Di Weekend NYHETER

Nästa stopp blir Malta

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

BROKIG YRKESBANA. ”Det är ingen karriär”, säger Jesper Kärrbrink.

Oskar Omne

Redan när han bytte från välbetald riskkapitalist till statsanställd vd på Svenska Spel fick han försvara sitt val.
Sedan dess har Jesper Kärrbrink gjort flera oväntade karriärsteg. Det senaste draget är att flytta till Malta.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

”Jag var länge den unga och lovande. På mitt nya jobb är jag överlägset äldst. Men det är härligt att kunna luta sig mot sin erfarenhet”, säger Jesper Kärrbrink, som för ett par veckor tillträdde som vd för nätkasinot Mr Green Ltd.

Han är inte högste chef för Mr Green, som hade intäkter på 800 miljoner kronor i fjol. Vd för moderbolaget, som är listat på Aktietorget och har ett börsvärde på cirka 1,2 miljarder kronor, är Per Norman.

”Per sitter i Stockholm och håller i allt som gäller börsen och ägandet. Jag är chef för Maltabolaget där all spelverksamhet sker och där vi har 180 anställda.”

”Spelbolagen är en klassisk bubbla som snart spricker”, sa du som vd för Svenska Spel när jag intervjuade dig i Di 2005.
”Haha, vad skönt att jag hade fel! På den tiden var Unibet och Betsson den svurne fienden. Varje dag tog de marknadsandelar från oss. Men äras den som äras bör. Jag har följt branschen ända sedan den tiden och Unibet och Betsson har gjort det riktigt bra.”

Vad är det som lockar med Mr Green?
”Min ’sweetspot’ är att gå in i ett bra bolag och ta det till nästa nivå. Det är då jag är bäst och gör mest nytta. Det var det jag gjorde på Svenska Spel och Euroflorist och det är det jag ska göra på Mr Green.”

FAKTA
Jesper Kärrbrink

Ålder: 51 år.

Bor: Huset i Sollentuna är ute till försäljning. Flyttar in i hyreslägenhet på Malta till hösten.

Familj: Hustru och tre barn i åldrarna 23, 19 och 15 år.

Vd-karriär: Östersunds-Posten 1994–1998, Metro International 1998–1999, Bonnier Interactive och Bonnier Veckotidningar 1999–2000, It Provider (partner) 2000–2004, Svenska spel 2004–2008, Eniro 2008–2010, Euroflorist 2011–2015, Mr Green 2016–.

VISA MER

Redan som 28-åring fick Jesper Kärrbrink sitt första chefsjobb, som vd för Östersunds-Posten.

”Vi var en av de första tidningarna i Sverige som digitaliserade verksamheten. Så gott som varje vecka hade vi höga tidningschefer på studiebesök som ville se vad vi gjorde.”

Fyra år senare blev han headhuntad av mediebolaget MTG och flyttade till Stockholm.

”Jag var med och rullade ut Metro internationellt. Jag och Jan Stocklassa var ett år i Prag och drog i gång den första internationella editionen av Metro.”

Samtidigt var internetrevolutionen i full blomning. Tillsammans med ÖP:s chefredaktör Bosse Svensson och Bonnier-chefen Håkan Ramsin skrev Jesper Kärrbrink boken ”Den digitala mutationen” (1998), som handlade om hur internet påverkade alla företag.

Året efter lockades Jesper Kärrbrink över till Bonnier, där han först var vd för det kortlivade startuplabbet Bonnier Interactive och sedan chefade över Bonnier Veckotidningar.

År 2000, när it-yran nådde kokpunkten, hoppade Jesper Kärrbrink på it-tåget till fullo som partner på riskkapitalbolaget It Provider.

”Håkan Ramsin och jag hade en liten portfölj med aktier i bland annat Letsbuyit, som jag jobbade med vid sidan av. It Provider och dess grundare Johan Hernmarck ville köpa portföljen och få med oss på köpet. Jag hade egentligen ingen lust att sluta på Bonnier, men det var så mycket pengar att jag kunde betala mina huslån och få en del över, så jag tackade ja.”

Kort därpå sprack it-bubblan.

”Jag var fyra år på It Provider. De tre sista handlade bara om att rädda det som räddas kunde. Det var panikförsäljningar, kapitalanskaffningar, neddragningar.”

När han 2004 ersatte Meg Tivéus som vd för den statliga monopoljätten Svenska Spel fick han ändå försvara sitt val bland vänner och tidigare kolleger.

”Folk tyckte att jag var vansinnig som gick till ett statligt vd-jobb. Men det var fantastiskt. Meg hade lagt en bra grund och jag visste exakt vad som behövde göras.”

Problemet var bara att Jesper Kärrbrink fick nej på många av sina idéer, som gällde allt från att ta Svenska Spel ut i världen till att vässa konkurrensen mot de privata aktörerna.

”Vi fick igenom en del, som att vi lanserade nätpoker. Men det är klart att det var frustrerande att få smäll på fingrarna hela tiden. Droppen var när jag, över ett år efter att alliansen hade tagit makten, äntligen fick ett möte med dåvarande finansministern Anders Borg. Han förklarade då att jag kunde glömma tidigare utfästelser från borgarna och att Svenska spel i stället behövde bromsas ytterligare för att blidka EU-kommissionen. Då sa jag upp mig.”

Vid sidan av vd-karriären förverkligade även Jesper Kärrbrink sina författardrömmar. Finansthrillern ”Dödlig exit”, skriven tillsammans med Håkan Ramsin, kom ut 2002 och blev även en långfilm ett par år senare med Mads Mikkelsen och Samuel Fröler i huvudrollerna. En andra thriller ”Ängel & demon” kom ut 2008.

I samma veva, våren 2008, tog Jesper Kärrbrink över som vd för det börsnoterade katalogbolaget Eniro.

”Bara ett par månader efter att jag började kom Lehman Brothers-kraschen. Det ledde till att Eniro hamnade i djup kris på grund av hög skuldsättning.”

Den krisen pågår än i dag. Jesper Kärrbrink fick sparken 2010 och sedan dess har vd:arna, styrelserna och ägarna avlöst varandra.

”Nu är det nog kört för Eniro tror jag. Det fanns en potential till vändning, men problemen med finanserna har hela tiden tagit för mycket kraft och fokus från verksamheten.”

Efter Eniro var Jesper Kärrbrink ledig i nästan ett helt år innan han 2009 blev vd för den anonyma blomsterförmedlaren Euroflorist. Det sågs av vissa som ett nedköp.

”Efter att jag hade fått sparken från Eniro var jobbalternativen lite mer begränsade, speciellt i mer publika bolag. Men Euroflorist var perfekt för mig. Jag hade gjort en lista på vad jag ville ha i mitt nästa jobb och Euroflorist, som jag kände väl eftersom jag redan satt i styrelsen, hade allt på den listan. Det enda som inte var med på listan var att kontoret låg i Malmö.”

Efter fyra års pendlande till Malmö sa han upp sig i höstas, och i vintras fick han frågan om vd-jobbet på Mr Green. Nu ska villan i Sollentuna säljas. Till hösten går flyttlasset till Malta.

”Min fru tar tjänstledigt. Vi ser det som ett äventyr.”

Hur ser du själv på din karriär så här i backspegeln?
”Det är ingen karriär. Jag har inte tänkt att jag hela tiden ska klättra högre till ett tyngre eller finare jobb, utan jag har bara hoppat på de jobb jag har tyckt verkar kul.”