Hoppa till innehållet

Ny teknik gör ananas till läder

Skor, väskor och möbler gjorda av ananas kan snart bli verklighet. En spansk designer har tagit fram en ny teknik som gör frukt till konstläder.

Så här kan det se ut om du gör kläder av ananas.
Så här kan det se ut om du gör kläder av ananas.Foto: Pinatex

Den spanska designern Carmen Hijosa upptäckte potentialen i ananasbladen under en resa till Filippinerna. Hon letade efter ett miljövänligt alternativ till vanligt läder som skulle kunna produceras i större skala för modeindustrin. Med utgångspunkt på The Royal College of Art i London har hon nu utarbetat Piñatex, en teknik som gör fiber från ananasblad till ett tyg som liknar läder.

”Globalt sett är det ungefär 40 000 ton ananasavfall per år som antingen bränns upp eller lämnas att ruttna”, säger hon till den brittiska tidningen Wired.

På årets Arts Foundation Awards vann Carmen Hijosa och hennes företag Ananas Anam pris för årets materialinnovation. I nuläget har ungefär 3 000 kvadratmeter Piñatex producerats och företaget har kapaciteten att tillverka 100 000 kvadratmeter i månaden. Nästan 200 tillverkare har visat sitt intresse för konstlädret och märken som Puma och Camper har tagit fram protoyper.

”Det här har aldrig blivit prövat eller testat av någon innan, så det är en långsam process, men de första Piñatexprodukterna bör lanseras nästa vår”, säger Carmen Hijosa. 

Priset för det fruktiga lädret är runt 210 kronor per kvadratmeter, vanligt läder kostar ungefär 230 till 350 kronor per kvadrameter.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera