Di Weekend NYHETER

Nystart för vattenhålet

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Oskar Omne

Inför säsongspremiären har det populära utestället Trädgården genomgått en total ombyggnad och bytt ut det gamla vaktbolaget. Nu ska det jubilerande vattenhålet under Skanstullsbron locka både barn och träningssugna.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

På fredag öppnar utestället Trädgården på Södermalm i Stockholm. Förra sommaren besökte nästan 200 000 besökare klubben under Skanstullsbron. På fredagar och lördagar kan stället ha uppemot 4 000 besökare per dag eller kanske snarare kväll.

”Det här är som att driva en festival hela sommaren. Man ska producera extremt mycket och länge. Vi måste hela tiden utmana oss själva i vad vi presenterar för innehåll.”

Det säger Johanna Beckman, som är ny kreativ chef på Trädgården. Hon har en lång bakgrund inom musikbranschen och arbetade i flera år som manager för olika artister. Förutom jobbet på Trädgården arbetar hon även med festivalerna Gagnef och Gather samt var med och startade upp den nya scenen Nobelberget för drygt tre år sedan.

I flera år har ljudvolymen varit ett problem som gäckat Trädgården. Höga volymer har stört grannar och lett till klagomål som ständigt hotat klubbens överlevnad. Nu är ett nytt hyreskontrakt på fem år signerat och ett helt nytt ljudsystem ska stänga inne ljudet för att inte störa dem som bor i närheten.

”Vi bygger om allting som är ute på gården. Vi kunde inte spela så hög musik som vi ville och få till den riktiga danskänslan ute. Alla barer är på nya ställen, det blir mer ytor som man kan sitta och hänga på. Det kommer bli en helt ny upplevelse och ljudet kan inte sticka i väg på samma sätt som det gjorde innan”, säger Johanna Beckman.

I år firar Trädgården dessutom 15 år. Grundarna Johan Wiklund och Jakob Grandin hittade huset under Skanstullsbron via en annons på Blocket. Huset från 1800-talet, med en gård på 2 000 kvadratmeter, hade tillhört en gammal nedlagd rörfirma och stod tomt. Jakob Grandin hade drivit klubben Trädgården sedan 2003, då låg den på bakgården till restaurang Flemings på Kungsholmen.

De bestämde sig helt enkelt för att flytta klubben till området under Skanstullsbron. De satsade 100 000 kronor och byggde barer av bildäck. Första kvällen trodde de att det skulle komma 800 personer, i stället kom det närmare 3 500. Sedan dess har Huset under bron AB blivit ett stort maskineri, med den veganska restaurangen Växthuset och klubben Under Bron som har öppet under vinterhalvåret. Förra året omsatte bolaget 63 miljoner kronor.

I dag är sommarklubben Trädgården mycket mer än bara nattklubb. Förutom dagsspelningar och konserter försöker man ha andra typer av aktiviteter som ska locka en bredare målgrupp. I år kan den som vill gå till Trädgården för att yoga, gå på boot camp eller springa med en löparklubb.

Exklusivt boende: Passion för gamla möbler

I sommar kommer innehållet på vissa lördagar att vigas åt barn.

”Många av dem som var på Trädgården i början har fått barn och vill fortfarande komma hit. Det ska vara en plats för fler. För oss känns det viktigt att vara en plats där alla kan känna sig välkomna. Genom vårt innehåll och våra aktiviteter försöker vi bredda målgruppen”, säger Johanna Beckman.

Vad är ditt mål som kreativ chef?

”Att det här ska vara ett diversifierat ställe. Mitt fokus är att man inte ska höra samma musik. Bokningarna ska ha stor bredd. Man ska få höra allt från jazz till hiphop, pop, rock, techno, disco och house.”

I slutet av förra sommaren fick Trädgården kritik för sitt vaktbolag, som enligt flera gäster bland annat ska ha använt övervåld och agerat sexistiskt. Efter anklagelserna sparkades vaktbolaget och i år har ett nytt anlitats.

”Vi har tagit ett jättegrepp. Förutom att byta vaktbolag har vi anlitat jämlikhetsstiftelsen Make Equal. Vi håller på med en jämlikhetscertifiering, där all personal utbildas och även vårt nya vaktbolag. Vi tog det här på väldigt stort allvar och gör ett grundligt värdegrundsarbete, det är inte bara en massa fina ord. Vi jobbar ändå med människor, många gånger fulla människor, och det är inte alltid världens lättaste.”

Inredarens art décodröm i Los Angeles Vad är det svåraste i din roll?

”Sociala medier-klimatet förändras hela tiden och man måste hänga med i det. Sedan har man konkurrens från andra ställen och festivaler.”

Ni brukar få kritik för att ha en väldigt lång kö, hur ser du på det?

”Trädgården startades utifrån att alla ska vara välkomna och en trötthet av att behöva stå på lista för att komma in ställen. Vi tar fortfarande in jättemycket folk, men det kommer vara kö.”

”För oss känns det viktigt att vara en plats där alla kan känna sig välkomna.”