Di Weekend NYHETER

Ny svensk design intar Parispalatset

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Duon Färg & Blanche har blandat fransk känsla med svenska material i lägenheten de har designat.

Regissören Lars Norén, kronprinsessan och Katarina Frostensson har bott här. Nu blir palatset i Paris ett skyltfönster för ny svensk design.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Mitt i stadsdelen Marais fylls nu 1500-talspalatset Hôtel de Marle av samtida svensk design. Anledningen är en uppfräschning av Svenska Institutets gästlägenheter i Paris.

Den 8 september öppnar den femåriga utställningen ”Hem x 6” som består av sex nyinredda lägenheter. Framstående svenska designers har fått inreda varsin våning och fram till den 13 oktober får parisare och turister guidade visningar varje dag.

Varje år hyr ett hundratal svenska författare, kulturpersonligheter och forskare SI:s gästlägenheter för att genomföra projekt med anknytning till Frankrike. Ett exempel är dramatikern Lars Norén som skrev sin franska pjäs ”Poussière” i en av lägenheterna. Andra berömda personer som bott i lägenheterna är tidigare ledamoten i Svenska Akademien Katarina Frostensson och kronprinsessan Victoria.

Sju företag har valts ut för att delta med utgångspunkt i hållbarhet, innovation och kvalitet. Företagen har i sin tur fått välja respektive formgivare som fått inreda rummen.

Svenska Institutets Parischef Ewa Kumlin basade tidigare över medlemsföreningen Svensk Form som arbetar för att stimulera designutveckling. Även i hennes nya roll märks intresset för formgivning, inte minst i det aktuella renoveringsprojektet.

FAKTA
Formgivarna av SI:s lägenheter

De sex huvudutställarna och deras respektive formgivare i den nya utställningen i Paris:

Carl Malmsten – Anna Kraitz

Tea – Ulf Agnér

Svenskt Tenn – i Estrid Ericsson and Josef Franks anda

Gärsnäs – Färg & Blanche

Dux – Septembre Architecture & Urbanisme

Beckmans College of Design Stockholm och Paris College of Art

VISA MER

”Lägenheterna är sex små hem. Jag skulle vilja sova en natt i varje rum, alla har sin egna unika karaktär. Designen kan variera från att vara väldigt nyskapande till att använda sig av husets historia och tillsammans skapar varje detalj en helhet.”

Exklusivt boende: Rum för avkoppling

Fredrik Färg och Emma Blanche, som utgör designerduon Färg & Blanche, har designat ett av rummen. För Emma Blanche, som är uppvuxen i Frankrike och då åkte till SI nästan en gång i månaden, var det stort att inreda ett av rummen:

”Det är som en dröm. SI är en väldigt speciell plats för mig som är till hälften fransk – hälften svensk. När jag växte upp i Frankrike var institutet det närmaste Sverige jag kunde komma.”

Tillsammans med Fredrik Färg har hon inrett ett rum som ligger längst upp i palatset. Mörkbruna bjälkar finns bevarade i taket och krypinet utstrålar en distinkt känsla av Paris.

Hotellet blir showroom

Duon har velat kombinera den franska känslan med svenska material. I hallen har man gjort en vägg av ekfanér med böljande mönster. I ett annat rum finns en taklampa som för tankarna till tre vattendroppar.

”Visionen var att lyfta några av de värden som vi gillar och står för; hantverk, detaljrikedom och funktion. Det skulle vara fantastiskt om en parisare kommer in och känner ’wow’, men det viktigaste för oss är att de som bor där trivs”, säger Fredrik Färg.