillgång till makthavarna.”

Per Schlingmann har redan nu sålt filmrättigheterna till sin roman till Fundament Film. Samtidigt förs diskussioner med flera tv-bolag om att få sända filmatiseringen, berättar Schlingmann. Han hoppas dessutom på att skriva fler böcker i samma serie, vid sidan av sitt jobb som fristående konsult inom kommunikationsbranschen.

Men Per Schlingmann har inga planer på att i närtid ge sig in i politiken igen. Från distans kan han i stället konstatera att läget för hans gamla parti Moderaterna är ”allvarligt” med sviktande opinionssiffror och interna avgångskrav mot partiledare Anna Kinberg Batra.

Vem blir nästa S-ledare?

”Hittar man tillbaka till en politik som står stark på egen hand finns möjlighet att överraska positivt, i och med att förväntningarna är så lågt ställda och att sökarljuset är riktat mot partiet”, säger Per Schlingmann, och tillägger:

”Men då gäller det för Moderaterna att tydligare visa för väljarna att man drivs av ett mål att göra gott, precis som huvudkaraktären i min bok kämpar med.”