Di Weekend NYHETER

Nu går de äntligen ur Abbas skugga

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Nyinflyttade. Peter Elam Håkansson, ordförande för Svenska Musikskattens Hus som står bakom Swedish Music Hall of Fame och Charlotte Wiking, vd för Swedish Music Hall of Fame, är glada för att äntligen ha kommit in i egna lokaler.

Oskar Omne

Efter att ha varit husvilla i över ett år har Swedish Music Hall of Fame fått tak över huvudet. Ny adress är Scenkonstmuseet, som ligger granne med Dramaten. Där presenterades på torsdagen årets invalda, bland andra bröderna Ted och Kenneth Gärdestad, Titiyo och Europe.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Det var i februari förra året som Swedish Music Hall of Fame lämnade sina lokaler i Abba-museet bredvid Gröna Lund, där man funnits sedan starten. Under sista året på Djurgården, 2016, besöktes Abba The Museum av 277 000 personer. Den som löste entré hade också tillträde till Swedish Music Hall of Fame i samma byggnad.

Samtidigt, i februari 2017, öppnade nya Scenkonstmuseet i gamla Kronobageriet, i lokaler som tidigare hyste Musik- och teatermuseet. Under sitt första år hade statliga Scenkonstmuseet 60 000 besökare, långt färre än det privata Abbamuseet och, enligt uppgift till Di, betydligt färre än budgeterat.

När Lill-Babs med flera valdes in förra året bestod Swedish Music Hall of Fame av en utomhusutställning. Först nu, efter 15 månader utan hemvist, har man kommit in i värmen igen.

”För oss är det här drömplatsen”, säger Peter Elam Håkansson, välkänd finansman som är ordförande för den ideella insamlingsstiftelsen Svenska Musikskattens Hus som står bakom Swedish Music Hall of Fame.

Varför då? På Abbamuseet nådde ni ju långt fler besökare.

”Jo, men det här ligger mycket mer centralt. Och så hamnar vi i ett sammanhang som är rätt för oss, på Scenkonstmuseet. Då har vi populärmusiken på dess rätta plats, tycker vi.”

Charlotte Wiking, vd för Swedish Music Hall of Fame, fyller i:

FAKTA
Artister som valts in 2018

Marie Bergman

Broder Daniel

Europe

Kai Gullmar

Ted och Kenneth Gärdestad

Doris Svensson

Titiyo

VISA MER

”På Djurgården hamnade vi lite i skugga av Abba. Här är vi på neutral mark och alla invalda får lika stort utrymme i utställningen.”

Abba The Museum ligger i det som kallas Pop House och som även omfattar hotell och restaurang. Det är verksamheter som expanderar.

Tennis: På legendarernas hemmaplan

Scenkonstmuseet har haft en tuff start med lägre biljettintäkter än väntat. Under första verksamhetsåret har det inte funnits någon servering på museet. Samtidigt som Swedish Music Hall of Fame invigs öppnar en bistro. Tidigare fanns där en sushirestaurang. En konflikt som blev följden av att Statens Musikverk, som Scenkonstmuseet lyder under, sade upp avtalet med sushirestaurangen slutade med att myndigheten tvingades betala 2,8 miljoner kronor i skadestånd till restauratören. Detta har blivit ett ekonomiskt sänke, som i förlängningen riskerar att påverka Statens Musikverks verksamhet.

Trots att Scenkonstmuseet är ett statligt museum är det inte gratis entré för alla, bara för den som är högst 20 år. För äldre kostar det 140 kronor. På Abba The Museum är ordinarie inträde 250 kronor.

Att Scenkonstmuseet inte tillhör de 18 statliga museer med gratis entré förklarar museichefen Daniel Wetterskog med att museet öppnade mitt i mandatperioden, när anslagen för reformen redan var förbrukade. Hur det blir i framtiden beror bland annat på utfallet i höstens riksdagsval.

Enligt Daniel Wetterskog har museet som mål att locka 90 000 besökare i år, det vill säga 50 procent fler än 2017. Målet är 150 000 besökare om två år.

Under sommaren visas en utställning om regissören Ingmar Bergman, som ju var verksam tvärs över gatan, på Dramaten, ”Bergman – lögn och sanning”.

De första besökarna till Swedish Music Hall of Fame får tillträde i dag, fredag, dagen efter årets invalda presenterats: Marie Bergman, Broder Daniel, Europe, Kai Gullmar, Ted och Kenneth Gärdestad, Doris Svensson och Titiyo.

Därför försenas Abbas comeback

Textförfattaren Kenneth Gärdestad avled i mars, bara tre veckor efter att han tagit emot ett hederspris vid årets Grammisgala.

”Jag hann meddela honom att han och Ted skulle bli invalda, vilket han blev jätteglad över. Vi talades vid över telefon och träffades vid ett tillfälle också innan han gick bort”, berättar Charlotte Wiking.

Förutom att presentera de 46 artister och band som valts in i Hall of Fame under fem år byggs också en utställning om den svenska populärmusikens utveckling från 1920-talet fram till i dag.

”Vår ambition är att bygga upp en utställning som på ett värdigt sätt berättar vägen till det svenska musikundret. Där är vi inte riktigt ännu, men utställningen ska utvecklas”, säger Charlotte Wiking.