Di Weekend NYHETER

NK:s Franska söker sina rötter

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

SKRIVER BOK. Susanna Strömquist med plagg från NK:s Franska Damskrädderi i Nordiska museets magasin.

NK:s Franska Damskrädderi kunde i början av 1900-talet mäta sig med de främsta modehusen i världen. Nu eftersöker NK klänningar, kvitton och annat material till en blivande bok om den forna coutureateljén. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

NK:s Franska Damskrädderi var en coutureateljé som drevs på NK från 1902 till 1966. Modellplaggen köptes in på haute couture-husen i Paris, som Chanel, Dior och Balenciaga, och syddes sedan upp på licens i Stockholm. Sömmerskorna hörde till de allra skickligaste och bland kunderna fanns alltifrån framgångsrika yrkeskvinnor som Astrid Sampe och kungligheter som Louise Mountbatten till megastjärnor som Greta Garbo, Zarah Leander och Harriet Andersson.

”Det finns en känsla av mystik runt NK:s Franska Damskrädderi som har gjort mig nyfiken på att ta reda på hur det egentligen gick till på det som en gång var Stockholms mest exklusiva coutureateljé. Det finns förvånansvärt lite skrivet om just det här superglamourösa kapitlet i den svenska modehistorien så det känns kul att kunna bidra med den pusselbiten”, säger Susanna Strömquist, modejournalist och författare till en kommande bok om NK:s Franska Damskrädderi. 

Brittiskt alltid rätt i tiden

Boken om NK:s Franska Damskrädderi ges ut av Nordiska museets förlag i samarbete med Nordiska Kompaniet och Bukowski. Nu efterlyser de alla typer av objekt, bilder och minnen från coutureateljén. Det kan vara alltifrån olika typer av kreationer, till kvitton och brev. Förhoppningen är att många plagg fortfarande finns bevarade i garderober runt om i Sverige.

Ett team av experter från Nordiska museet och Bukowskis och Susanna Strömquist kommer under ett par utvalda dagar i oktober vara på plats på NK för att ta del av berättelser, värdera och samla in plagg. 

Tillbaka till modeikonens storhetstid Vad hoppas du att ni kommer få se för objekt? 

”Allra roligast är det med riktigt tidstypisk design, och med plagg som har tillhört särskilt fängslande personer. Jag hoppas på alltifrån 1920-talets glittriga flapperklänningar och 50-talets vidkjolade New Look till 60-talets prydliga Jackie Kennedy-dräkter. Ett av mina favoritplagg i Nordiska museets samling är en elegant frack från 30-talet som har tillhört Nanna Svartz, Sveriges första kvinnliga professor vid en statlig högskola”, säger Susanna Strömquist.

Insamlingen sker på NK i Stockholm den 18–20 oktober och den 24 oktober, samt på NK i Göteborg den 25 oktober.