Hoppa till innehållet

Naturturismen på frammarsch

Svenskarna ger sig ut i naturen som aldrig förr enligt en färsk undersökning från Svenska Turistföreningen.
Både turistnäring och friluftslivet är på uppgång och intresset är stort inför Vildmarksmässan som drar i gång i helgen.

Fjällvandring i Jämtland. En typ av resande som ökat bland svenskarna. ”Vi ser att allt fler vill uppleva naturturism och ekoturism”, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.
Fjällvandring i Jämtland. En typ av resande som ökat bland svenskarna. ”Vi ser att allt fler vill uppleva naturturism och ekoturism”, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.Foto: Foto: Anette Andersson

I en ny undersökning som Svenska Turistföreningen, STF, gjort tillsammans med Novus fortsätter vandringstrenden i Sverige att öka.

”Vi ser att allt fler vill uppleva naturturism och ekoturism. Människor vill åt det oförstörda och fräscha i naturen”, säger Magnus Ling, generalsekreterare på STF.

Att sola och bada är fortfarande det mest populära bland svenskarna – där 36 procent av de tillfrågade uppgav att de helst ägnar sig åt det under sin semester. Men enligt undersökningen ägnar sig nästan en fjärdedel av svenskarna helst åt vandring under en aktiv semester i Sverige.

Magnus Ling tror att det ökade intresset beror på att människor vill komma ut i naturen, prova något nytt och röra på sig.

”Vandring börjar bli en livsstil. Vi ser ett breddat intresse för våra guidade turer och kurser, som numera fylls av människor som inte alltid är uppväxta i vandringskängor. Fler upptäcker vandring oavsett om den sker runt städerna eller på Kungsleden”, säger han

Anledningen till ökningen tror Magnus Ling beror på ökad hälsomedvetenhet men också att de som erbjuder naturturismresor i Sverige blivit bättre på att marknadsföra sig och STF ser ett större intresse för att vandra på lederna i mellersta och södra Sverige.

”Man vill göra mer på semestern och ha fler upplevelser tillsammans. Vildmarken behöver heller inte vara så strapatsrik. En vandring kan ske under viss komfort, om man vill det”, säger han.

Många resenärer vill åt naturen och komma bort från staden, men många vandrar helst nära det egna hemmet. Samtidigt ökar också intresset för mer extrema vildmarksupplevelser.

”Intresset ökar för löpning på fjället, och bland yngre människor har de stora ryggsäckarna kommit tillbaka. Där det finns en grupp som gillar att klara sig självständigt i vildmarken”, säger Magnus Lind.

Det stora intresset för vandring tas till vara även på Vildmarksmässan som drar i gång under helgen på Stockholmsmässan, där stort fokus läggs på en fördjupad upplevelse i vildmarken.

 

TREND 1:
Naturupplevelse i utlandet

Även under resor till utlandet ökar suget efter vildmarken. Det finns en ökad efterfrågan på både rena friluftsresor samt friluftsliv i samband med solsemestern. Och aktiviteten som ökar mest är vandringen.

”Det började redan i fjol, men även i år ser man ökade resor till exempelvis Österrike. För många svenskar har naturupplevelsen blivit viktigare”, säger

Ökningen till Österrike beror på ett ökat intresse för Alperna även under sommarhalvåret. Svenskarna vill vandra i bergsmiljöer och uppleva naturen mer än ifrån solstolen. Trender går hand i hand med den hälsotrend som slått igenom den senaste tiden. Och även renodlade träningsresor ökar.

”Träning över huvud taget på resan är viktigt för svenskarna”, säger hon.

Många vill uppleva naturen under kontrollerade former, men även resorna för de som vill vandra utomlands på egen hand ökar.

 

Trend 2:
En fördjupad upplevelse

En trend som märks av bland de friluftstörstande svenskarna, som Vildmarksmässan tagit till vara på, är viljan att få en djupare förståelse för vildmarkslivet.

”Många upplever i dag att de inte hinner ge sig ut i naturen. Så när någon väl får tid att ge sig ut på vandring, så vill man få ut så mycket som möjligt ifrån det, säger Patrik Löwstedt”, projektledare för Vildmarksmässan.

Bland annat kommer besökare kunna lära sig mer om naturfoto under mässan, både med mobilkamera och proffsutrustning. Koncept som Fotoskola och Camp Vildmark, med praktiska och teoretiska kurser, återkommer från att ha varit nya moment i fjol.

”Vi har märkt av att många besökare vill grotta ner sig i hur man ska göra för att klara sig i vildmarken. Vilket vi nu tagit fasta på”, säger han.

 

Trend 3:
Vildmarksmat

”Folk blir mer och mer ambitiösa på gastronomi generellt, och det återspeglas också på matlagningen ute i vildmarken. Folk vill inte ha pulvermix längre”, säger kocken Niklas Ekstedt, författare till kokboken ”Ekstedt över öppen eld – recept för det analoga köket” samt ägare till restaurangen Ekstedt.

Han menar att intresset generellt ökat för vad som kan tillagas över en öppen eld ute i naturen.

Den som är ute på vandring är mer benägen att koka kaffe på plats, i stället för att ta med kaffe i termos, och tillagar hellre riktiga maträtter. Niklas Ekstedt tror att är ett led i att människor vill komma ifrån staden och uppleva naturen i större utsträckning.

”Snart finns det en Joe & The Juice och en Vapiano i vartenda hörn i alla städer. När man kommer ut i vildmarken vill man ha en en helhetsupplevelse. Då blir det man äter och dricker lika viktig som omgivningen”, säger han.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera