Di Weekend NYHETER

Nu målar Hilma af Klint bioduken

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I år är det 75 år sedan den svenska konstnären Hilma af Klint gick bort. På fredag har dokumentären ”Bortom det synliga” om henne biopremiär. ”Hon är en hjälte, inget offer”, säger den tyska regissören Halina Dyrschka.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Dokumentären börjar med en uppmaning: låt oss skriva om konsthistorien. Efter Hilma af Klints död 1944 låg hennes verk på en vind på Karlavägen 56 i Stockholm. Där låg de gömda från allmänheten under ett plåttak med temperatursvängningar från 40 grader på sommaren till 15 minusgrader på vintern under två decennier. Tidigast 20 år efter hennes död fick verken visas, men det skulle komma att dröja än längre.

För sex år sedan såg Halina Dyrschka utställningen ”Hilma af Klint: abstrakt pionjär”, som först visades på Moderna museet, i Berlin. Omedelbart visste hon att hon ville göra en dokumentär om Hilma af Klint.

”Jag var mållös, jag kände mig förolämpad av dem som ska skriva konsthistoria på ett demokratiskt och jämställt vis. Där och då bestämde jag mig för att göra filmen”, säger hon.

Under fem år har Halina Dyrschka arbetat med dokumentären om Hilma af Klint, enligt henne har det varit några av de bästa åren i hennes liv. Hilma af Klint var kontroversiell för sin tid, en självständig adelskvinna med andra mål i livet än sådana som passade en kvinna under tidigt 1900-tal. Dessutom upptäcktes hon långt efter hennes död. Allt detta är saker som enligt Halina Dyrschka öppnar upp för missförstånd om vem hon var och vilket liv hon levde.

”Jag tycker inte att Hilmas liv var sorgligt eller ensamt, jag tror att folk gillar att se det så. Det är fortfarande så, vi gillar att se kvinnor som offer. Men när du tittar på hennes ansikte, hennes fotografier, hur hon skrev och målade – hon såg sig inte som ett offer.”

FAKTA
Hilma af Klint

Född 1862, död 1944 i Stockholm.

Pionjär inom abstrakt måleri.

Hon lämnade runt 1 500 verk efter sig som sedan 1970-talet tillhör stiftelsen Hilma af Klints verk.

VISA MER
FAKTA
Halina Dyrschka

Ålder: 43.

Bor: Berlin.

Aktuell: Som författare och regissör till ”Bortom det synliga” om Hilma af Klint.

VISA MER

Halina Dyrschka är övertygad om att Hilma af Klint levde ett fullt liv. Några ord som klingar extra starkt i dokumentären om Hilma af Klint, är de hon själv antecknade i en av hennes böcker. ”Inom mig väljer en sådan kraft att jag måste framåt”.

”När jag läste på om henne, såg jag att det fanns en person som letade efter en mening. Hon var medveten om det faktum att vi inte kommer vara kvar på planeten. Om man verkligen vill göra något meningsfullt med sitt liv och redan har upplevt hur det känns, så kan man inte gå tillbaka. Och det är därför jag anser att hennes liv var så framgångsrikt, i slutändan var hon väldigt nöjd med sitt liv”, säger Halina Dyrschka.

Enligt henne passade Hilma af Klints liv inte in i vad vi än i dag anser är rätt väg till lycka.

”Vår bild av framgång är att man ska ha ett bra jobb och en familj och då blir man lycklig. Det är helt enkelt inte sant, och det var inte sant för 100 år sedan heller när Hilma levde. Hon var en stark karaktär som gick sin egen väg och jag tycker det är fantastiskt.”

På knackig svenska berättar hon att hon var tvungen att lära sig lite svenska under arbetet.

Medmänskligheten i full blom

”Jag lärde mig det för att kunna läsa och kunna tyda hennes anteckningsböcker. Min svenska är inte bra nog för att läsa alla, men jag kunde förstå en del. Folk säger att hon var isolerad i Sverige, det är absolut inte sant! Hon reste, hon var i Italien, Tyskland, hon reste mycket.”

Halina Dyrschka intervjuade bland annat Ulla af Klint, en släkting till Hilma af Klint, som bekräftade bilden av Hilma som började växa fram.

”Hon berättade att de kom väldigt bra överens. Hilma försökte aldrig övertala någon att tro på det ena eller andra. Jag tror att hon var ganska lugn när hon såg på livet och försökte lista ut vad det var. Hon var inget offer, hon var en hjälte.”

I dag har Hilma af Klint visats på några av de största konstmuseerna i världen. Men Halina Dyrschka är besviken över hur Sverige enligt henne misslyckas med att fullt ut erkänna storheten i Hilma af Klint och hennes konst.

”Jag vet att det finns en stor publik i Sverige och att folk älskar henne. Men jag måste säga att befattningshavarna i Sverige sover. Jag försökte få finansiering i Sverige, alla sa nej. Jag blev så förvånad, Hilma är er stjärna! Hon är en nationalskatt.”

Hon säger att Hilma af Klint är en av de största svenska exporterna, bredvid Astrid Lindgren och ABBA. Halina Dyrschka hoppas att filmen ska väcka en diskussion om Hilma af Klint och hur vi i Sverige ska vårda hennes arv.

”Jag tycker att Hilma ska ha ett eget ställe i Sverige. Att man bygger upp hennes ateljé på Munsö igen, inrättar landmärken som folk kan besöka och fundera på vad hon skrev och målade. Att ha platser att mötas och diskutera vad vi gör här på jorden”, säger hon.

Babybjörns grundare efterlyser moral från näringslivet

Hilma af Klints önskan när hon lämnade efter sig sina verk till sin brorsson Erik af Klint var att inget av det skulle säljas. Det har hittills respekterats och Halina Dyrschka hoppas att man aldrig glömmer bort Hilma af Klints önskan.

”Hennes verk är ingenting man äger”, slår hon fast.

Dokumentären ”Bortom det synliga” har visats på Göteborgs filmfestival och Stockholms feministiska filmfestival tidigare i år, men på fredag får den biopremiär. Hilma af Klints verk kan från och med lördag ses, tillsammans med verk av andra konstnärer, i utställningen ”Måleri och andlighet” på Millesgården på Lidingö, och under våren och sommaren 2020 visas hennes konst på Moderna museet i Malmö.