Di Weekend NYHETER

Nyårslöftet kan vara en pengafälla

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Cykla till jobbet billigare än gymkort.

Foto: TT

Att träna mer och äta hälsosammare, toppar som svenskarnas populäraste nyårslöften. Det visar en ny undersökning från Nordea. Men bankens privatekonom Ingela Gabrielsson varnar för att löftena kan innebära onödiga utgifter.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Du kan göra av med mycket pengar utan att få tillräckligt mycket tillbaka”, säger hon.

Föga förvånande är svenskarnas vanligaste nyårslöfte att träna mer. Det är något som nästan tre av tio svenskar lovar vid tolvslaget, enligt en färsk undersökning från Nordea. Men gymkortet kan vara en pengafälla, menar bankens privatekonom Ingela Gabrielsson.

”Här finns helt klart en ekonomisk fälla där du kan göra av med mycket pengar utan att få tillräckligt mycket tillbaka. Fundera ett varv till. Du kanske kan cykla till jobbet i stället, använda utegym eller göra andra aktiviteter som är betydligt mindre kostsamma”, säger Ingela Gabrielsson.

Enligt undersökningen är det näst vanligaste nyårslöftet att äta nyttigare, då hela 24 procent har det som mål. Löftet är vanligare bland personer över 55 år, men även mer förekommande bland kvinnor än bland män. Också när det gäller ambitionen att äta mer hälsosamt varnar Ingela Gabrielsson för onödiga ekonomiska kostnader.

»Köpkaffe är min protest i askesens tidevarv«

”Många till synes hälsosamma produkter är dyra. Granska dessa extra kritiskt. Kanske är vanliga havregryn precis lika nyttiga och till ett betydligt lägre pris”, säger hon.

Att spara mer, är löftet som kniper tredjeplatsen. Många av dem som vill lägga undan pengar har målet att spara till en buffert, men även till resor och pension.

Nya hoten mot affärsflyget

”Det låter utmärkt. Men även här finns det en fälla i att passivt välja ett sparkonto och där lägga sin buffert. Låt i stället dina pengar arbeta för dig. Öppna ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring och välj hur ditt sparande ska placeras”, säger Ingela Gabrielsson.