Di Weekend NYHETER

Mönster blev gångbar företagsidé

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

GOLVAD. När Malin Glemme inte hittade rätt matta ritade hon en själv, och beställde den direkt från en leverantör i Indien. Det blev startpunkten för Layered, som på bara ett par år vuxit till en omsättning på 11 Mkr.

Foto: Jonas Eng

Magkänslan var rätt när Malin Glemmes hobby blev en affärsidé. Hennes mattföretag Layered är ett av de som gått i bräschen för den nya textiltrenden.
Under 2017 är siktet inställt på tillväxt, internationell expansion och lansering av en ny produktlinje.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post

Lillienhoffska Palatset på Södermalm, en lokal som Malin Glemme hittade av en slump, kunde inte passa bättre för ändamålet. Det knarrande parkettgolvet, rymden och de guldpläterade stuckaturerna från 1600-talet matchar de tjocka, handvävda, glansiga mattorna perfekt.

I lokalerna finns – förutom mängder av mattor som trängs i rullar längs med väggarna och noga utvald inredning och vackra objekt – flertalet av de 17 anställda, varav två konsulter. Vid starten för knappt två år sedan var de två.

”Min dröm när jag pluggade på textilhögskolan var att bli inköpare på H&M. Jag har alltid varit väldigt intresserad av inredning också, men har tyckt att den branschen vart lite för trött för mig. Jag halkade in på detta av en slump”, säger Malin Glemme.

Historien börjar när hon skulle inreda familjens dåvarande hem, och inte lyckades hitta en matta som passade, vare sig sett till budget eller stil. Med sin kunskap inom textil och inköp låg det nära till han

I lokalerna finns – förutom mängder av mattor som trängs i rullar längs med väggarna och noga utvald inredning och vackra objekt – flertalet av de 17 anställda, varav två konsulter. Vid starten för knappt två år sedan var de två.

FAKTA
Mattor tar plats i svenska hem
  • Sedan pendeln började gå tillbaka från det minimalistiska och vita i inredning och design, mot det mer färgstarka och bombastiska, har mattor, gardiner och andra textilier blivit mer populära inslag i svensk inredning.
  • På den svenska detaljhandelsmarknaden finns i dag ett växande antal mattillverkare och varumärken. Här är tre exempel: Classic collection är ett svenskt textilföretag med inriktning på handvävda ullmattor. Bolaget startade 1995 och omsatte 2015 3,6 Mkr. Classic collection, som även tillverkar kuddar, plädar och ett begränsat utbud av möbler säljer enbart genom återförsäljare, i Sverige och på flera utlandsmarknader. Chhatwal & Jonsson är ett Lidingöbaserat inredningsföretag, som utöver handgjorda mattor även gör andra textilprodukter som kuddar och sänglinne. Bolaget startades 2014 och vid det brutna räkenskapsåret i april 2016 hade bolaget en omsättning på cirka 10,3 Mkr, en ökning med 2,8 Mkr från föregående år. Brita Sweden är ett familjeföretag som gör mattor i hållbart naturfiber, plast och ull i tidlösa mönster. Sedan 2014 har försäljningen, som sker via återförsäljare och den egna webbshopen, ökat från 4,7 till 7,6 Mkr.
VISA MER

”Min dröm när jag pluggade på textilhögskolan var att bli inköpare på H&M. Jag har alltid varit väldigt intresserad av inredning också, men har tyckt att den branschen vart lite för trött för mig. Jag halkade in på detta av en slump”,ds att själv designa och köpa direkt från en leverantör i Indien.

I ett hemma-hos-reportage en tid senare fanns mattan med på bild, och antalet förfrågningar som trillade in fick Malin Glemme att inse att där fanns en möjlig affärsidé.

”Jag fick väldigt många mejl från läsare som ville veta var jag hade köpt mattan. Då väcktes tanken om att detta är en affärsidé.”

Vid tidpunkten var hon föräldraledig från sin anställning på H&M. Hon var frustrerad, rastlös och ville jobba, med andra ord motiverad att dra i gång ett eget projekt.

Någon designerutbildning hade hon inte, men efter 13 år på H&M, där hon hade jobbat med inköp, specialkollektioner och designsamarbeten, hade Malin Glemme bra kunskap om färg, material och konceptarbete. Hur Layereds mattor skulle se ut visste hon från början, hon var säker på sin egen stil och vad kunderna ville ha.

”Den första kollektionen var inspirerad av art deco med lite lugnare färger, det var nytt då och ett bra sätt att börja på. Men planen har varit att växla upp i nya, djärvare kollektioner, så när det började bubbla av 70-talsinslag i modet, plockade jag upp det i höstens kollektion.”

Trots att hennes insats, i form av hårt arbete, sena nätter och tid från familjen, varit hög, har Layered hittills gått bättre än hon hade vågat drömma om. Förra året, som var första verksamhetsåret, omsatte bolaget 3,8 miljoner kronor, och i år beräknas omsättningen landa på 11 Mkr.

”Jag jobbade sjukt mycket, men även om det var väldigt slitsamt så var det samtidigt så roligt. Jag blev glad av varenda litet mejl jag fick som svar på någon fråga”, säger hon.

En förklaring till den omedelbara framgången tror hon var tajmning, att vara precis i början av en matt- och textiltrend, i kombination med att det hade varit stiltje på inredningssidan i Sverige ganska länge.

”Många tyckte det var spännande att det hände något nytt, och så tror jag att det fanns ett uppdämt behov av snygga, mattor till bra kvalitet och humana priser i Sverige. Den känslan blev väldigt tydlig redan när folk började fråga mig om min matta.”

När Malin Glemme designar har hon olika kundgrupper i tanke: de lite mer konservativa, och de som vågar ta ut svängarna i sin inredning.

”De lite kaxigare mattorna är mer populära internationellt eller hos kunder på Södermalm. De med lugnare färger och mönster köps mest av mer traditionella kunder från Bromma, Djursholm eller Östermalm, det är jättetydligt.”

Layered får i dag beställningar av såväl kungligheter som folk från små orter ute i landet som har sett mattorna på Instagram. Att alltid ha kunden i fokus är det viktigaste hon har tagit med sig från modebranschen, och att hålla hög fart.

”Det gäller att hela tiden vara på tårna, att jobba med trender och våga testa. I den här branschen kan du inte sitta och fundera på vad du ska göra nästa år, är man för långsam hinner någon annan i fatt.”

Hur kommer hållbarhetsfrågan in i din affärsidé?

”Jag är själv trött på konsumtionshetsen i modebranschen. Våra kollektioner byts inte ut, det är mer som att sortimentet utökas. Vi jobbar tätt med våra leverantörer, har en uppförandekod, och en anställd på plats som ser till att arbetsvillkoren är bra och att vi håller kvalitet.”

Störst fokus under 2017 är tillväxt, dels genom en helt ny produktkategori som lanseras i början av februari, och genom försäljning i nya kanaler. En person från klockföretaget Daniel Wellington – en av årets Gasellvinnare – har anställts för att få ut Layered hos digitala och fysiska återförsäljare som passar varumärket.

Hur ser du på balansen att växa utan att överexponera varumärket?

”Det är en svår balansgång, men vi ska vara selektiva och tänka lite annorlunda. Man fångar inte nödvändigtvis upp de bästa kunderna genom att finnas i mattbutiker, utan kanske lika gärna i en modebutik.”

Att internationella kunder, främst i Norge, har hittat till Layered via sociala medier och utlandssvenskar har stakat ut första steget i en internationell digital etablering. Nya marknader ska bearbetas efter hand för att inom tre år ha gjort Layered till ett etablerat internationellt varumärke.