Di Weekend NYHETER

Ny app laddar för unik krogkonst

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

KONSTSAMARBETE. Lars Arrhenius screentryck ”Pictogram” trycks upp i 150 exemplar till exklusiv försäljning till Di:s prenumeranter.

Amanda Lindgren

Animerade skelett, Super Mario, emojis och gökur med aktiekurser. Konstnären Lars Arrhenius tar nya grepp om vardagens ikoner och symboler. I helgen öppnade hans appdrivna screentryck-utställning i krogmiljö.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Trots att hundratusentals personer sett den Super Mario-utsmyckade tunnelbanestationen Thorildsplan i Stockholm, gökuret med aktiekurser i Stockholms central och kanske även skeletten i kortfilmen ”En dag på varuhuset”, är skaparen bakom verken, Lars Arrhenius, något av en doldis.

”Jag vill göra tydliga konstverk som är lätta att förstå sig på och når ut till en stor publik”, säger han.

Lars Arrhenius har arbetat med symboler i tjugo år och representeras av galleristen Magnus Karlsson. I helgen var det vernissage på hans interaktiva utställning ”Pictogram” på Sturehof, en av Stockholms mest klassiska krogar. Piktogram är standardiserade bilder och symboler som alla vet vad de betyder.

”Alla vet hur en toalett ser ut trots att det inte finns någon toalett på bilden, allt är kodat. Jag ser bilderna som vårt överjag, det finns inga undertexter. Det är när man börjar vrida och vända på begreppen och skapa undertexter som det blir roligt.”

Under utställningen, som pågår ett halvår, bjuds människor in att delta med egna videofilmer genom Lars Arrhenius app pictogram.dk

FAKTA
Lars Arrhenius

Ålder: 51 år.

Familj: Gift med konstnären Martina Müntzing.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Utbildning: Nyckelviksskolan, Birkagårdens folkhögskola, Kungliga Konsthögskolan, Stockholm, och Rijksakademie van Beeldende Kunsten, Amsterdam. Representerad på Moderna muséet, Göteborgs konstmuseum, Arken i Köpenhamn och Stedejijk museum i Amsterdam.

Aktuell: Med sin interaktiva app Pictogram och en screentryckutställning på restaurangen Sturehof i Stockholm, samt ett konstsamarbete med Dagens industri/Bonnier News.

VISA MER
FAKTA
Erbjudande till Di:s läsare

I utställningen på Sturehof visas även screentrycket ”Pictogram”, där piktogram och emojis utgör hjärna och ryggrad på människan mitt i bilden.

Lars Arrhenius verk trycks upp i 150 exemplar till exklusiv försäljning för Di:s prenumeranter i ett konstsamarbete med Di. För att ta reda på mer om Pictogram, gå in på www.noagallery.se/collection.

VISA MER

Gratis-appen Pictogram är hans idé och har programmerats av nybakade KTH-studenter. I appen kan användaren även göra enkla animationer. Piktogramfigurerna finns som hon, han och hen, där den senare har en halv kjol.

Tanken är att människor i alla åldrar ska ladda ned appen, koppla den till sitt Instagramflöde med taggen #pictogramapp och få avsnitt uppspelade som filmer på Sturehof.

”Det blir både ett slags hemmagjord teater och ett sätt att kommunicera”, säger Lars Arrhenius.

”Ju senare på dygnet desto mer skruvade lär filmerna bli.”

Interaktion och vardagsliv är återkommande teman. Efter Super Marios intåg i kaklet på t-banestationen Thorildsplan försvann klottret och i ”Cuckoo Clock” på Stockholms central sker en kollektiv händelse varje hel timme.

”Det kan vara att döden hälsar på eller att alla gör vågen ihop. Däremellan rullar vardagen på som vanligt – allt medan tiden, klockan, går.”

Varför aktiekurser svävande över alltihop?

”För att börsen symboliserar pengar, som ett tak för allting.”